Duminica seara, 14 august, in intersectia de la Gâdinti, de langa Roman, pe unde oamenii din 5 comune ocolesc podul prabusit de la Lutca, a avut loc un accident rutier soldat cu un mort, doi raniti grav si un ranit usor. Barbatul decedat in accident era un foarte cunoscut si iubit preot din Neamt (Detalii AICI).

Odata cu devierea traficului prin intersectia respectiva, aceasta a devenit extrem de aglomerata. Locul era unul foarte periculos si inainte ca intersectia sa faca parte din traseul care ocoleste podul, pentru ca este cu vizibilitate redusa pentru soferii care trebuie sa acorde prioritate la iesirea în drumul national de pe drumul judetean spre cele 5 comune.

Imediat dupa prabusirea podului de la Lutca, pe 9 iunie, pentru ca se anticipa o supraaglomerare a intersectiei si cresterea riscului producerii unor accidente grave, prefectul PSD, Adrian Nita, declara ca a dat dispozitie drumarilor de la DRDP Iasi (director Mugurel Laicu- PSD) sa instaleze semafoare. Tot atunci, prefectul Adrian Niță afirma că in 14 zile, adica cel mult pana la sfarsitul lunii iunie 2022, intersectia va fi dirijata cu semafoare. Nici pana astazi insa, nu a pus nimeni niciun semafor. Iar consecintele deosebit de grave, se văd.

Pana astazi, la aproape 24 de ore de la producerea accidentului, nici Prefectura Neamt, nici DRDP Iasi nu au avut nicio reactie publica privind accidentul in urma caruia un om si-a pierdut viata in intersectia in care s-au promis semafoare in urma cu peste doua luni de zile. Ieri s-au pus intrebari in acest sens si pe grupul de presa al Prefecturii Neamt, dar nici pana la acesta ora nu a raspuns nimeni.

In schimb, la aproximativ 12 ore dupa tragicul eveniment rutier, luni, 15 august, prefectul PSD Adrian Niță era la un hram. La hramul Manastirii Văratec. O fotografie ajunsa in posesia tvmneamt, îl infatiseaza pe prefectul Niță la ospățul de după slujbă, așezat la o masă destul de arătoasă, incarcata cu bucate alese.

În timp ce prefectul se ospăta la hram, jurnalistii asteptau raspunsuri prin care acesta ar fi trebuit sa explice de ce nu s-au montat semafoarele promise de el in 14 zile (semafoare care ar fi putut salva viata unui om), iar liberalii îi cereau demisia intr-o conferinta de presa, pentru proasta gestionare a situatiei create după prabusirea podului de la Luțca, inaugurat de șeful lui de partid, Ionel Arsene, care spunea ca pe pod se poate circula in siguranta 50 de ani, desi pe el se circula ilegal, pentru ca nu fusese facuta receptia.

”Preocupat mai degrabă de festivaluri și chermeze publice, și tragedia de la Gâdinți l-a prins tot la un festival, de această data în Piatra Neamț. În timp ce se lăuda cu 42 de fotografii pe Facebook, un om murea”, declara George Lazar, presedintele PNL in conferinta de presa, după ce chiar in duminica accidentului, Adrian Nita se pozase din greu (42 de poze pe contul lui de facebook) la un alt eveniment, din Piatra Neamt, unde a impartit diplome.

Alaturi de prefectul Niță, la masa ospățului poate fi vazut Vasile Asandei, directorul ADR NE (Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est), o organizatie neguvernamentala, pe unde trec toate proiectele cu fonduri UE din regiunea Nord-Est a Romaniei. Adica o organizatie care invarte miliarde de euro anual si unde se dă undă verde (sau NU) proiectelor. După gestica, Asandei pare să-i explice prefectului cum se absorb fondurile europene in judet, ceea ce ar putea fi de ajutor si Consiliului Judetean Neamt, unde se stă destul de prost la acest capitol.

Asandei apare și intr-o filmare LIVE la hramul de la Văratec, făcând mătănii la slujba de dinainte de ospăț. Filmarea este pe contul de facebook al prefectului, insa in imagini nu apare si el, ceea ce inseamna că a fost realizata chiar de prefect. Să faca prefectul LIVE de 7 minute de la evenimente, cu siguranta nu face parte din fisa postului unei functii de asemenea nivel.

 

Mai exista si varianta ca LIVE-ul să fi fost realizat de altcineva, dar prefectul nu a vrut sa apară in imagini, ceea ce iar ridica niste semne de intrebare. Pe postarea cu filmarea LIVE, Niță nu spune nimic despre locul in care e facuta, ci scrie doar un scurt mesaj pentru nemteni (destul de cinic in contextul dat), care se incheie cu ”Să aveți bucurii, spor în viață și în credință!

Slujba a fost oficiata de IPS Ioachim Băcăuanul, arhiepiscopul Romanului si Bacaului. Este de notorietate faptul că Ioachim este prieten de nadejde al PSD Neamt, apărând de multe ori in compania lui Arsene, mai ales în campanii electorale, dand si el o Sfanta mana de ajutor social democratilor pentru obtinerea de voturi prin parohiile judetului. Ajutorul este reciproc, pentru ca din conturile CJ Neamt curg milioane de euro anual sub forma de ajutor pentru bisericile din subordinea Înalt prea Sfintitului.

Milioane de euro ajung la bisericile si manastirile din Neamt si prin proiecte pe fonduri europene avizate favorabil de ADR NE, condusa de Vasile Asandei.

De altfel, printr-un proiect cu bani de la CJ Neamt, Ioachim Băcăuanul si-a transformat casa in care a copilarit, de la Stănița, judetul Neamt in casă memoriala. Astfel, a devenit primul si singurul pamantean care are casa memoriala inca din timpul vietii, făcută nu cu banii lui, ci din bani publici.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Si ar mai fi o știre. Cine îi sufla lui Niță în ureche? Fostul (unii spun si actualul) sef al lui Carabelea, directorul ADR. Sa fie Asandei intermediarul conexiunilor dintre Carabelea si PSD?

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.