Comunicat de presa, Eugen Țapu-Nazare, PNL: Acord istoric pentru Sistemul energetic. Județul Neamț, printre beneficiari.

Într-o perioadă în care agenda publică este acaparată de negocierile pentru formarea unui nou guvern, în calitate de membru în Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale am participat la semnarea, de către Virgil Popescu, ministrul Energiei, a unui acord de colaborare cu firma norvegiană Arbaflame, specializată în producția de peleți negri, produși în special din biomasă și rumeguș.

Pentru județul Neamț, semnarea acestui acord are o însemnătate aparte. Partenerul norvegian a anunțat că una din fabricile de producție peleți negri va fi construită în județul Neamț.

Acordul semnat are beneficii multiple pe termen mediu și lung. Permite o reducere importantă a emisiilor de CO2, dar și exploatarea rezervelor de cărbune inclusiv după anul 2030, fără sancțiuni din partea Comisiei Europene. Folosirea peleților într-un procent de 100% reduce emisiile de carbon cu circa 90 %, iar în amestec cu cărbunele, părți egale, emisiile de carbon se reduc cu 45%.

Partenerul norvegian are în vedere și realizarea unor investiții de circa 800 de milioane de euro, în construcția a 20 de fabrici care vor produce peleți negri, rezultați din orice formă de materie primă regenerabilă, în special biomasă și rumeguș. Acordul semnat mai prevede și înființarea, în Valea Jiului, a unui centru de cercetare pentru identificarea tuturor formelor de materie primă fabricării peleților, fără afectarea mediului înconjurător. Un alt aspect îmbucurător este acela că CET-urile vor utiliza instalațiile existente, fără a fi nevoie de investiții suplimentare. Prin implementarea acestei investiții nu se pierd locuri de muncă nici în minerit, nici la CET-uri, ci se creează alte noi locuri de muncă. 

CET Paroșeni va fi prima termocentrală din România care va utiliza peleți negri.

Folosirea peleților negri în industria energetică a fost implementată cu succes în Norvegia, dar și Canada, acolo unde firma norvegiană a construit deja o unitate de producție”, se arata in comunicatul de presa, transmis de senatorul Eugen Țapu-Nazare, Chestor al Senatului României.

I.C.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.