O noua casa de tip familial pentru copii proveniti din centre de plasament, a fost inaugurata astazi la Roznov. Este cea de a doua casa de acest tip din judetul Neamt, construita de ONG-ul ”Hope and Home for Childrens”, in parteneriat cu CJ Neamt si cu DGASPC Neamt, prima casa fiind data in folosinta in Piatra- Neamt, in luna mai. In casa de la Roznov vor locui 12 copii, a declarat Ionel Arsene, presedintele CJ Neamt, prezent la festivitatea de inaugurare. ”Cea de-a doua casă de tip familial din județ a fost inaugurată azi, la Roznov. Ea va găzdui șase fete și șase băieți, frați – surori, care provin din Centrul de Servicii „Elena Doamna“.

Ca și casa din Piatra Neamț, și aceasta are menirea de a-i scoate pe copii din mediul instituționalizat și a le oferi o mai mare deschidere către societate.

Cele două centre au fost realizate în urma unui parteneriat exemplar între Fundația HHC și Consiliul Județean Neamț, prin DGASP. Vom continua proiectul, asfel că vor fi construite astfel de case și în Săvinești și Târgu Neamț.

I-am văzut pe copii bucurându-se și la Piatra Neamț și azi, la Roznov. E un proiect de suflet, la care sunt mândru să fiu parte. Le doresc să fie sănătoși și să își găsească un drum frumos în viață!”, a spus Arsene.

In judetul Neamt urmeaza sa mai fie date spre folosinta doua astfel de case, numite si case protejate, una la Savinesti si una la Targu Neamt. Hope and Home for Childrens a inceput procesul de dezinstitutionalizare (inchidere a orfelinatelor) in judetul Neamt in parteneriat cu CJ Neamt si cu DGASPC Neamt in anul 2014, in baza unui protocol de colaborare in vederea reformarii fundamentale a sistemului de protectie a copilului din judet. Casele protejate raman in administrarea DGASPC Neamt, institutie care va suporta chletuielile si care va asigura personalul de specialitate, absolut necesar pentru copiii aflati in astfel de situatii.

In anul 2000 in Romania aproape 100.000 de copii traiau in institutii de tip vechi (orfelinate). In 2018, mai putin de 6.500 erau inca institutionalizati. Casa de tip familial este un serviciu care ofera  un mediu apropiat celui din familie. Aici traiesc cel mult 10-12 copii care primesc gazduire, ingrijire, educatie, sprijin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai independent. Casele au curte si se afla intotdeauna pe o strada oarecare, sunt perfect integrate in comunitate, iar copiii sunt implicati in activitatile gospodaresti, exact ca intr-o familie, au prieteni pe strada lor si merg impreuna la scoala.

Hope and Home for Childrens a dezvoltat 106 case de tip familial in care 848 de copii traiesc astazi ca intr-o familie cu multi frati.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.