Primarul Andrei Carabelea a declarat intr-o conferinta de presa ca se opune cu fermitate vanzarii bazei hipice din Piatra Neamt, asa cum s-a vehiculat in ultimele zile in spatiul public. Edilul a explicat si detaliile tehnice care stau la baza lansarii acestui scenariu, precizand insa ca se depun toate eforturile necesare pentru ca situatia sa fie rezolvata in mod favorabil pietrenilor. ”Baza hipica este si va ramane in bun al orasului. Pentru cei care nu cunosc acest istoric, va spun ca in 2010, baza hipica a fost oferita societatii Perla Invest prin majorare de capital social. Dupa cum bine stiti, municipiul Piatra Neamt a garantat in 2008 creditul pe care Perla Invest l-a facut in perspectiva realizarii telegondolei, un credit de 42,5 milioane lei. Un credit pe care l-am preluat in 2016, in baza unei conventii cu Alpha Bank. La momentul intrarii in insolventa a societatii Perla, municipiul Piatra Neamt a fost inscris la masa credala cu suma de 11 milioane de lei. In momentul de fata, municipiul Piatra Neamt, de la momentul preluarii creditului si pana astazi, a platit 32 de milioane de lei in baza acestei conventii si mai are de platit inca 11 milioane de lei.

Inca de la preluarea mandatului m-am interesat de situatia insolventei Perla Invest. Si va marturisesc ca acolo sunt foarte multe lucruri care sunt cel putin nedrepte fata de orasul nostru. In primul rand, tabelul creditorilor nu este unul actualizat. Am solicitat administratorului judiciar in repetate randuri, actualizarea tabelului creditorilor, in asa fel incat municipiul Piatra Neamt sa aiba un cuvant principal de zis in adunarea creditorilor. Am amanat in octombrie anul trecut, cu cateva saptamani inainte de a prelua mandatul, fosta AGA a Perla Invest, a aprobat modificarea planului de reorganizare a societatii Perla Invest, un plan care include pe langa alte activitati in sprijinul recuperarii creantelor de catre cei inscrisi in masa credala, inclusiv a valorificarii unor bunuri, printre care se numara si baza hipica. Imediat ce am aflat acest lucru, am solicitat administratorului judiciar sa permita noii administratii, sa verifice ce presupune acel plan de reorganizare, pentru ca ni se pare ca acel plan de reorganizare nu respecta si interesul municipiului Piatra Neamt. Pentru ca in acel plan, nu numai ca municipiul nu este inscris cu toata suma in tabelul creditorilor, ci figuram cu o creanta de 11 milioane de lei, deci aproape o treime din ceea ce este de fapt, valoare care s-ar cuveni municipiului Piatra Neamt

Primarul Andrei Carabelea afirma ca ceea ce se intampla legat de baza hipica este o absurditate si o mare nedreptate, insa da asigurari ca locul devenit unul dintre simbolurile orasului, va ramane in propretatea municipiului. ”In ianuarie, am contestat din nou tabelul creditorilor si am solicitat administratorului judiciar sa actualizeze tabelul cu suma reala. Am avut intalniri cu conducerea Alpha Bank prin care am solicitat, in sensul respectarii bunei cuviinte a unor principii etice precum si a legii, am solicitat sa accepte actualizarea tabelului creditorilor, sumelor inscrise in tabel. Ne-au comunicat ca nu este in interesul lor, am zis ca nu este vorba despre un interes… dumneavoastra oricum va veti recupera integral suma pana la ultimul leut, cata vreme aveti aceasta conventie. Noi, nu am intarziat de la preluarea mandatului si pana astazi, nu am intarziat nicio secunda la plata ratelor, catre niciuna dintre bancile carora le achitam rate istorice.

Situatia este destul de absurda, si se face o mare nedreptate municipiului Piatra Neamt, pentru ca pe de o parte vorbim despre un bun care este al orasului, al municipiului, si care a fost incredintat societatii Perla Invest prin majorare de capital social. Adica fara a primi nimic in schimb. In al doilea rand, am platit pana acum peste 32 de milioane de lei si mai avem de plata inca 12 milioane de lei. Prin urmare, tot ceea ce tine de Perla Invest, sunt niste bunuri pe care le platim cu vârf si indesat si este nedrept sa acceptam si sa vedem cum se vehiculeaza in spatiul public vanzarea unui bun care are insemnatate nu doar morala, ci de o valoare culturala si simbolica foarte mare pentru municipiul Piatra Neamt.

Tocmai de aceea, o spun cat se poate de raspicat, ca ma voi opune si municipiul Piatra Neamt se va opune cu fermitate oricarei instrainari a bazei hipice. Baza hipica este si va ramane municipiului Piatra Neamt”, a declarat Andrei Carabelea.

Declaratiile pe acest subiect, in materialul video de mai jos de la minutul 14:50

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.