•In perioada starii de urgenta s-au cumparat sute de milioane de măști prin achizitii directe •Procedura de achizitie de tablete pentru elevi, nu s-a incheiat nici astazi, cand sunt mai putin de 2 luni pana la inceperea noului an scolar
Peste 3.600 de copii din Neamt se pregatesc sa treaca pentru prima data pragul scolii, informeaza Inspectoratul Scolar Neamt, dupa ce s-a incheiat prima etapa de inscriere in anul scolar 2020-2021. ”În județul Neamț, potrivit datelor înregistrate de sistem, au fost completate și depuse în perioada 4 martie-7 iulie, 3608 cereri, fiind admise 3608 cereri astfel: Faza I -3313 cereri admise; Faza a II-a – 291 cereri admise; Faza a III –a – 4 cereri admise. Dintre cele 3608 cereri completate și depuse, 181 de cereri au fost introduse online, iar 168 de cereri au fost importate din online”, se arata intr-un comunicat ISJ Neamt.
Dar daca pe hartie lucrurile arata destul bine in ceea ce priveste numarul de elevi si procedurile birocratice, in realitate insa, cu mai putin de 2 luni inainte de inceperea noului an scolar, inca nu este clar cum se vor desfasura cursurile pentru elevii celor peste 300 de scoli din judetul Neamt, fiind avansate pana acum mai multe ipoteze, inclusiv cea cu corturi sau containere dispuse in curtile scolilor.
O alternativa ceva mai nou lansata in spatiul public, este denumita de Ministrul Educatiei, ”invatamant hibrid” si presupune ca elevii sa invete alternativ, pe grupe, o parte la clase si o parte online. ”Văzând situația epidemiologică la momentul acesta, care este o situație destul de gravă, cred că cel mai probabil, scenariul acesta hibrid ar putea fi pus în practică. Numai că trebuie să ne pronunțăm asupra acestor scenarii doar în momentul în care o să știm exact cum va evolua situația epidemiologică, pentru că observați și dvs., în spațiul public nu mai sunt respectate normele de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor. De aceea, aș face un apel către populație să respecte distanțarea fizică, să poarte mască și în felul acesta să ne protejăm cu toții, să nu ajungem să ne îmbolnăvim (…)”, a declarat ieri Ministrul Educatiei, Monica Anisie, pentru RFI.
Dincolo de faptul ca Anisie stabileste cu de la sine putere ca nimeni nu respecta distantarea sociala, din declaratia ei reiese ca pana la aceasta ora, Ministerul Educatiei nu are o solutie sigura pentru inceperea noului an scolar.
Dar chiar daca ”invatamantul hibrid” va fi varianta adoptata pana la urma, ramane problema dispozitivelor pe care se va invata online, dar si problema accesului la internet, care pentru o buna parte dintre copiii din Neamt cu posibilitati materiale reduse, este la stadiul de ”vis frumos”. Legat de asta, Monica Anisie spune ca achizitia de tablete este inca in curs de desfasurare si se disculpa, precizand ca nu Ministerul Educatiei se ocupa de asa ceva, ci o alta institutie, de parca problema nu ar tine de Ministerul Educatiei. ”Este procedura de achiziție. Nu Ministerul Educației face achiziția acestor tablete, ONAC-ul este organismul care se ocupă de achiziția acestor tablete, nu Ministerul Educației (…) Există timpul suficient, avem achiziția declanșată. Nu pot eu să mă pronunț asupra prevederilor care sunt într-o anumită instituție, la modalitatea în care se desfășoară o achiziție publică. Știți foarte bine că sunt niște termene care trebuie respectate, termenele legale nu se discută (…) Deci până la 10 septembrie există un termen. Școala va începe în 14 septembrie. Suntem în termen și așteptăm să se realizeze această achiziție de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate, este o instituție care se ocupă de acest lucru”, declarat Ministrul Educatiei pentru RFI.
Prin urmare, dupa mai bine de 4 luni de la inceperea crizei coronavirus, Ministerul Educatiei nu are o solutie clara pentru reluarea cursurilor in scoli si nu reusit nici sa cumpere dispozitive electronice pentru copiii care provin din familii sarace, desi in cele doua luni cat a fost stare de urgenta, existau toate mecanismele necesare pentru astfel de achizitii. În schimb, s-au putut cumpăra sute de milioane de măști.
Ionut CORFU