Spitalul Judetean Neamt ramane in continuare inchis pentru pacientii noncovid. Astazi, 2 iulie, in spital erau internati 30 de pacienti pozitivi la coronavirus, deserviti de peste 1.700 de angajati. Pacientilor cu Covid li se mai adauga alte 41 de persoane suspecte de infectare, care sunt in asteptarea rezultatelor testelor.

Pentru a putea fi redeschis spitalul judetean, trebuie gasit un alt spital care sa preia pacientii cu coronavirus, cel mai potrivit fiind spitalul de la Targu Neamt. In acest sens, DSP Neamt a trimis o cerere catre Ministerul Sanatatii pe 17 iunie, insa ordinul de ministru se lasa inca asteptat. Dar chiar si dupa ce va fi emis ordinul privind transformarea spitalului din Targu Neamt in ”spital Covid”, trebuie indeplinite anumite conditii care sa se regaseasca in unitatea medicala. In primul rand, spitalul din Targu Neamt nu are o Sectie ATI corespunzatoare ca dotare, insa acest impediment ar putea fi rezolvat prin transferarea de aparatura medicala de la Spitalul Judetean Neamt, au declarat pentru tvmneamt.ro, surse medicale.

Totodata, pentru a corespunde normelor privin tratarea pacientilor Covid, spitalul din Targu Neamt are nevoie de o linie de garda pe ATI, ceea ce inseamna ca ar trebui cel putin 4 medici ATI-isti. Spitalul are doar un medic si se cauta inca solutii pentru tranferarea la Targu Neamt a inca 3 medici ATI de la Roman sau de la Piatra Neamt, insa negocierile merg destul de greu, pentru ca medicii nu sunt deloc incantati sa-si schimbe locul de munca.

De asemenea, sunt intampinate piedici si din partea personalului spitalului din Targu Neamt, dar si a administratiei locale, care se opun primirii de pacienti Covid la Targu Neamt. Primarul Harpa a si reactionat public in urma cu doua saptamani, acuzand ca mutarea pacientilor Covid la spitalul din Targu Neamt, este o decizie politica a PNL care va distruge turismul din zona, de parca i-ar duce cineva in oras centrala nucleara de la Cernobîl.

Asta nu-l impiedica insa pe directorul spitalului din Targu Neamt sa primesca in unitatea medicala pacienti suspecti de coronavirus si sa scoata si niste bani in plus. Pe pagina de facebook a unitatii medicale, se anunta ca in spital se pot face teste coronavirus incepand cu 1 iulie, contra unei taxe de 250 de lei.

Prin urmare, in timp ce spitalul judetean trateaza doar 30 de pacienti si spitalul din Targu Neamt are un grad de ocupare de doar 20%, mii de pacienti non covid din judetul Neamt nu au unde sa-si trateze afectiunile medicale sau asteapta cu zilele pe la usile spitalului din Roman, spital care este si asa suprasolicitat.

In ultimele doua saptamani, in judetul Neamt au fost confirmate 39 de persoane infectate cu coronavirus, numarul acestora fiind intr-o evidenta scadere. La nivel national, rata de vindecare este de 74%, iar în ultimele 24 de ore au fost raportate 450 de noi cazuri, insa cifrele sunt puternic contestate de voci atat din mediul politic cat si din mediul medical, care acuza guvernul ca le umfla artificial pentru a mentine starea de urgenta, in timp ce economia se prabuseste, dar afacerile suspecte cu măști înfloresc.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Sunt criminali și managerii și medicii,pacienții grav bolnavi mor acasă ,iar ei stau cu spitalul închis.Asa sa ii ajute Dumnezeu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.