Protectia Consumatorilor Neamt a aplicat o amenda usturatoare pentru Kaufland Targu Neamt, pentru ”practică comercială înșelătoare”. Magazinul care este deschis si in prezent desi nu are autorizatie de functionare, a fost amendat cu 20.000 de lei, pentru ca un cetatean a platit un pret mai mare la casa, decat pretul afisat la raft. Cazul a fost relatat pe larg de vestea.net (Vezi AICI-Hoție la Kaufland Târgu Neamț! Diferență de 20% între prețul de la raft și cel de la casa de marcat!)

Inspectorii OPC au mai gasit si alte nereguli, la acelasi magazin. Comunicat de presa OPC Neamt:Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, în legătură cu faptul că într-un supermarket din orașul Târgu Neamț s-a comercializat produsul “cârnați de iarnă“, fără a respecta procentul de reducere anunțat și evidențiat la raft, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Neamț a realizat o acțiune de verificare a modului de respectare a prevederilor legale din domeniu de către operatorul economic care comercializa aceste produse.  

Comisarii CJPC Neamț au constatat, la data și ora controlului, faptul că produsul menționat în sesizare, respectiv “cârnați de iarnă“,  era depozitat corespunzător în spațiul de frig, la temperatura recomandată de producător, nu prezenta modificări organoleptice și se afla în cadrul termenului de valabilitate. Eticheta de prezentare atașată pe raft conținea informațiile obligatorii privind reducerea de preț practicată în vederea comercializării produsului, respectiv prețul vechi barat – 18,99 lei / prețul nou – 15,19 lei și procentul de reducere de 20%.

Deși produsul respectiv se comercializa la prețul redus – de 15,19 lei, bonul fiscal prezentat de consumator avea marcat prețul întreg – 18,99 lei. Acest aspect reprezintă o practică comercială înșelătoare, așa cum este definită de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii.

Acțiunea de control a fost extinsă și asupra altor produse expuse la vanzare.

S-au constatat abateri de informare prin etichetare incorectă, în ceea ce privește desfășurarea de promoții, inclusiv la utilizarea cardului de fidelitate, respectiv:

– prezența unor etichete la raft cu informații referitoare la reduceri de preț promoționale, deși perioada promoției era încheiată încă din 20.12.2020,

– prezența unor etichete la raft cu informații referitoare la promoții în baza utilizării cardului de fidelitate al supermarketului, cu inscripționări care puteau duce în eroare consumatorii în ce privește termenul de valabilitate al acestora.

Pentru informarea corectă și completă cu privire la promoții, consumatorii ar fi trebuit să acceseze cu anticipație site-ul operatorului economic sau aplicația mobilă dedicată, a acestuia.

Echipa de control a luat decizia de sancționare a operatorului economic cu amendă contravențională în valoare de 20.000 lei și a dispus ca măsură complementară remedierea abaterilor de informare.

          Comunicăm consumatorilor că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor supraveghează permanent piaţa şi se asigură de respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor

Nu doar magazinul Kaufland de la Targu Neamt functioneaza fara autorizatie, ci si cele de la Piatra Neamt (magazinul din zona gării) si Roman. Chiar daca marele retailer se afla in ilegalitate, nicio institutie din Neamt nu a facut controale in cele 3 magazine, desi sfidarea de care dau dovada, se incadreaza in sfera penalului. Doar la Piatra Neamt a fost aplicata o amenda de catre Politia Locala.

Ionut CORFU

 

 

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.