DSP Neamt transmite intr-un comunicat de presa, ca incidenta Covid in judet este in crestere, de aceea, se revine la amenajarea de circuite separate in spitale. In ultimele 7 zile au fost raportate 112 cazuri de infectare, dintre care 12 sunt copii. Conform DSP Neamt, au fost raportate si doua decese, una dintre persoanele decedate, fiind un copil. La ATI la acest moment, este internata o singura persoana.

Comunicatul DSP Neamt: Din monitorizarea zilnică a cazurilor de covid din județul Neamt se observa o creștere a incidenței COVID-19 și o tendință de creștere a numărului de internări și a gradului de ocupare a spitalelor din județ.

Direcția de Sănătate Publică Neamț a dispus spitalelor din județ reevaluarea structurilor și actualizarea acestora in funcție de evoluția  cazurilor. A fost pregătit Planul județean de rezilienţă a spitalelor faţă de recrudescenţa COVID-19. În prezent, în județ, sunt 125 de paturi dedicate tratării pacienților cu COVID-19 în cele 4 spitale care asigură asistenţa medicală pentru pacienţi, cazuri confirmate şi suspecte de COVID-19. În cazul unui nou val pandemic sunt alocate 519 paturi din care 51 pentru copii și 27 de ATI.

De asemenea Direcția de Sănătate Publică Neamț a solicitat managerilor spitalelor COVID-19 din județul Neamț să se asigure de funcționarea optimă a Centrelor de evaluare COVID-19 și de aprovizionarea acestora cu produse antivirale și anticorpi monoclonali. Este important ca pacienții diagnosticați cu COVID-19 să ajungă în timp util într-un centru de evaluare pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede. Astfel, pot fi prevenite cazurile severe.

Spitalele vor asigura asistenţa medicală a pacienţilor non-COVID-19, cu obligativitatea existenţei unor circuite separate pentru aceştia.

A fost analizată capacitatea de testare a persoanelor simptomatice. În județul Neamț sunt 10 centre de permanență, 97 de cabinete ale medicilor de familie și o farmacie, în care sunt efectuate, de către personal medical autorizat, teste rapide antigen persoanelor cu simptome specifice de COVID-19. Testarea este gratuită. Lista medicilor de familie care fac teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19, a centrelor de permanență și a farmaciilor din județul Neamț în care sunt efectuate teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19 poate fi consultată pe site-ul Direcției de Sănătate Publică – secțiunea Coronavirus – Unități sanitare care efectuează testare rapidă pentru depistarea COVID-19, NEAMȚ.

Direcția de Sănătate Publică Neamț efectuează anchete epidemiologice tuturor persoanelor confirmate COVID-19 pozitiv. Pacienţilor li se recomandă izolarea la domiciliu şi monitorizarea prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate. Din data de 9 martie nu se mai aplică măsura carantinei contacților direcți ai cazului confirmat, dar este recomandată respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19. Traseul pacientului confirmat COVID-19 pozitiv rămâne cel cunoscut.

Vă reamintim principalele recomandări de protecție împotriva COVID-19:

  • Purtați masca de protecție în: spațiile deschise aglomerate, mijloacele de transport în comun, spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, grădinițe, școli și universități.
  • Evitați spațiile aglomerate, închise și deschise!
  • Spălarea mâinilor cu apă și săpun ori substanțe antiseptice este esențială!
  • Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie igienizate periodic în continuare!
  • Dacă apar simptome de îmbolnăvire, trebuie să vă testați, mergeți la medicul de familie, în centrele de evaluare și tratament sau la Unitățile de Primiri Urgențe pentru a primi medicația adecvată. Nu luați medicamente fără recomandarea medicului!

În ultimele 7 zile 112 persoane au fost confirmate cu COVID-19, din care 12 copii și au fost raportate 2 decese. Rata de pozitivare în această săptămână a fost de 8,2 %. Astăzi sunt internați 19 pacienți  confirmați COVID-19, din care 1 copil. În secțiile ATI este internată o persoană.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.