Bilant cu cifre impresionante dupa interventiile militarilor ISU la nivel national, in prima jumatate a anului 2016, se arata intr-un comunicat de presa al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU)

De exemplu, cei de la SMURD, au intervenit in doar sase luni, la un un numar de persoane echivalent cu aproape jumatate din populatia judetului Neamt, adica 219.035 de adulti si copii.

Derulate cu implicarea comunităţilor şi în proximitatea lor, acţiunile de intervenţie în situaţii de urgenţă au însumat, în primele șapte luni ale anului în curs, 251.545 misiuni ale inspectoratelor pentru situații de urgență, în creştere cu 9% faţă de perioada similară a anului trecut.

Din totalul misiunilor derulate, 212.121 au aparţinut serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), în urma cărora 197.657 adulţi şi 21.378 copii au beneficiat de prim-ajutor și asistenţă medicală de urgenţă, în creștere cu 6,8% față de perioada similară a anului trecut.

Valoarea bunurilor protejate de către echipajele de intervenție în timpul misiunilor de stingere a incendiilor a fost de 1,71 miliarde lei.

În perioada de referinţă, pompierii din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au lichidat 14.016 incendii, numărul acestora fiind în scădere cu 9,03% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Diminuarea semnificativă a numărului incendiilor este o consecinţă a dezvoltării şi eficientizării segmentului preventiv, cu rol în asigurarea climatul de securitate la nivelul comunităților, și responsabilității manifestată de către cetățeni asupra însușirii măsurilor și modului de comportare specifice acestui tip de risc.

De asemenea, în primele șapte luni ale acestui an, la nivelul unităţilor subordonate instituţiei noastre au fost derulate peste 2.500 exerciţii pentru testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns în situaţii de urgenţă complexe.

În 30 dintre simulările derulate în această perioadă, exerciţiile au presupus şi declanşarea Planului roşu de intervenţie, instrument care asigură mobilizarea, integrarea şi conducerea performantă a forţelor şi mijloacelor necesare optimizării răspunsului în diverse situaţii de urgenţă. Experienţa acumulată prin derularea unor astfel de exerciţii şi aplicaţii, însuşirea şi aplicarea procedeelor de acţiune utilizate de către serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă constituie elemente definitorii pentru optimizarea misiunilor de răspuns ale pompierilor salvatori derulate pe teritoriul naţional.

Ionut CORFU

sursa: IGSU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.