Doi foşti parlamentari din mandatul 2008-2012, deputaţii Mihai Banu (Bacău) şi Dorinel Ursărescu (Neamţ), împreună cu omul de afaceri Ion Rotaru au fost trimişi în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Bacău, sub acuzaţia comiterii unor fapte de corupţie petrecute în urmă cu şapte ani (perioada 2010-2011).    Mihai Banu, la acea vreme deputat de Bacău, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, în timp ce Dorinel Ursărescu (ex-deputat de Neamţ) şi Ion Rotaru (ambii administratori de societăţi comerciale) sunt acuzaţi în acest dosar de comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Comunicat DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
BANU MIHAI, aflat în stare de deținere, la data faptelor deputat în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată,

URSĂRESCU DORINEL, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,

ROTARU ION, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie 2010 – noiembrie 2011, inculpatul Banu Mihai, în calitate de deputat în Parlamentul României, a pretins și primit pentru partidul din care făcea parte, prin intermediul unei societăți comerciale, de la ceilalți doi inculpați, suma totală de 1.264.000 lei ( 824.000 lei de la Ursărescu Dorinel și 440.000 lei de la Rotaru Ion).
Banii au fost pretinși și primiți pentru ca inculpatul Banu Mihai să-și exercite influența asupra reprezentanților unei societăți comerciale, astfel încât aceasta să subcontracteze lucrările de îndiguire a râului Siret pe tronsonul Rotunda – Buruienești, comuna Doljești, județul Neamț, firmelor administrate de inculpații Ursărescu Dorinel și Rotaru Ion. De asemenea, inculpatul Banu Mihai a mai solicitat contractantului ca o parte din sumele datorate subcontractorilor să fie achitate prin bilete la ordin, a căror valoare a fost încasată, în cele din urmă, de către inculpatul Banu Mihai.
Pentru a exista o justificare legală a circuitului banilor, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, între cele două societăți subcontractoare și firma care i-a remis contravaloarea biletelor la ordin au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii fictive.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Menționăm că Banu Mihai a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru aceeași infracțiune (comunicat nr. 1374/VIII/3 din 17 august 2015), fiind condamnat definitiv la executarea unei pedeapsa de 3 ani închisoare.
De asemenea, Ursărescu Dorinel a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru infracțiuni asimilate corupție (comunicat nr. 1830/VIII/3) din 19 decembrie 2014, fiind condamnat definitiv la închisoare cu suspendare.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.