Actualizare stire: Vezi AICI! Ultima oră: Consilierii PSD, Pro România, PMP și ALDE au votat. Județul Neamt se împrumută cu 22 de milioane de euro

Stirea initiala: Va fi vai si amar pentru nemteni. Consilierii judeteni USR Neamt anunta ca pe ordinea de zi a sedintei de CJ Neamt de maine, 2 iunie, este un Proiect de Hotarare initiat de Ionel Arsene, prin care judetul Neamt ar urma sa imprumute si sa se indatoreze pe spinarea nemtenilor, cu 100 de milioane de lei (o mie de miliarde de lei vechi), adica peste 22 de milioane de euro. Mai exact, 22.200.000 de euro.

Culmea, banii ar urma sa ajunga in drumurile din judet, desi Arsene si propaganda PSD spuneau pana mai ieri, ca pe timpul guvernarii PSD, in Neamt au ajuns sume enorme de bani tocmai pentru drumurile din administrarea CJ Neamt. Prin urmare, ori Arsene a mintit, ori banii nu au ajuns in drumuri. Ar mai fi si o a treia varianta: banii pe care CJ Neamt intentioneaza sa-i imprumute ar urma sa ajunga in lucrari cu dedicatie pentru firmele de casa ale PSD Neamt.

Si mai curios, este ca in timp ce Arsene intentioneaza sa indatoreze si poate chiar sa falimenteze judetul cu un imprumut pentru drumuri, Spitalul Judetean Neamt este in cea mai crunta paragina, fiind nevoie de ajutorul a doua ONG-uri, care la acest moment fac investitii la spital din bani proprii.

De unde si in ce conditii se intentioneaza sa fie facut imprumutul, nu se stie deocamdata. CJ Neamt nu face publice niciodata Proiectele de Hotarare care urmeaza sa intre in dezbaterea consilierilor judeteni, asa cum procedeaza spre exemplu Primaria Piatra Neamt, institutie care transmite Proiectele presei, cu 1-2 saptamani inainte de sedinte.

In contextul dat, consilierii judeteni USR spun ca nu vor vota Proiectul in sedinta de CJ de maine si ca o prioritate pentru judetul Neamt astazi, este Sanatatea, nicidecum lucrarile la infrastructura. Dar chiar si fara voturile USR, tinand cont ca PSD detine majoritate in CJ Neamt alaturi de Pro Romania, ALDE si PMP, sunt toate sansele ca nemtenii sa se trezeasca impovarati cu un imprumut de peste 22 de milioane de euro.

Mai jos, comunicatul de presa transmis de USR Neamt:

Mâine, 2 iunie 2021, va avea loc ședința ordinară a Consiliului Județean Neamț, ședință în cadrul căreia va fi supus la vot un proiect de hotărâre pentru contractarea unui împrumut în valoare de 100.000.000 lei, proiect la care consilierii județeni USR PLUS se vor abține. Suma are ca destinație efectuarea de reparații pentru drumurile din județ.

În urma vizitei efectuate de consilierii județeni USR PLUS Maria Apostol și Laurențiu Crețu la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, am putut vedea starea avansată de degradare a unor secții din spital și nevoia urgentă de investiții. De mai bine de un an de zile ducem o luptă cu pandemia de Covid-19 și trecem printr-o criză de sănătate fără precedent. În toamna anului trecut, am fost martorii unui eveniment tragic care a avut loc la Secția de Terapie Intensivă a SJU Piatra-Neamț. Având în vedere toate aceste aspecte, considerăm că, în momentul de față, sănătatea nemțenilor este cea mai importantă și trebuie să reprezinte prioritatea numărul unu a Consiliului Județean Neamț. În situația actuală, starea în care se află SJU Piatra-Neamț poate pune în pericol siguranța pacienților.

În lumina acestor aspecte, noi, consilierii județeni USR PLUS, ne vom abține la votul de mâine pentru proiectul de hotărâre privind contractarea împrumutului, aflat pe poziția 9 a ordinii de zi. Infrastructura și reparațiile pentru drumuri sunt un obiectiv foarte important de investiții pentru județul Neamț, însă criza în care ne aflăm ne obligă să prioritizăm sumele de bani investite.”, a declarat Maria Apostol, liderul consilierilor județeni USR PLUS.

Secția modulară de Terapie Intensivă a SJU Piatra-Neamț este realizată de o fundație privată, cu bani din donații. Pornind de la acest exemplu, din suma de bani propusă a fi contractată, 100.000.000 lei, am putea construi un spital modular cu 170 de paturi, care să acopere toate secțiile spitalului actual și care să respecte standardele sanitare în vigoare. Un astfel de spital modular ar reprezenta o măsură intermediară, care să deservească nevoile pacienților din județ până la construirea unui nou spital județean de urgență, care reprezintă o investiție pe termen mediu și lung.

Considerăm că este momentul ca grija pentru nemțeni și respectarea dreptului la sănătate să se concretizeze prin investiții ale Consiliului Județean Neamț în această direcție.

Ionut CORFU

1 COMENTARIU

  1. Cu banii astia renovezi tot spitalul judetean !! Ce poate face un Ong si bani privati cu 2milioane euro (exemplu sectia ATI ) iar politicienilor nu le mai ajung banii si puterea!! Normal ca la drumuri se fura cel mai mult si “safe”.. n-ai cum sa-ți fie mila cand auzi ca se duce 10 ani la puscarie! Drum bun Ionel!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.