Un accident chimic a fost simulat astazi pe Platforma Savinesti, la un combinat de ingrasaminte chimice. Conform scenariului exercitiului desfasurat de ISU Neamt, în data de 12.06.2019, la orele 12:12, prin sistemul B.R.A.U. „112” Neamţ, dispeceratul unităţii primeşte un apel de la dispeceratul S.C. GA PRO CO CHEMICALS S.R.L. Săvineşti, despre faptul că pe amplasament, la gazometrul de amoniac de la instalaţia de acid azotic, s-a produs un accident chimic, rezultând eliberarea în atmosferă de amoniac lichid. Inginerul tehnolog al instalaţiei ia în considerare posibilitatea apariţiei unei fisuri majore pe generatoarea clopotului de la gazometru, cauzată de şocurile termice generate de agentul de încălzire (abur) și îmbătrânirea materialului din care este confecţionat acesta. O parte din cantitatea de amoniac aflată în acel moment în gazometru (400 kg) este eliberată în atmosferă. Se propune punerea în aplicare a Planului de Urgență Externă(P.U.E. )conform scenariului de accident – emisie toxică la gazometrul de amoniac.

Numărul apelurilor de urgenţă cresc, numeroase persoane care tranzitează zona precizând că se simte miros persistent de amoniac. Două persoane aflate în zona gazometrului sunt căzute la pământ.

Subofiţerii operativi din dispeceratul integrat ISU-SAJ anunţă comanda inspectoratului pentru luarea măsurilor ce se impun în astfel de situaţii.

Potrivit slt. Adrian Rotaru, purtator de cuvant ISU Neamt, la exercitiu au participat forte MAI si MAPN, dar si institutii de protectia mediului, obiectivele simularii fiind verificarea funcţionării fluxului informaţional decizional, perfecţionarea deprinderilor în punerea în aplicare a planurilor de cooperare cu instituţiile MAI – MAPN din judeţ, precum şi cu alte instituţii care pot îndeplini funcţii de sprijin pe timpul gestionării situaţiilor de urgenţă, verificarea capacităţii de cooperare pe timpul misiunilor de intervenţie cu forţe aparţinând MAI – MAPN, antrenarea autorităţilor responsabile, definite prin H.G. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, pentru managementul tipului de risc simulat, verificarea modalităţii de punere în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Neamţ, verificarea viabilităţii Planului de Urgenţă Externă al S.C. GA PRO CO CHEMICALS S.A., antrenarea personalului unităţii pentru conducerea operaţiunilor şi coordonarea forţelor venite în sprijin de la alte unităţi utilizând mijloace de comunicaţii si antrenament în aplicarea „Concepţiei de utilizare a autospecialei de transport personal şi victime multiple”.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.