Primarul Dragos Chitic a anuntat ca taxele si impozitele pentru 2020 in Piatra Neamt, nu vor fi majorate, ba chiar ar putea fi mai mici decat in anul 2019, daca vor fi platite la timp. Acestea vor fi doar indexate cu rata inflatiei, insa se va reveni la bonificatia de 10%, astfel incat contribuabilii vor plati mai putin, a declarat Chitic, intr-o conferinta de presa sustinuta astazi la sediul primariei Piatra Neamt. ”Taxele şi impozitele la Piatra Neamţ, pentru anul 2020, NU vor fi majorate. Nu mărim taxele şi impozitele, dar, conform obligaţiilor legale prevăzute în Codul fiscal, acestea vor fi indexate cu rata inflaţiei.

Pentru a atenua efectele ratei inflaţiei, vom propune, în Consiliu Local, revenirea la bonificaţia de 10%, faţă de 5%, cât este în prezent, măsură prin care, contribuabilii care îşi plătesc taxele şi impozitele până la 31 martie, ajung să achite chiar mai puţin decât în anul 2019.

Cu toate că Primăria nu stă foarte bine financiar din cauza creditelor contractate în urmă cu 12-13 ani, consider că povara fiscală nu trebuie transferată pe umerii populaţiei, iar taxele şi impozitele locale trebuie să rămână la un nivel acceptabil pentru populaţie şi pentru agenţii economici locali.

Este de datoria mea, ca primar, să găsesc soluţii care să nu afecteze buzunarele cetăţenilor, iar până în prezent am găsit soluţii atât să funcţionăm şi să ne întreţinem oraşul, cât şi să realizăm unele investiţii. O fiscalitate predictibilă şi prietenoasă reprezintă un stimul pentru mediul de afaceri, ce poate genera creşterea încasărilor bugetare prin dezvoltarea oraşului, şi NU prin majorarea taxelor.

În scopul de a încuraja cetăţenii să-şi achiziţioneze maşini care nu poluează mediul înconjurător, pentru maşinile electrice impozitul este zero, iar pentru maşinile hibrid se aplică o scutire de 95%. La fel ca în 2019, şi în 2020 proprietăţile neîngrijite vor fi impozitate dublu.

Reamintesc, de asemenea, faptul că Primăria Piatra Neamţ acordă, în această perioadă, o facilitate fiscală importantă debitorilor care au o creanţă de natură fiscală faţă de bugetul local al Municipiului Piatra-Neamţ, respectiv anularea penalităţilor de întârziere pentru obligaţiile fiscale datorate către bugetele locale, restante la 31.12.2018. Cererile în acest sens se pot depune la Direcţia de Taxe si Impozite a Primăriei Piatra Neamţ până la data de 16.12.2019”, a declarat Dragos Chitic.

Ionut CORFU

1 COMENTARIU

  1. Poate gresesc eu dar iau de pe net rata inflatiei pe 2018 este 4.6 ( ca pe 2019 nu e publicata deocamdata) deci cresc taxele cu 5% si le da in jos cu marinimie tot cu atat pt ca bonificatia de 10% fata de cea de 5% de anul trecut cam pe acolo te aduce. Bine , procentele se aplica la sume oarecum diferite dar eroarea nu e prea mare. Bifat an electoral 2020 pt pnl. Alt calcul elementar ar spune ca dl primar termina daca nu ma insel al 2 lea mandat deci a inceput in urma cu 8ani deci 2020 – 8 =2012 iar inainte a fost viceprimar la dl Stefan. Cand spuneati ca s a luat imprumutul acela? Nu stia dl actual primar ca va fi o piatra legata de gat si a tacut? Sunt convins ca are cele mai bune intentii si ca nu e un om rau pt ca in toti anii astia a avut frica lui Dumnezeu( la ce putea sa faca si la ce exemple avem inaintea lui) dar parca nici noi nu suntem prosti sa ni se spuna ca nu primim bomboane dar sa i fim recunoscatori ca nu ni le ia pe alea pe care nu ni le a dat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.