Contrabanda cu țigarete a urcat, în iulie, cu 1,2 puncte procentuale, până la 15,3% din piața totală, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research.

Potrivit sursei citate, un punct procentual de contrabandă reprezintă pierderi la bugetul de stat de aproximativ 35 milioane de euro.

„În iulie 2015, comerțul ilegal cu țigarete a înregistrat creșteri semnificative comparativ cu luna mai în vest (plus 10,2 p.p. până la 27,1%) și sud-est (plus 4 p.p. până la 10,2%). Nord-est continuă să fie regiunea cea mai afectată de piața neagră, cu un nivel al comerțului ilicit de 35,3%“, a declarat Marian Marcu, directorul Novel Research.

În context, Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT România, arată că problema contrabandei cu țigarete trebuie supusă atenției Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în condițiile în care Strategia Națională de Apărare menționează riscul asupra securității naționale generat de traficul transfrontalier de arme, droguri sau bunuri.

„Chestiunea contrabandei cu țigarete trebuie să fie în atenția Consiliului Suprem de Apărare a țării, iar Strategia Națională de Apărare a Țării, 2015-2019, menționează la articolul 62, riscul asupra securității naționale generat de către traficul transfrontalier de arme, droguri sau bunuri.

Acest document de importanță strategică națională îndeamnă instituțiile cu responsabilități în domeniul combaterii traficului transfrontalier să elaboreze strategii, programe și planuri de acțiune pentru a preveni riscurile care pot aduce atingere interesului de securitate național“, a precizat Adrian Popa.

„Nu știm nici în momentul de față cum să ne adaptăm procesele de producție și planurile de afaceri, situație care la un moment dat ne-ar putea pune în imposibilitatea de a mai funcționa și implicit de a ne plăti taxele către statul român, taxe care numai în 2014 au fost în sumă de circa 2,7 miliarde euro“, a precizat, la rândul său, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.

De asemenea, Alexandra Olaru, director Corporate Affairs, Philip Morris România, a arătat că absența unei strategii naționale de combatere a contrabandei se reflectă în evoluția pieței negre.

„Din păcate, constatăm că absența unei strategii naționale de combatere a contrabandei, care să implice toți actorii responsabili – de la decidenții în materie de politici fiscale și de reglementare, până la autoritățile care aplică legea, se reflectă în evoluția pieței negre“, a explicat Olaru.

Adrian Pirau, Market Development Manager, Imperial Tobacco România, susține că pierderilor cauzate de piața neagră li se adaugă costurile presupuse de cadrul de reglementare, un alt punct în care autoritățile au un rol foarte important.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2014, industria tutunului a virat la buget circa 2,7 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă 1,75% din PIB și 12,5% din totalul veniturilor bugetare. (AGERPRES)

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.