Pe 8 martie, Romania ar trebui sa iasa din starea de alerta generata de pandemie, dupa cum a declarat in urma cu cateva zile, presedintele Iohannis.

Dar, daca vor scapa de restrictiile impuse in numele sanatatii publice, romanii ar putea intra sub alte restrictii, impuse de data asta din cauza conflictului din Ucraina, pentru ca astazi se discuta in Guvern un proiect de lege prin care în Romania s-ar putea introduce starea de criză.

Guvernul ar pregăti modificarea legii pentru securitatea şi apărarea tării. Un proiect de lege obţinut pe surse de România TV prevede instaurarea stării de criză la nivel naţional pe fondul războiului din Ucraina, titreaza dcnews.ro. Publicatia anunta ca Marcel Ciolacu, presedintele PSD, a confirmat deja informatia. Intrebat daca are stiinta de un astfel de proiect, liderul social democratilor a spus ca „Am ştiinţă, cum este şi normal, urmând astăzi să avem o discuţie cu primul ministru”, a explicat preşedintele PSD, cu referire la proiectul legislativ privind strarea de criza.

Marcel Ciolacu a mai spus că România nu are motiv să intre într-un conflict armat cu Rusia.

România nu are niciun motiv de a intra într-un conflict armat cu Rusia şi nu cred că România va intra într-un conflict armat cu Rusia, dar cu toţii ştim ce se întâmplă în Ucraina şi consider că ceea ce face Vladimir Putin şi la ce instigă să facă poporul rus, în acest moment este inacceptabil în 2022”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.

La ora 15.30 la Guvern are loc o ședința pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, iar de la ora 16,30 Executivul se reuneşte în şedinţă.

Situaţia de criză ar urma să fie instituită la propunerea ministrului Apărării, va trebui avizată de premier şi va fi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Conform initiatorilor, măsura nu ar afecta populaţia, ci ar fi o măsură organizatorie pentru instituţii ale statului pe fondul conflictului armat de la graniţa României. Astfel, structuri ale MApN ar putea să treacă în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO în cazul conflict armat.

Prin situaţie de criză în domeniul securităţii şi apărării naţionale se întelege situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia sau iminenţa apariţiei unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional, sau de ameninţări, riscuri sau vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitate politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţionala, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri de răspuns la criză, prin acţiune unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlaturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate”, prevede proiectul de lege, conform Romnia TV.

I.C.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.