Ungurii din județul Harghit care voiau o bucată din județul Neamț (Cheile Bicazului), au fost puși cu botul pe labe chiar de judecătorii de la Tribunalul Harghita, instanța respingând cererea prin care Consiliul Judetean Harghita (președinte- Borboly Csaba), ar fi vrut din nou mutarea hotarului cu judetul Neamt, deși mai pierduseră un proces cu exact același subiect. ”Județul Harghita “a pierdut la el acasă”! Acțiunea în instanță pe care a intentat-o Județului Neamț, solicitând anularea procesului verbal de delimitare având ca obiect stabilirea traseului de hotar administrativ pe porțiunea comună Gheorgheni – Tulgheș – Bicaz, a fost respinsă (…) Cheile Bicazului aparțin teritorial județului Neamț. Sunt dovezi incontestabile care stabilesc asta și care iată, printr-o nouă sentință, primită astăzi de Tribunalul Harghita, sunt iarăși recunoscute de instanța”, a transmis Prefectura Neamț.

În luna noiembrie 2022, Prefectura Neamț a fost citata la Tribunalul Harghita, intr-un proces prin care Judetul Harghita, prin Consiliul Judetean Harghita (președinte- Borboly Csaba), ar fi vrut din nou mutarea hotarului cu judetul Neamt. Pretentiile harghitenilor la teritoriul judetului Neamt, au mai fost tranșate o dată în instanta, iar decizia dată în 2020 de Curtea de Apel Ploiești, a fost favorabila judetului Neamt, acesta fiind definitiva si irevocabila. Fără implicarea prefectului de atunci, George Lazăr (PNL), de profesie avocat, procesul ar fi fost pierdut, iar judetul Neamt ar fi rămas fără Cheile Bicazului, pentru că prefecții PSD de până atunci, lăsaseră procesul în voia sorții.

Harghitenii însă, au deschis un nou proces (cel în care s-a dat sentința astăzi), și culmea, acesta a intrat pe rol, deși nu se aduceau noi probe și avea ca obiect o cauză pe care deja s-a pronuntat o instanta, definitiv și irevocabil. De remarcat ar mai fi că judetul Harghita, cu populatie majoritar maghiară (85% conform recensamântului din 2011), ridică din nou aceste pretentii teritoriale într-o perioadă în care prin prisma războiului din Ucraina, astfel de subiecte sunt extrem de sensibile, iar spiritele se pot inflama foarte ușor.

Minuta instanței Tribunalului Harghita:

Ionut CORFU

1 COMENTARIU

  1. Obrăznicia maghiară e binecunoscută, nu degeaba ei sunt asemuiți cu practicanții celei mai vechi meserii din lume…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.