Proiectul ”Cadastru gratuit” se dovedeste a fi un megadezastru, cel putin pentru o comuna din judetul Neamt, insa din informatiile noastre, situatia este cam la fel peste tot pe unde s-a pus in aplicare acest program si totul pare sa fie doar o afacere extrem de banoasa pentru niste firme private. Cadastrarea gratuită a proprietăților a început in Romania în anul 2015 și trebuie finalizată până în 2023. Finanțarea acestor servicii este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional – Proiectul major privind „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, iar cadastrarea se realizeaza de firme private, desemnate in urma unor proceduri de achizitie. Achizițiile se desfășoară pe loturi, fiecare comună reprezentând un lot.
Un lot a reprezentat si comuna Dobreni din judetul Neamt, aceasta fiind între primele 60 de comune din tara in care s-a finalizat cadastrarea, in ianuarie 2019. In Dobreni, operatiunea ”cadastru gratuit” a inceput undeva in anul 2015, in total fiind cadastrate 4.550 de imobile (cladiri plus terenuri). De Dobreni s-a ocupat firma ROMAIR Consulting Bucuresti, despre care Simion Stâncel, Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ, spunea pe 3 martie 2019 intr-un interviu pentru ziarulceahlaul.ro ca ”înregistreaza întârzieri majore la toate contractele pentru Dobreni, Săbăoani, Bodești. Mai mult decât atât, pentru celelalte localități Grumăzești, Cordun și Tămășeni, incluse în acordul cadru din 2015, nu au fost încheiate nici acum contractele subsecvente, fapt care generează nemulțumiri în rândul autorităților locale respective prin blocajul creat în încheierea unor contracte cu același obiect”.
Dar intarzierile nu erau singura ”bubă” a firmei respective, dupa cum avea sa dovedeasca realitatea din comuna Dobreni. Imediat dupa finalizarea lucrarilor de cadastru (ianuarie 2019) au inceput sa apara primele semne ca totul a fost facut de mantuiala. La primaria din comuna s-au prezentat oameni care semnalau ca ceva nu este in regula cu proprietatile lor. De exemplu, un cetatean a descoperit ca trebuie sa plateasca impozit pe o cladire pe care o demolase in urma cu peste 3 ani. Demolarea fusese facuta cu toate aprobarile necesare de la primarie, iar cladirea nu mai figura in proprietatea sa. Dupa 3 ani insa, s-a trezit ca in scripte cladirea era inca in picioare. Imediat a fost lamurit si misterul. Firma care s-a ocupat de cadastru in Dobreni, a repus cladirea pe pozitie chiar daca ea nu mai exista, de unde rezulta ca ”specialistii” ROMAIR Consulting nici nu au mers pe teren. S-a descoperit ulterior ca in cele mai multe cazuri sunt de proprietari de locuinte/cladiri sau terenuri, care nu mai figureaza in acte ca stapani pe bunurile lor, ci proprietari sunt tot cei de la care le-au cumparat sau mostenit. Alti cetateni au constatat ca terenurile pe care le detin sunt mai mici sau mai mari ca suprafata decat in realitate, iar altii s-au trezit cu terenurile mutate in cu totul alte locuri sau inversate ca pozitie pe harta, cu ale vecinilor.
Din datele pe care am reusit sa le adunam in ultimele zile, rezulta ca aproape nu exista imobil cadastrat gratuit in Dobreni, care sa nu fi fost inregistrat eronat. Aproape toate proprietatile din comuna au fost facute harcea parcea de ”specialistii” ROMAIR Consulting, firma care anul trecut a intrat in insolventa, desi are contracte de zeci de milioane de euro, obtinute in special de la stat, cum este si cel pentru ”cadastru gratuit”. Potrivit presei, in anul 2018, ROMAIR desfasura contracte cu 40% din fondurile europene din Romania. Patronul firmei este Gheorghe Boeru, cunoscut ca om de casă al lui Dorin Cocoș, al Elenei Udrea, al lui Radu Mazăre sau al lui Nicușor Constantinescu, obținând astfel contracte din bani europeni pe bandă rulantă. Boeru a fost si retinut de DNA în dosarul lui Iulian Herțeanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, fiind acuzat atunci că a dat șpagă pentru un contract de 25 de milioane de lei. De remarcat este ca proiectul ”cadastru gratuit” a fost implementat pe timpul Guvernului Ponta, iar ROMAIR a obtinut contracte pe banda rulanta in acest program. Acum, Victor Ponta ne poveste cum e sa fii pro România.
Potrivit functionarilor din primaria Dobreni, cadastrarea in comuna a inceput in anul 2015 cand primar era Dan Ceausu (PSD). Desi cel putin teoretic primariile sunt doar beneficiari in proiect, la Dobreni, li s-a pus la dispozitie celor de la ROMAIR toata logisitica necesara (birouri, calculatoare, baze de date, documente de proprietate, hotarari judecatoresti, etc.). In mod normal, primaria ar fi trebuit sa-si anunte cetatenii ca se face cadastru, iar acestia trebuiau invitati fiecare in parte la anagajatii ROMAIR, carora sa le puna la dispozitie documente din care sa rezulte eventualele modificari aparute in ceea ce priveste situatia proprietatilor pe care le detin (vanzari, cumparari, etc.) Cei de la primarie s-au multumit sa puna un anunt pe facebook. Asa au considerat atunci niste functionari platiti din ban publici ca se comunica cu populatia din comuna. Evident ca nu a auzit nimeni despre ce se intampla in Dobreni, iar cadastristii ROMAIR si-au facut treaba de pe scaunul de birou si ghidandu-se dupa niste arhive vechi de zeci de ani. Altfel spus, ei nu au facut de fapt nimic altceva, decat sa constate ce spuneau arhivele de la 1900 incoace. De mers pe teren nici nu poate fi vorba din moment ce nu au vazut ca lipsesc cladiri sau ca s-au construit altele. Daca ar fi mers pe teren ar fi putut vorbi cu o buna parte dintre cetateni si nu ar mai fi existat acum erori atat de grave.
Asa s-au creat conditiile un megadezastru cadastral, pentru ca intre timp, pana in anul 2019, situatia proprietatilor din comuna nu avea cum sa ramana la fel, asa cum figura ea in hartiile de pe birourile cadastristilor privati.
Acum, cei care descopera ca situatia proprietatilor lor nu corespunde cu realitatea, trebuie sa mearga pe banii si pe timpul lor la OCPI Neamt (Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară). Acestora li se dau niste documente de la primarie cu care merg la OCPI. Acolo li se spune ce alte documente mai trebuie si trebuie sa revina cu dosarul complet, pentru ca proprietatile sa le fie inregistrate corect. Este vorba despre sute de oameni din comuna Dobreni care au fost sau care urmeaza sa fie pusi pe drumuri.
Si daca sunt proprietari care au aflat pana acum ca sunt nereguli cu imobilele pe care le detin, se pot considera norocosi. Pentru ca doar pana la sfarsitul lunii ianuarie se pot remedia neregulile gratuit. Din februarie expira termenul de garantie al ”cadastrului gratuit”, iar cei care se vor trezi ca terenurile sau casele nu le mai apartin, trebuie sa demonstreze contrariul pe banii lor. Vor trebui sa plateasca diferite taxe la OCPI si se poate ajunge pana la notar sau chiar in instanta, evident, totul pe cheltuiala celor care au ”beneficiat” de cadastru gratuit.
O mare problema va fi pentru cei plecati in strainate. Acestora le va fi imposibil sa se intoarca in timp util, iar cand vor veni acasa vor fi nevoiti sa umble pe drumuri si sa cheltuie bani, pentru a demonstra ca proprietatile pe care le detin, chiar le apartin de drept, totul din cauza unei firme care a incasat sume fabuloase si de la care nu vor mai putea fi recuperate daunele, pentru ca este in insolventa. Iar daca au completat registrele cu date din burta sau cu date neconforme cu realitatea, inseamna ca nu s-au respectat obligatiile din contractul facut de ROMAIR Consulting cu statul roman, deci este cat se poate de penal, pentru ca seamana a frauda cu fonduri europene.
Primarita Vasilica Cretu spune ca nu au scapat de ghilotina ”cadastrului gratuit” nici proprietatile primariei.”Am gasit si noi terenuri ale primariei inversate ca numerotare a loturilor. Dupa cadastru, in acte, anumite terenuri figurau in alte locuri decat sunt in realitate. Chiar si eu m-am trezit ca terenul pe care am casa este al vechiului proprietar. Am fost nevoiti sa cumparam propria aparatura de masuratori topografice pentru a restabili macar in parte asezarea corecta a terenurilor. Este de nedescris ce se intampla. Voi lua legatura cu prefectul judetului Neamt, poate prin intermediul unei Hotarari de Guvern se va putea prelungi termenul de garantie, sau macar sa poata fi ajutati oamenii gratuit si dupa luna ianuarie, adica sa nu plateasca taxe la OCPI.”, a declarat Vasilica Cretu pentru tvmneamt.ro in urma cu doua zile.
Potrivit ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară), in judetul Neamt s-au finalizat lucrarile de cadastru gratuit in mai putin de jumatate dintre comune. Situatia la zi AICI. Conform unor informatii obtinute de tvmneamt.ro, probleme la fel de grave vor fi in comunele Bodesti si Sabaoani, unde abia se incep masuratorile. Daca Dobreni este una dintre comunele mici din judet, in Bodesti si Sabaoani sunt zeci de mii de proprietati, prin urmare, dimensiunea dezastrului ar putea fi mult mai mare.
Foarte interesant de vazut este cat a costat aceasta bataie de joc stiind ca pretul mediu pentru masurari cadastrale la un singur teren este de aproximativ 1.000 de lei si cine va da banii inapoi daca firma care pune sute si poate mii de oameni pe drumuri, este in insolventa.
La fel de interesant este cum vor reusi autoritatile (Prefectură, Guvern) sa faca fata situatiei, cand zeci de mii de oameni își vor da seama ca au fost desproprietariti si vor fi nevoiti sa dovedeasca prin instante ca totul este doar o eroare. De la Prefectura Neamt nu s-a putut obtine un punct de vedere pentru ca inca nu se stie cine se ocupa cu comunicarea institutiei cu publicul larg, dupa instalarea prefectului George Lazar.
Pentru ca nu este deloc o gluma, recomandam celor care stiu ca au ”beneficiat” de cadastru gratuit din partea statului român, sa faca verificari de urgenta la primariile de care apartin, pana nu vor descoperi prea tarziu ca proprietatile pe care au acte de proprietate, figureaza cu alti detinatori.
Ionut CORFU
Sunteti intr-o mare eroare. In primul rand, lucrarea a fost afisata la primarie timp de 60 de zile pentru a se putea verifica de persoanele interesate si pentru a se rectifica acolo unde este cazul. Ce-au pazit oamenii timp de 2 luni?
Cadastrul nu reprezinta un drept de proprietate, conform definitiei acestuia (dreptul de proprietate este constituit de un act de proprietate- TDP, CVC etc), ca atare, oamenii nu sunt „despropietariti”, ci doar inscrisi eronat in evidentele de cadastru. Daca proprietarii ar fi venit sa verifice si ar fi depus cereri de rectificare, cu siguranta situatia era alta.
Daca cineva doreste sa ma contrazica, dar nu de dragul de a o face, ci cu exemple clare, il rog sa o faca
ADMIN: Sigur. Asta au de facut cetatenii dintr-o comuna, sa se duca in fiecare zi sa vada ce s-a mai afisat pe la avizierul primariei. In fiecare dimineata se aduna cam 1500 de oameni in fata primariei, sa vada ce noutati mai sunt. Cu un top de hartie se puteau face fluturasi pentru toata comuna prin care oamenii sa fie informati despre ce se intampla, dar functionarii cu salarii marite si rasmarite, cred ca viata inseamna facebook. In urma cadastrului, proprietatile au fost trecute eronat in cartea funciara, cu alti proprietari. Multe terenuri au fost tecute cu suprafete mai mari decat in realitate, deci prin deductie logica, s-a intrat in proprietatea altor oameni. Oare cum o fi sa te trezesti ca trebuie sa mergi instanta sa dovedesti ca vecinul stapaneste si o bucata din curtea ta? Evident, este suparare mare acum printre functionarii incompetenti din primarie, dar asta e realitatea. S-a facut o harababura de nedescris si este mai mult decat clar ca toata treaba are iz penal. Imbecilii aia de cadastristi, daca mergeau pe teren nu s-ar fi ajuns aici. Au stat cu curul pe scaune si s-au lasat in baza altor imbecili din primarie, sute de oameni fiind nevoiti acum sa cheltuie timp si bani ca sa-si repuna lucrurile in ordine. Despre asta e vorba, nu e nicio eroare, decat daca esti analfabet functional.
Mihai,
Eu am depus Contestație,am ajuns în INSTANȚĂ!!!!
E DEZASTRU !!!
Mie mi s-a luat terenul dintr-o tarla/parcelă (T.Proprietate avea in spate si o Hotarare irevocabilă) si a zburat câțiva km,intr-o altă tarla/parcelă, după bunul lor plac!
Marea cadastrare a devenit MARELE FURT AL TERENURILOR!
Se fura terenurile prin noua asa zis cadastrare gratuita la greu, chiar cu ajutorul dat de primarii din localitati. Nu pun la dispozitia firmelor de cadastru, actele doveditoare proprietatii, dupa care terenurile bune intra provizoriu in proprietatea primariilor si puse la dispozitia comisiilor locale pentru restiruirea proprietatilor. Multi proprietari sun plecati din tara ori nu locuiesc in localitate.
Hotie fix pentru ca terenurile sa fie date cu dedicatie pe legea 18/1991 unor terti interesati de terenurile bune. In ialomita se practica aceasta furaciune.
Acelasi lucru in comuna Cristian, judetul Brasov. Anuntul a fost pus pe site-ul primariei si atat. Nimeni nu a venit pe teren. nu s-a masurat nimic, nimeni nu m-a contactat. S-au folosit masuratori mai vechi , iar unde s-a modificat cate ceva, s-a facut cu „dedicatie”.