Grupul consilierilor judeţeni PNL Iaşi a anunţat că a depus astăzi oficial plângere penală la DNA împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean, Maricel Popa, şi ai altor funcţionari ai instituţiei, dar si impotriva unor functionari din CJ Neamt, pentru blocarea operaţionalizării Spitalului modular destinat cazurilor de COVID-19, relateaza stiripesurse.ro
Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri de către organizaţia PNL Iaşi, acuzaţiile oficiale sunt de deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor.”Grupul consilierilor judeţeni PNL Iaşi a depus astăzi, 4 septembrie 2020, oficial plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi împotriva numiţilor Maricel Popa, actualmente preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a Alinei Popa, director executiv al ADI EURONEST, şi ai altor funcţionari din cadrul acestor organisme, precum şi ai CJ Neamţ. Prin faptele lor, aceştia au creat un prejudiciu însemnat financiar şi logistic în privinţa achiziţionării, instalării şi punerii în funcţiune a unui spital modular COVID la Iaşi. Consecinţa acestor succesiuni de infracţiuni şi blocaje a pus în pericol viaţa pacienţilor infectaţi cu COVID-19 şi a făcut practic imposibilă tratarea acestora într-un spital dedicat. Totodată, numărul de cazuri grave şi de decese din ultimele luni cauzate de virusul SARS-COV2, din Iaşi şi din întreaga regiune a Moldovei, a fost multiplicat din cauza acţiunilor instituţionale deficitare a persoanelor menţionate mai sus”, spun consilierii judeţeni PNL Iasi.
“Prin acţiunile lor, aceştia au făcut ca, astăzi, la 5 luni de la votul dat în plenul Consiliului Judeţean Iaşi, pentru achiziţia spitalului modular, structura să nu fie funcţională, în contextul în care judeţul se confruntă cu un număr record de cazuri de îmbolnăviri cu virusul SARS-COV2. Prin modul defectuos de organizare a achiziţiei şi contractării spitalului mobil şi crearea premiselor supraestimării finanţării, acordate de cele două unităţi administrativ teritoriale – judeţul Iaşi şi judeţul Neamţ, apreciem că persoanele responsabile se fac vinovate de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, faptă prevăzută de dispoziţiile art. 297 Cod Penal şi sancţionată cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.Având în vedere sumele mari de bani implicate, procurorii vor putea proba, eventuale infracţiuni de corupţie săvârşite de persoanele implicate, respectiv dare şi luare de mită”, mai spun consilierii judeţeni liberali prin intermediul comunicatului de presă.
Ei reamintesc faptul că reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi au virat către ADI EURONEST 14,4 milioane euro, în vederea achiziţionării unui Spital Mobil care să fie utilizat pentru combaterea pandemiei Covid-19. Totodată, Consiliul Judeţean Neamţ a alocat în acelaşi scop suma de 3,2 milioane euro, virată, de asemenea către ADI EURONEST.
“ADI. EURONEST a derulat o procedură de achiziţie publică prin metoda ‘negociere fără publicarea unui anunţ’, iar în urma acesteia a semnat cu SD GLOBAL LLC INVESTMENT&INDUSTRIAL TRADING CORPORATION (Ankara – Turcia) contractul de furnizare. Acest contract a fost încheiat pentru o perioadă de 60 de zile, fiind prelungit ulterior în mai multe rânduri. Procedura de achiziţie şi contractare a spitalului mobil în cauză a făcut obiectul verificării efectuate de Curtea de Conturi a României. Raportul special realizat la solicitarea Parlamentului României arată că nu există elaborată o strategie a achiziţiei publice a spitalului şi respectiv a modului de gestionare ulterioară punerii în funcţiune; nu au fost prezentate înscrisuri prin care să se susţină modul în care s-a procedat la identificarea riscurilor alocării şi utilizării resurselor financiare şi un plan de măsuri pentru diminuarea acestora, în condiţiile în care, alocarea resurselor financiare nu s-a realizat în baza unui contract de finanţare cu prezentarea detaliată a obligaţiilor ce revin asociaţiei, modul de raportare a utilizării sumelor alocate la termenele asumate, restituirea sumelor neutilizate, modul de exploatare pe timpul garanţiei echipamentelor; nu există un contract de management al spitalului, neregăsindu-se evaluări cu privire la costurile exploatării, inclusiv în ceea ce priveşte personalul medical şi modul de finanţare a acestora, avizele de funcţionare (cel puţin la nivel de corespondenţă), costurile de întreţinere şi mentenanţă”, mai spun liberalii în comunicat.
Conform PNL Iaşi, în acelaşi raport al Curţii de Conturi, se precizează că în urma deficienţelor identificate în cadrul controalelor la cele două consilii judeţene, a fost efectuată o acţiune de control şi la ADI EURONEST, în urma căreia au fost identificate deficienţe în procesul de planificare, atribuire şi administrare a contractului de furnizare a spitalului mobil, respectiv, nerespectarea prevederilor legale cu privire la elaborarea caietului de sarcini, parte integrantă din documentaţia de atribuire. De asemenea, s-a constatat că nu s-a stabilit, pentru produsele necesare, cerinţe, prescripţii, caracteristici de natură tehnică care să descrie în mod obiectiv, într-o manieră corespunzătoare îndeplinirii necesităţii autorităţii contractante şi nu s-au precizat atribuţiile şi activităţile de raportare aferente gestionării contractului în perioada de derulare a acestuia.
O altă abatere o reprezintă nepublicarea anunţului de atribuire a contractului de achiziţie publică, în termenul legal de 30 de zile de la data încheierii acestuia.
Din acelaşi raport ar reieşi neconstituirea garanţiei de bună-execuţie în cuantumul de 1% din valoarea contractului de furnizare, fără TVA, şi în termenul prevăzut prin clauzele contractuale, garanţie evaluată la 646.912 lei.
De asemenea, raportul ar arăta că efectuarea recepţiei produselor din cadrul obiectivului de investiţii la o valoare de 1.520.848 euro, şi respectiv efectuarea de plăţi la concurenţa acestei sume, în situaţia în care nu este posibilă verificarea corelaţiei între informaţiile /datele caietului de sarcini, ale ofertei depuse şi respectiv elementele facturate de către furnizor.
Tot din raportul Curţii de Conturi reiese faptul că s-au efectuat plăţi în valută, prin utilizarea acreditivului, contrar prevederilor contractului de furnizare.
“Având în vedere cele menţionate, Curtea de Conturi a României a aplicat mai multe sancţiuni contravenţionale ADI EURONEST, însă atragerea răspunderii contravenţionale nu exclude răspunderea penală a persoanelor implicate în derularea operaţiunilor descrise anterior, în măsura în care se vor constata elemente de natură să atragă acest tip de răspundere. Astfel, este fără echivoc, prin modul de alocare a sumelor, precum şi organizarea achiziţiei şi contractării spitalului mobil s-au creat premisele supraestimării finanţării, fapt de natură a prejudicia bugetele celor două unităţi administrativ teritoriale, respectiv, judeţul Iaşi şi judeţul Neamţ. Toate aceste deficienţe constatate sunt de natură să creeze suspiciunea întemeiată a unei înţelegeri preexistente între reprezentanţii părţilor implicate, care au favorizat atribuirea contractului unei anume societăţi, respectiv celei care a furnizat spitalul mobil în discuţie. Tratamentul preferenţial acordat acestei firme rezultă totodată şi din faptul că nu i s-a solicitat constituirea garanţiei de bună-execuţie în cuantumul de 1% din valoarea contractului de furnizare, fără TVA, şi în termenul prevăzut prin clauzele contractuale (garanţie evaluată la 646.912 lei)”, se menţionează în comunicatul de presă.
De asemenea, consilierii judeţeni PNL reproşează faptul că furnizorului i-au fost acordate succesiv mai multe derogări în ceea ce priveşte termenul de livrare, fără perceperea de penalităţi, spitalul mobil nefiind montat integral nici până astăzi.
“Subliniem faptul că furnizorului i s-a făcut deja o plată în valoare de 1.520.848 euro, fără a putea fi dovedită corelaţia între datele caietului de sarcini, ale ofertei depuse şi respectiv elementele facturate de către furnizor. Conform prevederilor contractuale, plăţile puteau fi efectuate doar după punerea în funcţiune a spitalului. În concluzie, astăzi, la cinci luni de la votul dat în plenul Consiliului Judeţean Iaşi, după depăşirea de 6 ori a termenelor de montare şi dare în folosinţă, Spitalul COVID de la Leţcani nu este nici astăzi funcţional. Deturnarea de fonduri, abuzul în serviciu, zădărnicirea combaterii bolilor sunt acuzaţii suficiente pe care procurorii vor trebui să le trateze cu maximă seriozitate, pentru ca cei care se fac vinovaţi de cea mai mare escrocherie medicală din istoria Iaşului să fie puşi sub acuzare, iar prejudiciul imens adus judeţului şi ieşenilor să fie recuperat”, conchid consilierii judeţeni PNL Iaşi.
Ca o stranie coincidenta, un site din Piatra Neamt controlat de Arsene, a publicat astazi un articol prin care anunta ca spitalul a fost finalizat, fiind publicat totodata si un material video cu Ionel Arsene vizitand unul dintre containerele spitalului, ca si cum acesta ar fi functional.
Ionut CORFU