Dupa ce in spatiul public s-a raspandit stirea ca Guvernul PNL ar vrea sa inchida 60% dintre centrele de permanenta, PNL-istii acuza din nou PSD de fake news. Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc, face un apel tranșant către președintele PSD Neamț, Ionel Arsene, sa nu mai răspândeasca știri false.

Ieri, un site denumit ecopolitic.ro, despre care se banuieste ca ar apartine propagandei PSD Neamt, a publicat un articol preluat de pe un site local din Piatra Neamt cunoscut ca site trompeta al PSD Neamt si care nu este pentru prima data cand raspandeste stiri false, in care se anunta ca Guvernul PNL ar urmari comasarea centrelor de permanenta.

Mugur Cozmanciuc anunta intr-un comunicat de presa ca Guvernul PNL NU va comasa sau desființa centrele de permanență, ci dimpotrivă va analiza întreaga situație pentru extinderea și eficientizarea acestora. Ba mai mult, in documentul invocat ieri de asa-zisii strategi ai PSD Neamt, scrie negru pe alb este o continuare a unei actiuni incepute de Guvernul Dancila.

O situatie asemanatoare a fost si cand Ionel Arsene a anuntat ca Guvernul Orban ar vrea sa inchida spitalul din Bicaz. Si atunci, zvonul a fost demontat de PNL-isti.

Comunicat de presa PNL Neamt:

Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc îi transmite președintelui PSD Neamț Ionel Arsene să renunțe la metode imorale de a face campanie electorală și să nu mai răspândească în spațiul public informații false, cu scopul de a-i speria pe cetățeni.

Mă văd nevoit să revin cu apelul ferm către cei de la PSD: NU mai încercați să îi manipulați pe cetățeni! Președintele PSD Neamț Ionel Arsene a postat pe pagina de Facebook o informație falsă, despre presupuse intenții ale Guvernului PNL cu scopul de a-i speria pe cetățeni! NU SUNT ADEVĂRATE. Ministrul Sănătății Victor Costache a anunțat oficial că nu agreează viziunea Sorinei Pintea de comasare sau desființare a centrelor de permanență, ci dimpotrivă va analiza întreaga situație pentru extinderea și eficientizarea acestora. Îi avertizez din nou pe cei de la PSD: încetați cu aceste acțiuni imorale, prin care încercați să îi manipulați pe cetățeni. Nemțenii merită respect, nu să fie considerați o masă amorfă, fără discernământ. Stimați cetățeni nu vă lăsați ”păcăliți”! Duminică ieșiți la vot și arătați că vreți o Românie Normală”, a declarat președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc.

Pentru corecta informare redăm mai jos și informarea privind centrele de permanență transmisă de Ministerul Sănătății.

Punct de vedere, privind informațiile apărute în spațiul public, privind intenția desființării  centrelor de permanență

În acest moment, pe agenda ministrului Sănătății, Victor Costache, nu există niciun demers, niciun document sau ordin care să vizeze desființarea centrelor de permanență.

Informațiile apărute în spațiul public fac referire la Ordonanța de Guvern nr. 61, promovată  în anul 2018 de guvernul Dancilă și care modifică condițiile de înfiintare și desființare a centrelor de permanență. Documentul apărut în mass-media a fost elaborat în data de 6 noiembrie, fără consultarea și acordul prealabil al actualei conduceri a Ministerului Sănătății și reprezintă viziunea fostului ministru Sorina Pintea, privind comasarea și reorganizarea centrelor de permanență.

Programul de guvernare al PNL nu prevede nicio măsura care vizează desființarea unor unități medicale în general, sau centre de permanență în particular.

Ministerul Sănătății condamnă ferm astfel de acțiuni de manipulare și dezinformare apărute în spațiul public și le consideră diversiuni ale unor partide din opoziție, care vor să speculeze electoral pe această temă. Atragem atentia că pacienții din sistemul medical românesc nu trebuie să devină victime ale unui război politic, iar declarații de acest tip pot avea efecte nefaste asupra populației.

Mai jos, facem un scurt istoric al acestei teme, care acum, spre final de campanie electorală, se vrea a fi o bombă electorală.

Legislatia aplicabilă:

– Legea 263/2003 privind asigurarea continuităţiiasistenţei medicale primare prin centrele de permanență, lege care reglementeaza modalitatea de asigurare a continuităţiiasistenţei medicale primare prin centre de permanenţă la nivelul colectivităţilor locale arondate,  criteriile de stabilire și atribuțiile factorilor implicați (medici de familie, consilii locale, directiile de sănătate publică, casele judetene de asigurări de sănătate, MS).

– Prin Ordinul MS/MAI nr. 697/112 din anul 2011 au fost aprobate Normele cu privire la asigurarea continuităţiiasistenţei medicale primare prin centrele de permanentă, ordin modificat și completat prin: Ordinul 1137/2011, Ordinul 147/2011, Ordinul nr. 1641/2013, Ordinul 354/2013, Ordinul 2424/2013, Ordinul 753/2013, Ordinul 7310/2017, Ordinul 1484/2018.

Situația până în momentul de față:

Ca urmare a evaluării centrelor de permanență realizate în anul 2018 și a controalelor efectuate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, condus la acea vreme de Sorina Pintea, a fost aprobată Ordonanța de Urgență nr. 61 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004, privind asigurarea continuităţiiasistenţei medicale primare prin centrele de permanentă, prin care a fost introdusă și noțiunea de DESFIINȚARE a centrelor de permanență (în baza deciziei emisă de către directorul executiv al Directiei de Sănătate Publică).

În urma aprobării OUG 61/2018, Ministerul Sănătății condus de Sorina Pintea a demarat procedurile de stabilire a noilor criterii de înființare, respectiv desființare a centrelor de permanență, în vederea punerii în aplicare a ordonanței.

În perioada, septembrie 2018 – septembrie 2019, a avut loc procesul de elaborare și consultare cu comisiile de specialitate și directiile de sănătate publică județene, în vederea modificării cadrului legislativ.

Având în vedere faptul că deciziile de înființare a centrelor de permanență sunt emise de către direcțiile de sănătate publică, la solicitarea consiliilor locale sau a medicilor de familie cu acordul caselor judetene de asigurări de sănătate, Direcția Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății, prin adresa nr. 56269/14.10.2019, a solicitat atât DSP cât și Comisiei de Medicină de Familie puncte de vedere cu privire la modificarea Normelor referitoare la asigurarea continuităţiiasistenţei medicale primare prin centrele de permanentă, iar prin răspunsurile primite, DSP a solicitat și emiterea criteriilor de desființare a centrelor de permanență.

În vederea realizării unei analize privind impactul modificărilor propuse, Directia Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății a revenit la adresa 56269/14.10.2019, în data de 06.11.2019 fără consultarea și acordul prealabil al actualei conduceri a Ministerului Sănătății, solicitând din partea DSP-urilor harta privind distribuția centrelor (inclusiv în localitațile urbane care au organizate mai mult de un centru de permanență), populația arondată centrului, numărul de persoane care s-au prezentat la centrul de permanență și serviciile acordate.

Menționăm încă o dată că ministrul Sănătății, Victor Costache, nu agreează viziunea Sorinei Pintea de comasare sau desființare a centrelor de permanență, ci dimpotrivă va analiza întreaga situație pentru extinderea și eficientizarea acestora.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.