Bugetul municipiului Piatra- Neamț pentru anul 2024, a fost aprobat în ședința de Consiliu Local de ieri. Într-o conferință de presă susținută astăzi pe acest subiect, primarul Andrei Carabelea a precizat că anul acesta, bugetul total va fi în sumă de 553 de milioane de lei (echivalentul a 111 milioane de euro), reprezentând veniturile estimate plus excedentul bugetar de anul trecut, iar cea mai mare parte din bani, va merge către investiții, în special în educație și infrastructură. ”Ieri a fost o zi importantă pentru Piatra- Neamț, pentru că s-a adoptat bugetul pentru anul 2024. Ați văzut și dumneavoastră ședința, sunt foarte multe lucruri de spus, eu zic să începem cu esențialul.

Avem un buget consistent, de 553 de milioane de lei, un buget bine structurat, aproape 111 milioane de euro care vor merge cu precădere către investiții, pentru viitorul orașului până la urmă. 60% din buget, reprezentând 320 de milioane de lei, este bugetul de investiții, cea mai mare parte a acestuia, provenind de la bugetul Uniunii Europene. Aproape 200 de milioane de lei provin din această sursă, diferența fiind bineînțeles, acoperită de la bugetul local. Efortul pe care îl presupunem pentru susținerea proiectelor cu finanțare europeană, adică ceea ce punem noi practic din resurse locale, reprezintă undeva la 50 de milioane de lei, și cea mai mare parte a investițiilor vor merge către educație și infrastructură. 230 de milioane de lei, aproape 40%, reprezintă bugetul de funcționare. Adică tot ce înseamnă reparații stradale, locuri de joacă, utilități în școli, iluminat public, baza materială, ecarisaj, curățenie și spații verzi, întreținere a spațiului verde”, a declarat primarul Andrei Carabelea.

Cele mai consistente investiții vor fi pe fonduri nerambursabile, bani atrași de la UE (aproape 200 de milioane de lei). Printre altele, investițiile care se vor realiza din acești bani includ reabilitarea a două școli și mobilier nou și echipamente de ultimă generație în sălile de clasă de la toate școlile din oraș, prin proiect PNRR în valoare de 104 ,7 milioane lei. De asemenea, prin fonduri europene vor fi reabilitate termic mai multe blocuri de locuințe, lucrări ce vor conduce la facturi mai mici pentru proprietari și o eficiență energetică crescută și vor fi achiziționate containere noi pentru colectarea deșeurilor, în cartierele Centru și Dărmănești.

Pentru a acoperi contribuția și cheltuielile neeligibile au fost prevăzute în buget 50 de milioane de lei, iar 54 de milioane de lei a fost alocate pentru investiții ce vor fi realizate exclusiv din fonduri bugetare locale. Aici este vorba despre continuarea proiectelor deja începute în domeniul educației (modernizarea școlilor, grădinițelor și creșelor) și a celor prin care se reabilitează infrastructura de pe principalele artere din oraș.

În 2024 vor fi finalizate investițiile demarate la Grădina „Nicu Albu”, cele de pe Muntele Cozla (drum și amenajare parc tematic), la puntea de la Ștrand, la punțile pietonale și la școli. De asemenea, în buget s-au alocat bani pentru investiții noi: reabilitarea corpului secundar de clădire de la Școala Gimnazială Nr. 2 și anveloparea fațadei de la Colegiul Național „Gheorghe Asachi”, reparații și modernizări în Ștrandul Municipal (pentru a-i crește atractivitatea atât pentru pietreni, cât și pentru turiști), asfaltarea mai multor străzi din oraș și extinderi ale rețelelor de utilități în zonele în care cetățenii au solicitat astfel de lucrări.

Cheltuielile de funcționare prevăzute în buget sunt de 230 de milioane de lei – sumele necesare pentru buna administrare a orașului: activități de curățenie a orașului, ecarisaj, reparații stradale, locuri de joacă, spații verzi, toaletări copaci, iluminat public, utilități în școli, cheltuieli materiale, salariile cu aparatul de specialitate, inclusiv Direcția de Asistență Socială, Poliția Locală, Direcția de Taxe și Impozite, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor etc. Anul acesta alocăm peste 14 milioane de lei pentru întreținerea grădinilor publice, parcurilor, spațiilor verzi, bazelor sportive și zonelor de agrement, pentru că ne dorim să avem mediu urban plăcut din punct de vedere estetic, dar și pentru că în acest fel îmbunătățim calitatea aerului și le oferim pietrenilor spații de relaxare și recreere”, a mai spus primarul Carabelea.

Acesta a mai spus că în ședința de Consiliu Local de ieri, în care a fost aprobat bugetul, au fost aduse și câteva amendamente care au rezultat în urma discuțiilor cu reprezentanții partidelor din Consiliul Local și care au fost prezentate în cadrul ședinței de președintele Comisiei pentru activități economico-financiare, studii, prognoze economico-sociale, finanțe și administrarea domeniului public și privat al municipiului. Unul dintre aceste amendamente prevede alocarea de fonduri suplimentare pentru amenajarea de locuri noi de parcare (+500.000 lei), iar celelalte două se referă la fonduri suplimentare pentru locuri de joacă/spații de agrement (+300.000 lei) și 50.000 lei în plus pentru promovarea turistică a orașului, prin Organizația de Management al Destinației.

În ceea ce privește amendamentul propus în ședință de consilierii PSD, respins la vot (neavând susținere nici măcar din partea inițiatorilor), bugetul în forma aprobată acoperă și toate aceste solicitări, astfel:

– în domeniul Educației – sunt prevăzute prin buget investiții totale în valoare de 128, 5 milioane lei

– pentru parcări – au fost suplimentate sumele alocate cu încă 500.000 lei

– pentru Dezvoltare turistică – suplimentare cu 50.000 de lei promovarea turistică, prin OMD

– Piețele agroalimentare de cartier – se are în vedere reabilitarea acestor spații în 2024

– Spațiu modern și generos de agrement pentru copii – a fost suplimentată cu 300 lei suma alocată pentru locuri de joacă și Orășelul Copiilor

– Spații de socializare pentru vârstnici – bănci și mese de șah în toate cartierele

Înainte ca bugetul să fie supus aprobării în plenul Consiliului Local, acesta s-a aflat în dezbatere publică, timp în care au fost chemați la consultări reprezentanți ai principalelor domenii care beneficiază de sumele de la buget: unitățile de învățământ, cluburile sportive și ONG-urile și mediul de afaceri. În timpul perioadei de dezbatere au fost primite mai multe propuneri pentru structurarea bugetului, care au fost incluse în proiectul final.

Totodată, primarul Carabelea a mai prezentat noi informații despre lucrările la conducta magistrală de apă: ieri au fost cuplați la noua conductă locuitorii din zonele străzilor Privighetorii și Castanilor, iar în zilele următoarele vor fi cuplați locuitorii din zona străzilor Lămâiței și Gheorghe Iacomi (zona ASIROM).

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Adică încurcăturile cu pistele pentru biciclete și trotinete, haosul din circulație, desființarea celor 2000 de locuri de parcare, centrul orașului care arata precum un câmp de lupta din estul Ukrainei sunt plătite din banii amărâților care au avut neșansa de a locui în Piatra Neamț! Iar Carabelea mai vrea o data primar, Dumnezeule mare câtă lipsa de rușine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.