Doua turme de oi au fost atacate de sacali la Tasca, ultimul incident avand loc ieri, 8 octombrie, in jurul pranzului.

Cel putin asta sustine un cioban caruia i-au fost omorate ieri 3 oi pe o pasune din comuna. El descrie animalele ca fiind ceva intre lup si vulpe, insa este convins ca oile au fost atacate de sacali. Erau patru exemplare, iar ciobanul spune ca nu se temeau de nimic si nu s-au speriat nici cand a aruncat cu bâta inspre ei.

In urma cu trei saptamani, alte trei oi de la o alta stana au fost atacate, doua dintre ele fiind omorate. Dupa modul in care au atacat si dupa ranile produse, dar si dupa incidentul de ieri, oamenii sunt convinsi ca a fost vorba tot de sacali.

Primarita Dana Urscahe a declarat ca problema este destul de grava si chiar astazi a fost trimisa o adresa catre Directia Silvica Neamt si catre Ocolul Silvic Bicaz, in urma careia ar trebui sa se faca verificari apoi sa se ia masuri.

Dupa ce in urma cu trei saptamani un urs a atacat un om la Tasca, acum vorbim si despre sacali, dar se pare ca si porcii mistreti ies din padure tot la Tasca si provoaca distrugeri importante dar si panica totodata. In ultimele zile, 17 porci mistreti au ajuns pe langa casele oamenilor si au facut prapad prin gradini.

Prezenta sacalilor in Romania a fost semnalata inca din anul 2016, cand specialistii estimau ca in tara noastra s-ar afla aproximativ 7.000 de exemplare. Este vorba despre sacalul auriu care traia pana nu demult doar in sudul tarii, in Dobrogea si in Delta Dunarii, unde ajunsese din stepele Rusiei, dar a avansat pe cursul raurilor in zone mai inalte si mai reci. Apoi, exemplarele mai puternice s-au raspandit in Campia de Vest si au inceput sa exploreze teritorii din Suceava, Maramures si chiar Brasov. Sacalul ataca in general animalele si animale domestice in special iarna, la margini de localitati.

Ionut CORFU (sursa foto: stirileprotv.ro)

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.