Guvernul a aprobat astazi alocarea a cate 20.000 de lei nerambursabili pentru modernizarea a peste 200.000 de gospodării din regiunea nord-est, informeaza PSD Neamt intr-un comunicat de presa.

”Reducerea decalajelor dintre regiuni reprezintă o prioritate de maximă importanță și urgență, de altfel și o politică prioritară a Uniunii Europene. Programul de guvernare PSD pentru 2018-2020 își propune implementarea de măsuri care să susțină dezvoltarea regională echilibrată și eliminarea decalajelor de dezvoltare între regiunea nord-est și celelalte regiuni ale țării.

            În acest sens, pe 21 mai 2019, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a pus în dezbatere publică proiectul Ordonanței de Urgență privind instituirea programului guvernamental „Dezvoltarea Regiunii Nord-Est”, propunerile, așteptând propuneri, sugestii și opinii până pe 31 mai. Ulterior, proiectul OUG urmează să fie adoptat de Guvern și implementat.

            „Practic, acest proiect pleacă de la realitatea existentă în prezent în regiunea noastră. Iar realitatea este că, în prezent, produsul intern brut pe locuitor este de 27.000 lei în Moldova, față de 44.000 lei cât este media națională. Realitatea este că un număr însemnat de gospodării nu au condiții decente de locuire. În întreaga regiune nord-est, din cele 830.000 de gospodării din mediul rural, 80% nu au baie în interior, instalație de canalizare în interior și sisteme de încălzire centrală. Pornind de la aceste lucruri, guvernarea PSD s-a concentrat pe investiții în rețele de utilități, lucru care s-a și văzut în ultimii doi ani. Acum, prin acest program, se va acorda sprijin financiar celor de la țară, pentru a avea la ei în gospodărie acces la rețelele de apă, canalizare și gaze”, explică Ionel Arsene, președintele PSD Neamț.

            Sprijinul financiar înseamnă atât ajutor nerambursabil pe o gospodărie, cât și garantarea de către stat a creditului pe care îl va contracta omul ca să-și modernizeze locuința sau s-o racordeze la utilități.

            Concret, se acordă 20.000 de lei ajutor nerambursabil pentru izolarea termică (inclusiv tâmplărie termoizolantă), încălzire cu centrale termice, apă caldă menajeră prin sisteme solare, amenajarea băii în interiorul locuinței, racordarea la apă, canalizare și gaze.

            În plus, statul va garanta până la maximum 40.000 de lei din valoarea creditului pe care beneficiarul programului îl va contracta pentru aceste modernizări.

            „Partidul Social Democrat a demonstrat deja că se ține de cuvânt și ia măsuri pentru sprijinirea tuturor românilor. Acest program, foarte important pentru regiunea noastră, este doar o componentă din planul de măsuri pentru dezvoltarea Moldovei, alături de marile proiecte de infrastructură care au fost demarate aici. De acest sprijin vor beneficia 136.000 de gospodării din mediul rural și 84.086 din mediul urban”, a precizat Ionel Arsene.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.