In sezonul cald creste riscul alterarii alimentelor si, implicit, al aparitiei de toxiinfectii alimentare si, de aceea, este bine sa fie respecte cateva masuri simple, dar foarte eficiente, potrivit unei recomandari emise de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Neamt. De asemenea, DSVSA anunta ca incepand de astazi va intensifica verificarile la agentii economici. Controalele se vor axa pe verificarea conditiilor de manipulare, depozitare si transport ale produselor de origine animala in toate unitatile autorizate sau inregistrate sanitar veterinar si, in mod special, a produselor perisabile -carne preparata si carne tocata, peste, oua, lapte si produse din lapte. Veterinarii recomanda populatiei ca, in perioadele cu temperaturi ridicate, sa acorde o mai mare atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate. Astfel, consumatorilor li se recomanda sa cumpere produse alimentare numai din locuri sau spatii inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si care sunt depozitate in conditii corespunzatoare de temperatura si igiena. Cat mai repede posibil dupa cumparare, alimentele de origine animala se introduc in frigider unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0˚C+4˚C si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -12˚C. Trebuie stiut ca produsele care au fost decongelate nu se recongeleaza pentru a fi ulterior preparate sau consumate. Alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider, trebuie sa fie ambalate separat si mentinute in decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj. Indepartati alimentele alterate, sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente, spalati bine fructele si legumele inainte de a le depozita in frigider si inainte de a le consuma.
Consumatorii pot sesiza autoritatile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor asupra oricaror abateri din domeniul sigurantei alimentelor, apeland gratuit numarul de telefon – 0800 826 787.