Deputatul PNL de Neamț, Laurențiu Leoreanu, atrage aenția asupra unor consecințe extrem de grave asupra sănătății populației, după ce Colegiul Medicilor Stomatologi din România (C.M.S.R.) a decis că marea majoritate a medicii stomatologi nu vor mai avea voie să facă intervenții în prevenția cariei dentare – periaj, fluorizări, detartraj sau sigilarea dinților cu risc carios, calificând decizia drept o nebunie care va declanșa haos în domeniu, plus creșteri foarte mari de prețuri pentru serviciile stomatologice amintite. ”Este dincolo de capacitatea normală de înțelegere modul în care se iau unele decizii în Colegiul Medicilor Stomatologi din România (C.M.S.R.), sugerându-se o profundă ruptură de realitate sau poate interese, cel puțin curioase.
Serviciile stomatologice din România au fost lovite în plin de o decizie care va afecta dramatic negativ această ramură, în special în zonele în care oricum era precară – mediul rural, orașe mici, dar nu numai. Mai mult, pe termen scurt și mediu vom avea o explozie a prețurilor din acest domeniu și o limitare majoră a accesului la serviciile stomatologice pentru cetățeni, în special pe axa de prevenție, cea mai importantă zonă pentru sănătatea publică și care ducea la evitarea intervențiilor costisitoare ulterioare. Marea majoritate a medicii stomatologi nu vor mai avea voie să facă intervenții în prevenția cariei dentare – periaj, fluorizări, detartraj sau sigilarea dinților cu risc carios. Este o nebunie!
Un pacient, care până acum era tratat de un singur specialist, va trebui să se plimbe prin cateva cabinete diferite, plătind costurile aferente, majorate de cîteva ori, pentru a nu mai vorbi despre costurile de deplasare în alte orașe mai mari mari!
Peste 15.000 de medici stomatologi apreciați din România, dar mai grav – sute de mii de pacienți vor fi afectați direct de decizia de a limita aria de intervenție a specialiștilor, decizie luată din biroul central, fără o consultare prealabilă cu practicienii din teritoriu, fără a lua în calcul realitatea și ignorînd procedurile legale din ultimii 20 de ani! Este cel puțin ciudat și se ridică multe semne de întrebare. Cui servește? Sunt voci care vorbesc despre interesul unor mari lanțuri naționale și internaționale pentru acapararea serviciilor de stomatologie din România, prin eliminarea cabinetelor mici, locale.
Va fi un haos total, dacă nu se revine asupra deciziilor luate, iar cei care vor avea de suferit sunt oamenii simpli, până la urmă, cetățenii care și așa au acces destul de dificil la serviciile stomatologice, acestea devenind practic inaccesibile pentru majoritatea românilor, după implementarea deciziilor la care facem referire. Treziți-vă la realitate! Cum poți cere existența unui rezidențiat în specialitatea „stomatologie generală”, cu durata de 3 ani, unor medici cu zeci de ani de experiență, când acest rezidențiat NU a fost organizat în perioada 2004-2020? Ce facem cu medicii mult mai numeroși decît locurile la rezidențiatul de stomatologie generală din prezent? Cum rămâne cu Directiva 2005/36/CE care precizează că „Formarea de bază în stomatologie oferă competențele necesare pentru toate activitățile de prevenție, diagnostic și tratament”?
Vreau să le reamintesc celor din Colegiul Medicilor Stomatologi din România că rolul lor este acela de a proteja medicii stomatologi, concomitent cu orientarea spre interesele românilor, beneficiarii serviciilor medicale oferite de aceștia! Din aceste motive, vă rog insistent să reanalizați această situație și să luați decizia corectă și funcțională, orientată pe interesele pacienților și pe optimizarea profilaxiei, a prevenției, mult mai avantajoasă, atât din punct de vedere al sănătății, cît și din punct de vedere al costurilor. Oamenii contează!”, transmite Leoreanu.
I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.