Ieri a fost prezentat noul model de carte de identitate, care ar putea fi disponibilă de anul viitor, aceasta având dimensiunea unui permis auto sau a unui card bancar. Preschimbarea nu va fi obligatorie în momentul apariţiei acesteia, anticipată să aibă loc în 2018.

În momentul în care cetăţeanul va opta pentru noul document cu date biometrice, acesta va prelua şi funcţiile cardului de sănătate. Noua carte de identitate va fi inscripţionată faţă-verso, va conţine data naşterii şi semnătura olografă.

Cartea electronică de identitate va conţine un CIP care permite accesarea serviciilor electronice prin utilizarea certificatului electronic emis de MAI pentru autentificarea în sistemele informatice. Pe ea vor fi stocate în condiţii de siguranţă datele biometrice ale titularului, respectiv imaginea facială şi opţional imaginile impresiunilor papilare a două degete (aratatoarele). De asemenea, va permite utilizarea semnăturii electronice.

Documentul va costa aproximativ 20 de euro, preț ce va fi suportat de cetățeni, care vor putea opta pentru Carte de Identitate simpla (CIS) si Carte de Identitate electronica (CEI)

De la data punerii în circulaţie a cărţii electronice de identitate, cartea de identitate şi cartea electronică de identitate se eliberează: cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; cu valabilitate de 5 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.