Prefectul Ioan Vlad Angheluta, a convocat miercuri, 23 octombrie, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta in vederea stabilirii procedurilor unitare referitoare la monitorizarea si gestionarea situatiilor de urgenta specifice sezonului rece, in iarna 2014-2015. La sedinta CJSU au fost invitati si reprezentantii UAT-urilor din judetul Neamt avand in vedere faptul ca in urmatoarele 24 de ore judetul Neamt se afla sub avertizare cod galben de vreme rea.
In cadrul sedintei s-a convenit intocmirea unui protocol in baza caruia se va realiza colaborarea pentru gestionarea situatiilor de urgenta produse ca urmare a inzapezirii drumurilor nationale si de interes local, precum si ca urmare a manifestarii fenomenului de ger.
Plenul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta a fost de acord cu solicitarea de forte suplimentare pentru asigurarea inteventiilor la urgentele medicale pe perioada avertizarilor meteorologice de ninsori si viscol (COD PORTOCALIU SAU COD ROSU), de la structurile din judetele care nu sunt vizate de aceste fenomene. De asemenea, autoritatilor locale li s-au stabilit responsabilitati in privinta persoanelor fara adapost sau celor blocate pe raza localitatilor pe care le administreaza, in cazul producerii unor situatii de urgenta. Unul dintre punctele hotararii adoptate astazi se refera la masurile pe care trebuie sa le ia directorii unitatilor de invatamant in privinta sistarii participarii la cursuri atunci cand in zona respectiva se produc situatii de urgenta care pot pune in pericol vietile omenesti. Referitor la societatile cu responsabilitati in privinta interventiilor pentru deszapezire, au fost stabilite termene concrete de verificare a stadiului de realizare a stocurilor de antiderapant si de pregatire a utilajelor destinate interventiei. Un ultim aspect al hotararii adoptate astazi vizeaza masurile necesar a fi luate pentru diminuarea potentialelor efecte negative ale fenomenului de zapor pe raul Bistrita in iarna 2014 – 2015.

Ioan Vlad Angheluta – Prefect Neamt
“Masurile adoptate astazi, in cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, sunt menite sa reduca pana la eliminare orice risc in privinta protejarii vietilor omenesti atunci cand in zona noastra administrativ – teritoriala se manifesta fenomene meteorologice periculoase. Chiar daca in ultima perioada manifestarile fenomenelor meteorologice au cunoscut o usoara ameliorare, stim foarte bine, din experienta dobandita de-a lungul timpului, ca manifestarile periculoase ale naturii se pot produce cu o rapiditate si cu o intensitate care pot pune in dificultate chiar si fortele profesioniste. De aceea, e foarte important ca structurile profesioniste ce constituie pilonul de baza al acestor tipuri de interventie, sa primeasca sprijinul autoritatilor locale astfel incat vietile oamenilor si bunurile acestora sa nu fie puse in pericol. O prima proba o putem da chiar din aceasta seara (n.r – seara de 23 octombrie) cand, conform prognozelor meteorologilor, se vor inregistra precipitatii abundente, dar si o scadere accentuata a temperaturilor. In acest sens am dispus instituirea serviciilor de permanenta la nivelul Institutiei Prefectului si a primariilor, precum si o serie de masuri prin care sa se poata preveni producerea unor situatii de urgenta ce ar putea avea la baza astfel de fenomene meteorologice”

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.