Un baiat in varsta de 8 ani, a fost abuzat sexual de un coleg in varsta de 12 ani. Cei doi sunt elevi la scoala din Gîrcina, judetul Neamt.

Noi am obtinut informatia pe surse in urma cu cateva zile, iar astazi a fost confirmata oficial de IPJ Neamt si de Protectia Copilului Neamt, insa cele doua insitutii, datorita regulilor pe care trebuie sa le respecte, nu pot oferi foarte multe detalii, fiind vorba de minori.

Din ce am reusit sa aflam pana la aceasta ora, grozavia s-ar fi petrecut pe data de 26 mai, pe drumul de intoarcere de la scoala spre casa, cand elevul de 12 ani a reusit sa-l ademeneasca pe cel de 8 ani intr-un loc mai ferit de ochii lumii (posibil sub un pod) unde l-a abuzat sexual. Nu putem sti exact daca a avut un contact sexual sau nu, cercetarile fiind inca in derulare, insa abuzul sexual s-a produs cu siguranta. (NOTA- ce este abuzul sexual asupra copiilor: Formele de abuz sexual asupra copiilor includ pretinderea sau obligarea unui copil să se implice în activități sexuale (indiferent de rezultatul acestora), expunerea indecentă a organelor genitale ale abuzatorului în fața copilului, prezentarea de materiale pornografice unui copil, contactul sexual efectiv cu un copil indiferent dacă se ajunge la copulare sau nu, contactul fizic dinte abuzator și organele genitale ale copilului, privirea organelor genitale ale copilului chiar si fără contact sexual)

La scena ademenirii au asistat mai multi copii, care ulterior au inceput sa vorbeasca la scoala, lucru care a ajuns si la urechile cadrelor didactice, acestea sesizand politistii din comuna, care au inceput imediat cercetarile.

Exista o sesizare in acest sens, care acum este in curs de verificare. S-a intocmit un dosar penal pentru viol, aflat acum la Politia Gîrcina. Fiind vorba de minori, mai multe detalii nu putem oferi”, a declarat subinsp. Elena Bulgarea, purtator de cuvant al IPJ Neamt.

Protectia Copilului a fost sesizata despre cele intamplate pe data de 29 mai, de catre Serviciul Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Gîrcina:

Agresorul are 12 ani iar victima 8 ani. Ambii copii au fost inclusi intr-un program de asistenta psihologica, atat ei cat si familiile lor, care si-au asumat responsabilitatea si coopereaza pentru ca astfel de lucruri sa nu se repete si pentru ca minorii sa poata depasi momentul. Din cate se pare nu a fost un act sexual finalizat, dar in mod sigur a fost vorba despre un abuz sexual, care are mai multe conotatii. Politistii au cerut o expertiza medicolegala iar noi nu putem da mai multe detalii, daca avut loc un act sexual propriu-zis sau nu, furnizarea de informatii suplimentare ramanand la latitudinea politistilor”, a declarat Magda Vasilache, purtator de cuvant DGASPC Neamt. Aici, datele se contrazic un pic, pentru ca noi stiam ca victima este de clasa zero si are sase ani, insa luam de bune informatiile oficiale.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean Neamt nu a putut fi contactat pentru a expune pozitia oficiala a institutiei, vizavi de acest caz.

Din informatiile pe care noi am reusit sa le obtinem pana acum, ambii copii provin din familii care nu au creat probleme in comunitate, insa ei traiesc in conditii nu tocmai normale. Mama agresorului nu este in tara, acesta fiind in grija unei rude, iar parintii vicimei sunt despartiti, baiatul locuind cu mama sa la niste cunoscuti.

Neoficial, elevul de 12 ani a fost si el victima la randul lui in urma cu cativa ani, cand a fost supus unor abuzuri sexuale de catre un baiat din aceeasi localitate, care acum are 19 ani.

Un aspect cel putin curios pe care noi l-am remarcat pe parcursul verificarii informatiilor, este acela ca persoanele cu care am intrat in contact nu erau dispuse sa vorbeasca, pentru ca cineva le spusese ca ar fi bine sa nu se auda despre acest caz. Nu am aflat si motivele, insa sunt usor de banuit.

Potrivit statisticilor, media cazurilor de copii abuzati sexual in judetul Neamt, este de 3-4 pe luna si sunt voci care afirma ca in mediul rural aproape ca nu este scoala in care sa nu se intample asa ceva, insa foarte putine cazuri ajung la urechile autoritatilor sau ale presei.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.