Pe lacul Izvorul Muntelui este dezastru ecologic in adevaratul sens al cuvintelor, fara niciun fel de exagerare. Galeria FOTO de mai jos a fost realizata astazi (14 iulie) la ora 18, iar pe imagini este doar o foarte, foarte mica parte din deseurile de pe lac. In amonte, pana la Poiana Largului, in zeci de locuri sunt adevarate insule formate din deseuri si aproape ca nu exista golfuri in care sa nu fie adunate tone de gunoaie. De pe barajul de la Bicaz, cat cuprinzi cu ochii, se pot vedea zeci de hectare de luciu de apa pe care plutesc deseurile. Turistii nu mai opresc sa admire frumuseata zonei ci sa vada si sa inteleaga ce se intampla si cum de este tolerat acest peisaj apocaliptic, de neconceput intr-o lume pretins civilizata. In galeria foto se poate vedea cum se fac plimbari de agrement cu vaporasul printre tone de gunoi.

In acest timp, autoritatile par depasite total de situatie, poate din comoditate sau pur si simplu incompetenta, ori ambele la un loc. In mod normal, la ora la care au fost facute pozele, pe lacul Izvorul Muntelui ar fi trebuit sa fie declarata stare de urgenta si sa vedem utilaje special concepute care sa adune mizeria in cel mai scurt timp posibil. Deseurile care plutesc pe tot lacul sunt in mare parte recipiente de la substante periculoase dupa cum se poate vedea si in fotografiile de detaliu facute de tvmneamt: tuburi de spray, canistre de combustibil, bidoane de la uleiuri de motor, sticle de la produse cosmetice, etc.

Prefectura, institutia cea mai abilitata sa ia masuri pare ca a intrat in weekend si crede ca a rezolvat problema cu o sedinta, un comunicat de presa (la tvmneamt n-a ajuns, probabil cititorii nostri sunt considerati de catre prefectureasa Soroceanu cetateni de mana a doua care nu au dreptul la informare) prin care paseaza responsabilitatea catre altii si prin comenzi de articole de presa catre scribii acreditati.

Din pacate asa arata astazi lacul Izvorul Muntelui. Chiar daca situatia persista de peste doua saptamani iar presiunea publica este enorma, internetul fiind plin de filmulete, poze si mesaje de indignare catre autoritati, la Prefectura este liniste si pace.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.