133 de ani de la nasterea lui George Enescu (video)

0

Astazi se implinesc 133 de ani de la nasterea, la 19 august 1881, a lui George Enescu, cel mai important muzician roman din toate timpurile. Violonistul, compozitorul, pedagogul, pianistul si dirijorul Geroge Enescu s-a nascut la Liveni, in judetul Botosani, manifestand, inca din copilarie, o inclinatie extraordinara pentru muzica. A inceput sa cante la vioara la varsta de 4 ani, iar la varsta de 5 ani apare in primul sau concert si incepe studii de compozitie sub indrumarea lui Eduard Caudella. Primele indrumari muzicale le primeste de la parintii sai si de la vestitul lautar, Niculae Chioru.

Intre 1888-1894, studiaza la Conservatorul din Viena, copilul de doar 12 ani entuziasmand presa si publicul vienez cu recitalurile in care interpreteaza compozitii de Johannes Brahms sau Pablo de Sarasate.

Dupa absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, isi continua studiile la Conservatorul din Paris In ziua de 6 februarie 1898 isi face debutul in calitate de compozitor in cadrul Concertelor „Colonne” din Paris, cu Suita simfonica „Poema Romana”. Tot in 1898, incepe sa dea lectii de vioara la Bucuresti si sa sustina recitaluri de vioara. Admirat de Regina Elisabeta a Romaniei (celebra Carmen Sylva), Enescu a fost adesea invitat la Castelul Peles, unde a cantat pentru familia regala, luand mereu parte la seratele muzicale organizate de regina.

Cele mai cunoscute compozitii enesciene, respectiv cele doua Rapsodii Romane, Suita Nr. 1 pentru orchestra, prima sa Simfonie si cele sapte cantece pe versuri de Clément Marot, dateaza din primii ani ai secolului XX. In aceasta perioada, activitatea sa muzicala alterneaza intre Bucuresti si Paris, artistul sustinand turnee in mai multe tari europene, avand parteneri prestigiosi ca Alfredo Casella sau Louis Fournier.

In perioada Primului razboi mondial, Enescu ramane in Bucuresti. Dirijeaza Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, compozitii de Claude Debussy, precum si creatiile proprii: Simfonia Nr. 2 (1913) si Suita pentru orchestra Nr. 2 (1915).  In anul 1915, are loc prima editie a concursului de compozitie „George Enescu”, in cadrul caruia compozitorul oferea castigatorilor, din veniturile sale proprii, sume de bani generoase, precum si sansa interpretarii acestor piese in concerte.

Dupa razboi, Enescu face mai multe calatorii in Statele Unite ale Americii, unde dirijeaza orchestrele din Philadelphia (1923) si New York (1938). In acelasi timp, activitatea sa pedagogica ia amploare. In anii 1921-1931 lucreaza la opera Oedip, monumentala creatie dramatica si muzicala, care abia in ultimii ani a inceput sa se impuna pe scenele teatrelor de opera din lume. Enescu dedica opera „Oedip” Mariei Tescanu Rosetti (fosta Cantacuzino), cu care se va casatori mai tarziu. Premiera operei Oedip a avut loc la Paris pe 13 martie 1936 si s-a bucurat de un succes imediat.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, ramas in Bucuresti, Enescu are o activitate dirijorala bogata, incurajand si creatiile unor muzicieni romani.

In ultimii ani ai vietii, George Enescu a compus Cvartetul de coarde Nr. 2, Simfonia de Camera pentru douasprezece instrumente soliste, Poemul simfonic „Vox Maris” pentru soprana, tenor, cor si orchestra, precum si Simfoniile Nr. 4 si 5, ramase neterminate.
Dupa instaurarea dictaturii comuniste, Enescu se exileaza definitiv la Paris, unde se stinge din viata in noaptea de 3 spre 4 mai 1955, fiind inmormantat in cimitirul Père-Lachaise din Paris.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Jf23_7m5erM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.