Stirea initiala: Nu este o noutate ca la anumite scoli din Neamt, conducerile ce cred niste Dumnezei sau tartori pentru care demnitatea copiilor nu inseamna nimic si poate fi calcata efectiv in picioare. Tvmneamt a mai relatat un astfel de caz, cel de la Liceul Calistrat Hogas unde elevilor li s-a interzis sa iasa din curtea scolii, exact ca la puscarie (Vezi AICI- UN LICEU DIN PIATRA-NEAMȚ S-A TRANSFORMAT ÎN PUȘCĂRIE. FOTO CU ELEVI EVADAȚI)
Se pare ca si la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț (Liceul de Chimie) cineva pare sa o fi luat complet razna, chiar mai rau decat la Hogas. Elevii sunt amendati pe niste bucati de hartie fara nicio valoare, in mod absolut ilegal. Motivele sunt scrise chiar pe acele hartii: ”obraznicie”, iar amenda se plateste la secretariat. Masura este una absolut schizoida si numai o minte bolnava putea sa nascoceasca asa ceva, mai ales ca pentru abateri sunt prevazute sanctiuni in regulamentul scolar, iar in cazul de fata elevul este amenintat si cu exmatricularea daca nu plateste. Amenzile nu pot fi date de oricine oricand si suntem tare curiosi cum sunt justificati banii respectivi daca ei chiar ajung in conturile scolii.
Mai jos, doua astfel de exemple cu amenzi de 50 de lei, respectiv 30 de lei date de un profesor de la liceul amintit.
Cazul a ajuns in atentia SAR (Societatea Academica Romana) care a si furnizat cele doua ”amenzi” atasate unui comunicat de presa in care este descrisa pe larg aceasta enormitate si dovada de abuz nemaintalnit cel putin in judetul Neamt. Cei de la SAR spun ca vor da liceul in judecata.
Comunicat de presă SAR:
Stat în stat la un liceu din Piatra Neamț: conducerea unității de învățământ aplică amenzi elevilor
În contextul proiectului Școli Curate, Societatea Academică din România atrage atenția că la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț conducerea unității de învățământ a găsit o metodă cel puțin interesantă și ilegală de sancționare a elevilor, și anume aplicarea de amenzi pentru „abateri de la Regulamentul de ordine interioară”.
Din păcate, înțelegerea greșită a ceea ce unitatea de învățământ poate sau nu poate face este un fapt întâlnit des în școlile din România. Interesant este totuși modul în care agentul constator, rol jucat aici profesor, descrie întâmplările care au dus la aplicarea „amenzii” – „obrăznicie”; „chiul repetat”. Dacă „obrăznicia” este ceva de natură subiectivă, pentru absentarea de la orele de curs există instrumentul absenței, care are tocmai rolul de a consemna lipsa elevului de la orele de curs. De asemenea, conform Statutului Elevului, acumularea unui număr de 10 absențe nemotivate într-un semestru atrage după sine scăderea unui punct la purtare.
Faptul că prin regulamentul intern școala a decis aplicarea de sancțiuni pecuniare încalcă art. 16, alin. (4) din Statutul Elevului, precum și art. 2, alin. (1) și (2) din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, Guvernul sau administrația publică locală fiind singurele în măsură să stabilească amenzi contravenționale. De asemenea, comunicările scrise către elevi prevăd faptul că neplata în termen de maximum 3 zile a amenzii va conduce la exmatricularea elevului. Or, exmatricularea este o sancțiune care poate fi aplicată doar începând cu clasa a XI-a și trebuie în mod obligatoriu să fie însoțită de un preaviz de exmatriculare, conform dispozițiilor Statutului Elevului.
Asistăm la un caz clasic de „stat în stat”, care poate fi stopat doar prin intervenția celor din comunitatea școlară, la firul ierbii. Societatea Academică din România a cerut deja Colegiului Tehnic „Gheoghe Cartianu” regulamentul intern, potrivit legii privind accesul la informații de interes public, solicitând modificarea acestuia în conformitate cu prevederile legale. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, vom cere anularea regulamentului în instanță. – Constantin-Alexandru Manda, expert în politici educaționale în cadrul proiectului Școli Curate
Urmând exemplul Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț, care și-a arogat capacitatea de a amenda elevii pentru aberații precum „obrăznicie”, de astăzi voi amenda liceele și școlile care funcționează pe principiul „stat în stat”, ignorând drepturile elevilor și un set minimal de valori. Vă invit pe toți să „amendăm” școlile și liceele care promovează rele-practici. Cum? Scoțând în evidență acele probleme și rezolvându-le! – Petru Apostoaia, președinte al Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Neamț
Ionut CORFU
Nu-s in localitate. Am acasa „amenda” de la cartianu din 2008. O sa fac poza sa va arat. Sunt obiceiuri vechi. Au facut bani frumosi din astea.
Si eu sunt din acel liceu si chiar nu sunt deacord cu toate amenzile, mai ales daca ai o problema si ai ora de sport, profesorul iti pune amenda din cauza ca nu ai venit, mai ales ca nu stiu ce fac cu bursele scolare la toate liceele intra banii in cont dar noua nu, noi luam banii mereu la sfarsitul lunii celeilalte…
Am primit si eu slavă Domnului. Si dacă nu le plătești nu îți da adeverință de la secretariat sau diplomele ! Nu trebuie sa ai datori la școală !!
Dacă nu plătești amenda în 24 de ore, se dublează iar când termin liceul nu poţi intra la bac sau nu îți dă diploma. Iar pentru a fi valabilă amenda trebuie semnată de diriginte. Eu am primit una pentru ca nu ma duceam la orele de sport dar când mă duceam, ne punea să stăm pe bancă.