In perioada 2015-2020 schemele de plata sunt diverse,  incluzand, pe langa schema de plata unica pe suprafata si ajutoarele nationale de tranzitie, o plata redistributiva, o plata pentru aplicarea practicilor agricole benefice pentru mediu, o plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat si o schema simplificata pentru micii fermieri. Plati directe pe suprafata se acorda fermierilor daca sunt  inscrisi in Registrul unic de identificare administrat de APIA Neamt. Fermierii trebuie sa depuna cerere unica de plata in termen si sa exploateze un teren agricol cu o suprafata de cel putin 1 ha. Ca si pana acum, suprafata parcelei agricole sa fie de cel putin 0,3 ha, iar in cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbustilor fructiferi, suprafata parcelei agricole trebuie sa fie de cel putin 0,1 ha.

Plata redistributiva se  acorda gradual pentru primele 30 de ha indiferent de marimea fermei. Nu beneficiaza de plata redistributiva fermierii care si-au impartit exploatatiile dupa 18 octombrie 2011 in scopul de a beneficia de plata redistributiva si nici fermierii ale caror exploatatii sunt rezultatul impartirii respective.

Plata pentru aplicarea practicilor agricole benefice pentru clima si mediu  – plata pentru inverzire – va avea alocat un plafon de 30% din plafonul national anual. Ca sa beneficieze de aceasta plata, fermierii trebuie sa aiba mai multe culturi pe terenul arabil, in functie de suprafata. Sunt luate in calcul doua variante. Prima e ca pe respectiva suprafata  sa fie cel putin doua culturi diferite pe suprafetele cuprinse intre 10 si 30 ha, iar cultura principala sa acopere maximum 75% din terenul arabil. Cea de a doua e ca pe suprafetele de peste 30 ha, sa existe  cel putin trei culturi diferite, iar cultura principala sa acopere maximum 75% din terenul arabil, respectiv principalele doua culturi sa acopere impreuna maximum 95% din terenul arabil.

Schema pentru tinerii fermieri presupune acordarea unei plati anuale celor care se stabilesc pentru prima data ca sefi intr-o exploatatie agricola. Bani in plus se dau si celor care au deja unul din cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri in cadrul schemei de plata unica pe suprafata. Sunt considerati a fi tineri fermieri doar cei care au cel mult varsta de 40 de ani in anul depunerii cererii si prezinta dovada absolvirii cel putin a unor cursuri de formare profesionala de scurta durata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.