Judecătoria Piatra Neamț și Asociația Excelsior Neamț (fosta Asociație a Tinerilor Avocați Neamț) si-au unit forțele pentru prima oară în ceea ce privește amenajarea unei camere de audieri pentru copii, la standarde europene.

Inaugurarea camerei a avut loc luni, 21 septembrie, la sediul Judecătoriei Piatra Neamț, începând cu ora 11:00.

Avocat Andrei Nica, Președinte Excelsior NEAMȚ: ”Codul de procedură civilă prevede mai multe situații în care este necesară audierea minorilor într-o serie de procese, cum ar fi adopțiile, autoritatea părintească, stabilirea locuinței minorilor, etc.

În procesele de minori și familie, unde este necesar ca magistratul să poarte o discuție cu minorii, legea prevede că audierea acestora se face în camera de consiliu. De cele mai multe ori, această discuție are loc într-o sală de judecată sau în biroul judecătorului, care predispune la sobrietate. Cu siguranță, pentru copii, acest spațiu nu reprezintă un loc prietenos în care să-și dea frâu liber cuvintelor și emoțiilor.

O discuție cu un străin într-un moment mai greu din viața unui copil, poate fi o experiență tulburătoare și pentru asta este nevoie de o camera special amenajată, menită să destindă pe cât posibil copiii aflați în dificultate.

Astfel, Judecătoria Piatra Neamț și Asociația Tinerilor Avocați Neamț, au decis înființarea unui loc special amenajat pentru minori, pentru ca aceștia să poată fi audiați într-un mediu prietenos, care să creeze o atmosferă plăcută și relaxantă, unde copiii să se simtă în siguranță.

Deoarece în incinta Judecătoriei Piatra Neamț a fost amenajată o astfel de cameră, copiii care sunt implicați în probleme familiale nu vor mai trebui să treacă prin momente apăsătoare când sunt audiați de magistrați, ci într-o atmosferă cu totul diferită față de cum s-a desfășurat până acum. Acest proiect a fost realizat în parteneriat cu Tribunalul Neamț, iar sponsorul principal al evenimentului este Clinica GSM”

Pe 5 iunie 2020, cu sprijinul aceleiasi Asociatii a tinerilor avocati, a fost inaugurata o astfel de camera si la Tribunalul Neamt:

Cameră specială pentru audierea minorilor, la Tribunalul Neamț

I.C.

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.