Peste 3.000 de credinciosi au fost prezenti ieri la Borlesti, jud. Neamt, la Mănăstirea Nechit, la procesiunea religioasă, Pâinile Sfântului Spiridon.

Biserica Ortodoxa l-a pomenit joi, 12 decembrie 2019, pe Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. La Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ şi-a serbat hramul paraclisul de vară al aşezării monahale. În seara zilei de 11 decembrie, un sobor de preoţi şi diaconi din mai multe părţi ale ţării, dar şi din străinătate, a oficiat slujba Privegherii, în prezenţa a peste trei mii de pelerini. Oamenii au avut bucuria să se închine la racla în care se află un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Spiridon.

În cuvântul de zidire sufletească, părintele Gheorghe Aniculoaie de la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Moineşti, judeţul Bacău, a făcut referire la câteva minuni pe care Episcopul Trimitundei le-a săvârşit în viaţa celor ce i-au cerut ajutorul. Arhimandritul Zenovie Grigore, stareţul Mănăstirii Nechit, şi-a exprimat bucuria pentru că unul din cei mai iubiţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe este cinstit în mod deosebit de către credincioşii evlavioşi. Cei prezenţi au ascultat la final un repertoriu de colinde, iar apoi au primit pâinile Sfântului Spiridon, realizate după o reţetă specială ce îşi are originea în Insula Corfu-Grecia.

În dimineaţa zilei de 12 decembrie, programul liturgic a continuat cu slujba Ceasurilor şi cu Acatistul. Sfânta Liturghie a fost oficiată în Biserica „Schimbarea la Faţă” de către un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, s-au pomenit ctitorii aşezământului monastic mutaţi la Domnul şi s-au înălţat rugăciuni de mulţumire pentru cei ce şi-au aniversat ziua de naştere şi onomastica.

Predica sărbătorii a fost ţinută de preotul Gheorghe Aniculoaie, care a remarcat că Sfântul Ierarh Spiridon a iubit şi slujit foarte mult Sfânta Liturghie: „Deseori, Sfântul Ierarh Spiridon slujea singur Sfânta Liturghie. Cei ce l-au urmărit, şi-au dat seama că răspunsurile la strană erau oferite de îngerii din cer, acestea venind din partea de sus a bisericii”. Arhimandritul Zenovie Grigore a mulţumit părinţilor slujitori, obştii monahale, fiilor duhovniceşti, ostenitorilor şi pelerinilor pentru că l-au serbat prin rugăciune pe Sfântul Spiridon la Mănăstirea Nechit.

La final, oamenii au fost miruiţi, iar după ce au sărutat racla în care se află papucul Episcopului Trimitundei au participat la agapa frăţească. „Vin de câţiva ani la Mănăstirea Nechit pentru a participa la slujbele închinate Sfântului Ierarh Spiridon. Am gustat în fiecare zi din pâinile binecuvântate în cadrul slujbei de Priveghere. Vă mărturisesc că această pâine, prin mijlocirea Sfântului Spiridon, mi-a fost de folos în viaţa de zi cu zi”, a mărturisit Maria din Bacău. (sursa text, foto si video: ortodoxiepenet.blogspot.com– Constantin Ciofu)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.