Plenul Camerei Deputaţilor a votat, ieri, un amendament, propus de PNL, prin care alocaţiile de stat pentru copii se dublează.

Amendamentul a fost propus de deputatul PNL Cristina Pocora la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.65/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi a fost adoptat cu 98 de voturi pentru şi 77 împotrivă.

Deşi fusese respins, marţi, în Comisia de muncă, amendamentul a trecut, în urma votului de ieri, din plen, cu 98 de voturi “pentru” şi 77 de voturi “împotrivă”.

Astfel, suma pe care o vor primii copii cu vârste de la 2 ani până la 18 ani s-ar putea dubla, adică ar putea fi 84 de lei, față de 42 de lei cât este acum. Mai mult, ar putea crește și alocația pentru copiii cu handicap, la 2000 de lei.

Potrivit estimărilor realizate de liberali, efortul bugetar suplimentar aferent măririi cu 42 de lei faţă de valoarea din prezent este de 1,76 miliarde lei/an.

În prezent, alocaţia de stat este în valoare de 200 de lei pe lună, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 – 2 ani (sau 0 – 3 ani, în cazul copiilor cu handicap) şi în valoare de 42 de lei, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani.

Anul trecut, Guvernul a decis majorarea alocaţiilor de susţinere a familiilor cu 42 de lei pentru fiecare copil, la nivelul judeţului Neamţ peste 9000 de copii beneficiind de această măsură.

Cine beneficiază de alocaţie de stat pentru copii?

De alocaţie acordată de stat beneficiază copiii în vârstă de până la 18 ani. De asemenea, copiii care urmează una dintre formele de învăţământ prevăzute de lege beneficiază de alocaţie de stat pentru copii, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Tinerii în vârstă de peste 18 ani beneficiază de alocaţie de stat până la terminarea cursurilor învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii.

Totodată, copiii încadraţi în gradul I sau II de invaliditate, precum şi copiii cu handicap beneficiază de alocaţie de stat pentru copii, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Lor li se alătură şi copiii cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie, rezidenţi în România, doar în cazul în care aceştia locuiesc împreună cu părinţii.

Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.