Asfaltarile ilegale facute de Publiserv pe cel putin doua strazi din Piatra-Neamt la sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie pot avea urmari destul de neplacute din punct de vedere financiar dar si penal. Tvmneamt dezvaluia in urma cu o saptamana ca Bulevardul Dacia si str. Eroilor au fost asfaltate fara respectarea legii (Vezi AICI- AMATORISM ÎN ADMINISTRAȚIE. ASFALTĂRI ILEGALE ÎN PIATRA-NEAMȚ?)

Daca unora li se poate parea o gluma faptul ca Publiserv a asfaltat fara NOTA DE COMANDA din partea primariei, lucrurile nu stau chiar asa. Nota de comanda este un formular cu regim special de tiparire, inseriere si numerotare ce serveste ca document pentru contractarea serviciilor, confirmarea primirii si evaluarea obiectului de executat sau de reparat, dupa caz, incasarea sumei de la client, determinarea volumului serviciilor prestate si a materialelor consumate. Faptul ca Publiserv a asfaltat fara nota de comanda, arata ca dupa terminarea lucrarilor, putea cere orice suma care ATENTIE, va fi platita din banii pietrenilor, adica din taxe si impozite. De fapt, banuiala noastra este ca asta s-a si urmarit. Supraevaluarea lucrarilor.

Daca nota de comanda nu ar fi obligatorie, ne-am putea trezi cu o firma, oricare ar fi ea care ar face diverse lucrari prin oras fara sa intrebe pe nimeni, apoi ar cere bani de la primarie. De fapt, Publiserv asta a si facut.

Dezvaluirea noastra de saptamana trecuta a creat mare valva in primarie, mai ales ca scandalul s-a declansat chiar in timpul unui control al Curtii de Conturi. Inainte cu doua zile sa publicam articolul amintit mai sus, am cerut de la Departamentul Comunicare documentul (nota de comanda). Nu l-am primit nici pana astazi, pentru ca el confirma ce am spus noi, asa ca se prefera sa fie ascuns. Lucrarile au inceput pe 27 martie iar nota de comanda este cu data de 3 aprilie, lucru absolut ilegal. Cu alte cuvinte, s-au comandat lucrari deja facute, fapt care demonstreaza haosul din administratia Chitic. Ne intrebam cine conduce de fapt primaria Piatra-Neamt din moment ce o societate subordonata Consiliului Local ia decizii pe bani publici, iar primarul afla dupa cateva zile.

Ieri am contactat din nou pe responsabilul cu comunicarea si ni s-a spus ca nota de comanda este un document intern si ca nu poate fi dat presei, ceea ce este o aberatie dar arata si ca cineva vrea cu orice pret sa sterga urmele risipirii banilor publici, lucru destul de complicat. Daca oamenii lui Chitic se gandesc sa modifice data notei de comanda sau sa faca alta antedatata, isi fac rost de un dosar penal destul de elegant. Pana la urma, am acceptat un compromis si am cerut sa ni se comunice verbal doar data de pe nota comanda in baza careia s-au facut asflatarile pe strazile amintite. Ni s-a promis ca vom fi contactati imediat. Evident, nu ne-a mai sunat nimeni, deci lucrurile sunt clare. I-am prins cum isi bat joc de banii din taxe si impozite si acum incearca sa nege evidenta, ceea ce nu ar fi deloc o noutate pentru administratia Chitic.

Problema acum, e cine plateste asfaltarile ilegale si cel mai probabil Curtea de Conturi va imputa sumele primariei sau Publiserv, pentru ca in situatiile de acest gen asa se procedeaza. Daca primaria plateste pana la urma aceste lucrari catre Publiserv, societatea va trebui sa returneze sumele si e rost de un dosar penal, pentru ca exact acelasi lucru s-a intamplat cu lucrarile de modernizare la stadion. S-a lucrat tot fara nota de comanda care a fost eliberata dupa finalizarea lucrarilor, iar acum situatia este subiect de dosar penal la DNA.

De altfel, noi vom sesiza Curtea de Conturi pe aceasta tema, asta in caz ca nu au inceput deja verificarile, pentru ca inspectorii institutiei sunt inca in control la primarie.

Ionut CORFU

 

 

Loading...
DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.