Un băiat de 13 ani de la casa de copii ” Alexandru Roşca” din Piatra Neamţ, şi- a pierdut viaţa vineri 28.08.2015, în apele Bistriţei. VEZI STIREA

11908268_416111675238881_589938442_n

Amănunte şocante ies la iveală în acest caz. Cel mai grav lucru este ca el nu a fost anunţat ca dispărut la poliţie, deşi era plecat din Centru de peste două săptămâni. ”  În ultima lună, copilul decedat nu a figurat la poliţie ca fiind dispărut”, a declarat subcomisar Constantin Irina, purtător de cuvânt IPJ Neamţ. Asta, deşi copilul a revenit în Centru cu trei zile înainte de tragedie, a făcut un duş şi a plecat din nou, fără ca vreun membru al personalului să-l deranjeze măcar cu o întrebare.

Aflăm ca în interiorul acestei instituţii, lucrurile stau rău de tot. Ciorhan, băiatul care-l însoţea pe cel decedat, este cunoscut ca fiind un element cu tulburări de comportament. Este cunoscut faptul că el pleacă şi vine la Centru, cum vrea şi când vrea. El a lipsit şi o lună  de zile, este cunoscut ca fumător şi consumator de alcool. El la rândul lui, a învăţat aceste lucruri de la cei mai mari decât el. Bine- nţeles că fuga lui din Centru n-a fost anunţată nici când a lipsit o lună. De obicei, când fug de acolo, copiii muncesc pe la stâni sau cu ziua pe la ferme, ori pe la diferite persoane la treburi gospodăreşti. La o stână a stat şi Ciorhan ultima dată când a fost fugit o lună. Este aproape de necrezut, dar lucrurile acestea sunt cât se poate de reale.

La ” Alexandru Roşca”, este o practică faptul ca instituţionalizaţii de vârste mari, să pună stăpânire pe cei mici şi să-i pună chiar şi la cerşit, aşa cum face şi Ciorhan, despre care am aflat că devine agresiv atunci când vine vorba de bani şi după cum declara chiar el la locul tragediei ” Am fost cu el şi am făcut rost e bani. Banii sunt la mine”.Nu e greu de ghicit ce îndeletniciri are şi nu e greu nici de bănuit că dacă banii erau la Ciorhan şi el a avut grijă să precizeze asta în timp ce colegul său era resuscitat, cum i- ar fi putut obţine de la cel decedat. Dar mai mult decât sigur, poliţia va lua în calcul orice variantă.

Am mai aflat că deşi nu pare, Ciorhan, dar şi alţii de vârsta lui su chiar mai mari, se descurcă de minune să mintă şi au abilităţi nebănuite de ieşi din orice fel de situaţie, fiind mai inteligenţi decât par.

Despre Ciorhan, la un moment dat cadrele didactice din şcoală, chiar spuneau că e doar o chestiune de timp până va  provoca sau va duce pe cineva la o tragedie.

Pe timpul vacanţei, copiii sunt supravegheaţi de 5 persoane. Sunt 50 în total, 40 fiind cu vârste între 9 şi 16 ani. Considerăm că trebuie să fii orb sau extrem de răuvoitor ca să nu poţi ţine sub observaţie opt sau zece copii, cât ar reveni fiecărui supraveghetor, în aşa fel încât să nu poată fugi care cum vrea şi când vrea.

Şi ni s-a mai confirmat că de asemeni se obişnuieşte să nu se anunţe dispariţiile copiilor de frica sancţiunilor şi de frică să nu se facă scandal în presă, dar şi din alte motive pe care putem doar să le bănuim. Ba chiar cei din personal ştiu că actuala directoare a centrului este depăşită de situaţie şi nici nu vrea să mai audă de funcţie.

Din câte se vede, situaţia este mai mult decât gravă la această instituţie care ar trebui să ocrotească pe cei bătuţi de soartă, dar care se pare că cel puţin la Piatra Neamţ, nu reuşeşte decât să-i transforme în infractori minori şi cine ştie, poate viitori adulţi şefi de grupări infracţionale.

Deşi se ştie ce ”potenţial” au copiii de acolo, nu se acţionează în niciun fel, din nepăsare amestecată cu incompetenţă.

Ar fi trebuit ca în orele imediat următoare nenorocirii să fie convocată de urgenţă o comisie, măcar la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Dar pentru cadrele de nădejde ale partidelor care se tot perindă pe la conducerile instituţiilor, weekendul e mai important decât o viaţă de copil care e în grija statului.

Ionuţ Corfu

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. […] Amănunte şocante ies la iveală în acest caz. Cel mai grav lucru este ca el nu a fost anunţat ca dispărut la poliţie, deşi era plecat din Centru de peste două săptămâni. ”  În ultima lună, copilul decedat nu a figurat la poliţie ca fiind dispărut”, https://tvmneamt.ro/incredibil-copilul-inecat-la-pangarati-nu-fusese-dat-disparut-casa-de-copii-ca-o-… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.