Polițiștii din Borlești ar putea fi lăsați fără obiectul muncii, chiar de către conducerea primăriei din comună, adică de primar și de viceprimar.
Cei doi edili s-au apucat de făcut o anchetă pe cont propriu prin comună, demersul lor având implicații cam în dezacord cu legea și total pe lângă atribuțiile pe care le are un primar și/sau un viceprimar.
Totul a pornit de la niște geamuri sparte la căminul cultural, despre care localnicii susțin să sunt așa de mai mult timp, poate de cam un an de zile. În urmă cu vreo câteva zile, câțiva copii cu vârste între 12 și 15 ani, au fost văzuți prin preajma căminului, iar viceprimarul a tras concluzia că ei au spart geamurile, așa că s-a apucat de făcut verificări. Că a încercat să afle cine a e vinovat, n-ar fi până la urmă vreo nenorocire, asta dacă ar fi întrebat vreun martor și ar fi mers apoi cu informațiile la Poliție. Problema însă, după cum spun părinții care ne-au sesizat situația, este că s-a ajuns până la vizite la domiciliile copiilor, ba mai mult, părinților și copiilor acuzați de organele de anchetă de la primărie, li s-a pus în vedere că trebuie să plătească pagubele.
”Ăștia au terminat de rezolvat toate treburile din comună și s-au apucat de făcut anchete. Au luat-o razna. Nepoatei mele, de 14 ani, i s-a spus că trebuie să plătească 50 de lei, apoi 100 de lei. Cum să plătim? Geamurile alea îs sparte de cel puțin un an de zile. S-au trezit acum că-s gospodari? Bat în porți la oameni? De ce nu anunță Poliția? Lasă, că la anul vin la noi la poartă după voturi”, spune unul dintre cei care au contactat redacția tvmneamt.
Evident, demersurile administrației locale din Borlești nu au nimic de a face cu Codul Administrativ care stabilește clar ce are de făcut un edil și în niciun caz nu dă dreptul vreunui viceprimar să se substituie organelor de anchetă (Poliție, Parchet) apucându-se de făcut anchete, să stabilească vinovați și să recupereze eventuale prejudicii, mai ales că este vorba despre minori. Cel mult, într-un astfel de caz, primarul sau viceprimarul ar fi putut să facă o plângere la Poliție, pentru distrugere și să lase oamenii legii să afle cine se face vinovat.
Interesant de văzut, ar fi și cum s-ar proceda dacă vreunul dintre cei vizați de anchetatorii de ocazie ar fi de acord să plătească. S-ar tăia chitanță? Dacă da, pe ce? Dacă nu, unde ajung banii? La aceste întrebări nu a putut răspunde nici măcar primarul George Mutu. Într-o discuție telefonică cu redactorul tvmneamt.ro, acesta a recunoscut că s-au făcut verificări, că vicele a mers la domiciliile minorilor, că aceștia chiar ar fi recunoscut faptele (deci, s-a interacționat cu ei, au fost chestionați sau interogați), dar nu i se pare nimic anormal în asta, și nu consideră că este o anchetă. Întrebat de ce nu a anunțat Poliția, primarul Mutu a spus că a nu ar fi vrut ca minorii să se aleagă cu cazier penal, deși este știut că minorii nu pot răspunde penal pentru astfel de fapte, asta, dacă în cazul de față, chiar ar fi vinovați.
Enervat la un moment dat (de ce oare?) de întrebările puse de noi, primarul Mutu s-a apucat să vorbească în termeni ca ”șantaj” sau ”cine v-a plătit?”, motiv pentru care am preferat să oprim discuția. Rămâne de văzut acum, dacă administrația PSD de la Borlești va face obiectul unor verificări din partea Prefecturii (tot PSD) sau, de ce nu, poate cei doi edili vor fi încadrați din sursă externă la Poliția Neamț, că și așa este criză de personal.
Ionut CORFU