Cercetatorii de la Institutul Geologic Roman au lansat o ipoteza care ar putea explica forta devastatoare a torentilor care au maturat satele din comuna Farcasa, judetul Neamt, cele mai afectate fiind satele Stejaru si Busmei. Alexandru Galusca (presedinte ANICADO Neamt, ONG-ul care a sesizat expertii), cel care a fost timp de doua zile langa cercetatorii care au efectuat un studiu preliminar al alunecarilor de teren din zona, spune ca acestia ar fi formulat o ipoteza in ceea ce priveste cauzele care au dus la formarea viiturilor venite de pe dealurile din preajma celor doua sate.
Vinovata pare a fi firma care exploateaza padurile retrocedate catre printul Sturdza (o parte dintre retrocedari sunt subiect de dosar penal la DNA, dar care intre timp s-a ratacit cine stie pe unde). Este vorba despre binecunoscuta firma austriaca Holzindustrie Schweighofer, care exploateaza sute de mii de hectare de padure in toata Romania si care a fost implicata in scandaluri cu iz de coruptie care au dus pana la presedintele Klaus Werner Iohannis.
In urma taierilor de arbori, crengile, cioatele, varfurile si alte deseuri lemnoase ar fi fost abandonate in locurile din care se taie cantitati enorme de lemn. Acestea ar fi fost antrenate de torentii formati in paduri, iar la un moment dat s-au oprit pe traseul torentilor unde au format adevarate baraje naturale din lemn. In amontele acestor baraje s-au acumulat cantitati foarte mari de apa care au facut ca barajele din resturile lasate la voia intamplarii de Holzindustrie Schweighofer sa se sparga, iar acumularile sa se reverse cu o forta nemaivazuta. Asa s-ar putea explica distrugerile facute de apele revarsate dar si forta acestora care a facut sa care cu ele cantitati considerabile de bolovani foarte grei. Un argument in sprijinul acestei ipoteze ar putea fi volumul mare de masa lemnoasa care a ajuns in satele afectate de inundatii, in special butuci si cioate cu tot cu radacini. Din informatii inca neverificate de noi, Holzindustrie Schweighofer si-a permis aceasta bataie de joc pentru ca legea îi permite. Nu este niciun secret ca politicienii romani de toate culorile au facut legi in sprijinul marilor companii, iar modificarile la Codul Silvic au fost facute cu dedicatie pentru Holzindustrie Schweighofer, prin implicarea directa a presedintelui.
Deocamdata, posibila cauza a inundatiilor este doar o supozitie, care desi pare destul de plauzibila nu poate fi confirmata in totalitate decat dupa un studiu aprofundat al specialistilor, asta daca bine-nteles, CJ Neamt sau Prefectura Neamt il va cere.
Mai multe detalii, in materialul video realizat in direct astazi (14 iulie) de tvmneamt la Farcasa, cu primarul Cristinel Gheorghiu si cu Alexandu Galusca (ANICADO):
Ionut CORFU
Studii=bani cheltuiți din buget, evident.
Iar prințul face festivaluri.
Tot cu bani de la buget.
Oamenii afectați de calamități să se descurce.
La fel și cu gunoaiele plutitoare de pe lac: studii, bani de ecologizare. Peste un an, vom revedea aceleași imagini.