Primăria Piatra-Neamț transmite că a primit, ca urmare a solicitării primarului Andrei Carabelea, suma de 16.517.000 lei de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Comunicat- Primăria Piatra Neamț: Potrivit Legii Bugetului de stat pentru 2024, sume importante de bani din impozitul pe venit – din salarii, pensii mari, dividende și jocuri de noroc – nu au mai fost redirecționate către UAT-uri. Până anul acesta, banii din aceste surse erau încasați de către primării și folosiți pentru diverse cheltuieli. Spre exemplu, în 2023 Primăria Piatra-Neamț a primit 133 de milioane de lei din sumele colectate astfel. Anul acesta, suma a scăzut cu 30 de milioane de lei.

Această decizie a afectat, inevitabil, structurarea bugetului local pentru 2024 și la Piatra-Neamț: „Impactul a fost semnificativ și ne-a dat peste cap planificarea întregului buget. Este vorba despre bani pe care i-am fi folosit pentru lucrări care să eficientizeze marile proiecte aflate în desfășurare și cheltuieli neeligibile pentru susținerea proiectelor din fonduri europene.” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Redirecționarea acestor bani a avut impact nu doar la Piatra-Neamț, ci în multe localități din țară, astfel că primăriile au solicitat Guvernului sume de bani care să compenseze deficitul. Procedura prevede ca UAT-urile să transmită solicitările către Instituția Prefectului, care le trimite mai departe către Guvern. Astfel, Piatra-Neamț a primit, printr-o Hotărâre de Guvern, suma de 16,5 milioane de lei, bani care vor fi folosiți pentru plata unor cheltuieli curente și de capital. În urma unor solicitări similare, 55 de municipii au primit bani din Fondul de rezervă al Guvernului (spre exemplu, Oradea a primit 6,8 milioane de lei, Buzău – 11,5 milioane de lei, iar Suceava – 23,87 milioane).

Modificările fiscale ne-au afectat și pe noi, dar și alte municipii din țară, motiv pentru care am solicitat Guvernului o compensare pentru aceste sume pe care nu le-am mai primit. Așa cum am mai spus, banii vor fi folosiți pentru susținerea unor investiții importante din oraș. Guvernul a răspuns solicitării noastre parțial, pentru că ne-a fost alocată puțin peste jumătate din sumă.” a subliniat Andrei Carabelea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.