Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura -Centrul Judetean Neamt ii asteapta pe fermieri sa depuna documentele justificative pentru decontarea diferentei de acciza, aferenta trimestrului III din anul 2014. Dosarele se primesc pana la data de 31 octombrie. Este vorba de subventionarea motorinei utilizate exclusiv in agricultura, sectoarele zootehnic, vegetal si de imbunatatiri funciare. Dar, inainte de a solicita decontarea motorinei folosite la lucrarile agricole in trimestrul abia trecut, fermierii trebuiau sa depuna cereri de acord prealabil pentru astfel de plati. Perioada de depunere a acestor cereri s-a consumat la finele anului trecut, cu o prelungire si in acest an.
Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa, la motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate din agricultura. Pentru ultimul trimestru din 2013, agricultorii au primit 1,39 lei pe fiecare litru prin rambursarea diferentei de acciza pentru motorina utilizata in agricultura. In primul trimestru din acest an, conform noii metodologii de calcul, acest sprijin financiar a crescut la circa 1,51 lei pe litru. Dupa 1 aprilie, odata cu majorarea suplimentara a accizei cu 7 eurocenti, s-a compensat cresterea, fermierilor li se plateste aproximativ 1,8 lei pe litru.
Fermierii vor primi sprijin pentru cresterea accizei la motorina si in primele trimestre din 2015. Numai ca, pentru asta, este nevoie de o hotarare de Guvern pentru astfel de alocari. Sprijinul pentru acciza pe motorina in agricultura nu este afectat de majorarea acestora intrucat fermierul plateste 21 euro/tona si, indiferent cat este acciza, diferenta este suportata din bugetul de stat.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.