În campania electorala din 2020, Ionel Arene făcea clipuri și afișe electorale prin care informa cetatenii că CJ Neamt a investit in spitalele din judet, 21 de milioane de euro. Din 2017 pana astazi, se tot promite un spital judetean nou, insa concret, nu s-au realizat decat niște machete foto și mesaje cu ”Felicitari domnule presedinte!”, de la activistii de partid pe retelele de socializare.

Realitatea insa, este una cat se poate crunta, dupa cum reiese dintr-un raport al Directiei de Sănătate Publica Neamt (DSP), transmis ieri presei. In urma unor controale făcute in perioada 15.03.2022 – 15.04.2022, rezulta ca Spitalul Judetean Neamt este un adevarat pericol pentru sanatatea publica din judet, si in niciun un caz un loc unde pot fi alinate suferinte.

Problemele grave descoperite de DSP, nu sunt de ieri de azi, ci de ani de zile. Acestea au mai fost constatate in urma unor controale, s-a dispus remedierea, insa nimeni nu a miscat niciun deget. Anul trecut, CJ Neamt a investit in spitalul judetean doar 250.000 de lei. Cam cat au costat doua evenimente de tocat bani publici, organizate in ultimele luni de vicepresedinta CJ Neamt, Madalina Ciubotaru. Cu cei 250.000 de lei, ar fi trebuit renovate sectii intregi din spital si remediate zeci de deficiente. Evident ca banii au fost insuficienti, de aceea, spitalul a ajuns la mila ONG-urilor, insa nici acestea nu pot face minuni.

Conform DSP Neamt, in doar 6 luni de zile (septembrie 2021- octombrie 2022), la Spitalul Judetean Neamt au fost raportate nu mai putin de 331 de infectii intraspitalicesti. Asta inseamna ca in fiecare luna, 55 de oameni au venit la spital cu o boala si au plecat cu alta sau cu altele, iar unii poate au si murit. Aproape 2 oameni pe zi s-au infectat in spital cu diverse bacterii si/sau virusi. Si acestea sunt doar cazurile raportate, in realitate, numarul fiind cu mult mai mare, ceea ce inseamna ca spitalul judetean este un pericol public, un dezastru sanitar si chiar o bomba epidemiologica.

S-a mai constatat si ca spitalul nu are o rezerva de apa, ca in unele sectii nu exista nici macar sala de tratament sau ca in saloane pică tavanele si tencuiala de pe pereti.

SJ Neamt a primit o amenda de 25.000 de lei si au mai fost sanctionati tot cu amenda, un medic, doua asistente șefe si doua infirmiere.

Mai jos, raportul complet al celor de la DSP Neamt:

Nu au fost îndeplinite o parte din obiectivele Programului de conformare al spitalului, cu termenul propus trim. 4, 2021, respectiv trim. 1, 2022, dintre care: renovare, igienizare și modernizare Pavilion Boli Infecțioase, renovare Pavilion Medicină Internă, extindere și reabilitare Pavilion Oncologie, igienizare sală de așteptare și montare tarchet UPU, înlocuire ascensoare Pavilion Chirurgical, amplasarea corespunzătoare a vestiarelor, înlocuire
mobilier uzat.

Nu au fost remediate o parte din neconformitățile constatate la controlul igienico-sanitar efectuat de SCSP Neamț în anul 2021, cu termenul propus trim. 1 2022, respectiv: nu este asigurată structura de spitalizare de zi, conform prevederilor Ordinului M.S. nr. 914/2006, montarea liftului la Pavilionul Boli Infecțioase, efectuarea lucrărilor de reparații, curățenie și igienizare a spațiilor și a instalației sanitare din Secția Boli Infecțioase, amenajare cameră
atraumatică la Secția Psihiatrie.

Accesul vizitatorilor și pacienților în curtea spitalului este neorganizat – accesul se face atât pe scări cât și auto, nu există un sistem de monitorizare și informare a vizitatorilor și pacienților care se adresează spitalului.

Nu există un sistem de informare a aparținătorilor pacienților internați cu privire la starea acestora.

Nu este asigurată rezerva de apă a spitalului conform prevederilor Ordinului M.S. nr. 914/2006. Rezervorul cu o capacitate de 500 mc și este utilizat ca rezervă pentru incendiu.
Vestiarele pentru personal sunt amplasate în locuri necorespunzătoare şi în spaţii neigienizate, nedotate corespunzător, insuficiente, vechi și deteriorate, circuitul personalului intersectând alte circuite.

Unele din magaziile de materiale sanitare și lenjerie sunt subdimensionate, aglomerate, neigienizate. În unele secții nu există spații separate pentru păstrarea materialelor și ustensilelor de curățenie și spații conforme pentru depozitarea temporară a deșeurilor infecțioase și menajere.

Grupurile sanitare sunt insuficiente, conform prevederilor Ordinului M.S. nr. 914/2006.
Nu sunt lifturi și rampe de acces în toate pavilioanele.

Tâmplăria interioară și mobilierul din unele secții este degradat.

În unele saloane faianța este desprinsă de pe pereți, pereții sunt neigienizați, cu infiltrații, degradați sau cu zone nefinisate.

În unele dintre saloane și holuri comune sunt necesare lucrări de reparații și igienizare.
Paturile din cadrul saloanelor și rezervelor sunt dispuse necorespunzător, nerespectându-se normele de amplasare a paturilor precum şi suprafaţa alocată fiecărui pat, prevăzute de normele sanitare în vigoare.

Unele săli de tratament și consultații nu respectă prevederile Ordinului M.S. nr. 914/2006 – sunt subdimensionate și necesită lucrări de reparații și igienizare.

Nu sunt respectate prevederile Ordinului M.S. nr. 1718/2004 privind existența spațiilor necesare funcționării stației de hemodializă.

În întreg Pavilionul Chirurgical sunt necesare lucrări de reparații și igienizare a tavanelor și pereților afectați de infiltrații, refacere instalație sanitară, înlocuirea tâmplăriei uzate, dotarea cu mobilier specific corespunzător.

Holurile laterale cu scările de acces între secțiile Pavilionului Chirurgical sunt neigienizate, cu pereți și pavimente degradate, la etajele superioare sunt infiltrații, instalațiile electrice nu au izolații. Spațiul de stocare a deșeurilor din Pavilionului Chirurgical este nereparat și neigienizat.

În Secția Ortopedie deșeurile medicale periculoase sunt stocate necorespunzător, nu se respectă destinația stocării pubelelor pentru deșeuri și a recipientelor din carton, nu se respectă gradul de umplere a recipientului.

În blocurile operatorii Chirurgie generală, Urologie și Chirurgie Infantilă nu sunt asigurate circuite funcționale și spațiile prevăzute de prevederile Ordinului M.S. nr. 914/2006.

Secția Urologie este dispusă în continuarea Secției Chirurgie infantilă, accesul realizându-se doar prin spațiile acestei secții.

Spațiul în care este amenajată Unitatea de Transfuzie Sangvină este subdimensionat, suprafața totală este insuficientă volumului activității de transfuzie sanguină din spital.

Spațiile nu sunt amenajate conform prevederilor Ordinului M.S. nr. 329/2018, pentru a permite desfășurarea fluxului de activități, astfel încât să reducă la minimum riscul unor erori și să permită curățenia, dezinfecția și întreținerea eficientă.

În Secția Pediatrie, care își desfășoară activitatea doar în Tronsonul A al Pavilionului Pediatric, nu se respectă normele în vigoare cu privire la zonarea pe grupe de vârstă și sex, asigurarea cu obiecte sanitare specifice grupei de vârstă (un singur duș pentru toată secția), amplasarea paturilor în saloane, asigurarea cubajului și a distanțelor minime, dotarea cu lavoare în saloane, asigurarea dotării saloanelor, asigurarea cu surse de apă în boxele de curățenie.

Secția Medicină Internă nu are sală de tratament, caruțurile mobile de tratament fiind păstrate pe holul secției, tratamentele fiind asigurate la patul bolnavului.

La Prosectură nu este sală pentru pregătirea cadavrelor, aceste operațiuni realizându-se în sala de necropsie.

Aceasta este nezugrăvită, cu faianța parțial căzută, ventilată insuficient, cu spații frigorifice insuficiente. Nu există rampe predare decedați și spații pentru staționarea mașinilor mortuare și nici hol de așteptare și grup sanitar aparținători.

Spălătoria centrală este subdimensionată și nu corespunde normelor Ordinului M.S. nr. 1025/2000. Ustensilele sunt păstrate și decontaminate în grupul sanitar al personalului. Pentru călcarea lenjeriei din toate secțiile spitalului funcționează doar un singur calandru. Până la predare, lenjeria curată este păstrată pe rafturi deschise.

În blocul alimentar nu au fost înlocuite plitele și sistemul de ventilație artificială. Blaturile pentru procesarea cărnii, zarzavaturilor sunt deteriorate.

Probe recoltate: În cadrul controlului, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au fost recoltate prin sondaj, 121 teste de sanitație, aeromicrofloră și sterilități din secțiile O.G., ATI, Chirurgie, Chirurgie Infantilă, Urologie, Ortopedie, ORL, Oftalmologie, Cadiologie, UPU, Pediatrie, Medicină Internă, Neurologie, Contagioase, Nefrologie.

O probă de aeromicrofloră din secția Neurologie este neconformă, fiind prezent Stafilococ coagulază pozitiv, aspect despre care a fost anunțat, pentru luarea de măsuri, medicul epidemiolog CPIAAM și medicul șef de secție.

Restul probelor recoltate au fost conforme.

Probele recoltate din cele unități sanitare au fost analizate în Laboratorul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Infecții asociate asistenței medicale: În perioada septembrie 2021– martie 2022 Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a înregistrat și declarat la Direcția de Sănătate Publică Neamț un număr de 331 infecţii asociate asistenței medicale (IAAM) pe diferite secții.

În perioada ianuarie – martie 2022 au fost recoltate 353 probe autocontrol în spital – teste de sanitație, aeromicrofloră, sterilități și apă sterilă. 12 probe au fost neconforme, germenii izolați peste limita admisă, fiind stafilococ coagulazo-negativ și Enterobacterii. Aceste probe au fost prelucrate /analizate în Laboratorul de analize medicale al spitalului.

Spitalul a întocmit Harta zonelor de risc și programe de curățenie și dezinfecție specifice zonelor cu risc.

Recomandări
Au fost făcute recomandări în vederea remedierii deficiențelor, din care:
• Urgentarea lucrărilor de igienizare, modernizare a spațiilor din toate pavilioanele, dotarea
corespunzătoare a saloanelor, revizuirea instalațiilor sanitare, electrice, fluide medicale în toate spațiile spitalului.
• Luarea tuturor măsurilor tehnico-organizatorice în vederea conformării la prevederile Ordinului M.S. nr. 914/2006 privind: asigurarea suprafeţei/pat, a normelor de amplasare a paturilor în saloane, a numărului de grupuri sanitare pentru pacienţi şi personal pentru fiecare secţie, organizarea structurii de spitalizare de zi.
• Respectarea circuitelor funcționale autorizate și avizate.
• Respectarea procedurilor, protocoalelor și a legislației sanitare în vigoare.
• Asigurarea rezervei de apă potabilă.
• Finalizarea lucrărilor de reabilitare a Pavilionului Pediatrie pe tronsonele neutilizate și a Pavilionului Psihiatrie.
• Efectuarea lucrărilor de reparații, curățenie și igienizare a tuturor spațiilor și a instalației sanitare aferente Secției Boli Infecțioase.
• Montarea liftului la Pavilionul Boli Infecțioase.
• Igienizarea și asigurarea de circuite funcționale în toate blocurile operatorii, punerea în funcțiune a tuturor lavoarelor pentru apă sterilă.
• Deschiderii sălii de operație nefuncționale de la blocul operator OG etaj 4.
• Organizarea accesului în curtea spitalului în mod controlat și dirijat de persoane împuternicite să ofere informații pacienților, aparținătorilor și vizitatorilor
• Reabilitarea tuturor tronsoanelor din Ambulatoriul integrat.
• Consolidarea, repararea și igienizarea Pavilioanelor Medicina Internă și Oncologie.
• Înlocuirea/recondiționarea mobilierului și echipamentelor uzate și deteriorate.
• Efectuarea lucrărilor de reparație și igienizare la holurile laterale cu scările de acces între secțiile Pavilionului Chirurgical.

Sancțiuni: Pentru neconformitățile constatate inspectorii sanitari au aplicat 6 amenzi contravenționale în valoare de 35.000 lei:
• O amendă contravențională Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, reprezentat de manager, conform HG nr. 857/2011, art. 4 lit. b, în valoare de 25.000 lei, pentru neîndeplinirea măsurilor, a recomandărilor și a termenelor stabilite de către persoanele împuternicite din cadrul Direcției de sănătate publică a județului Neamț, la controlul anterior, contraveniind dispozițiilor Ordinului M.S. nr. 914/2016 și Ordinului M.S. nr. 1030/2009.
• O amendă contravențională asistentei șefe secția Chirurgie, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. j, în valoare de 2.000 lei, pentru neasigurarea de lenjerie curată, dezinfectată, călcată și schimbată de cel puțin 2 ori pe săptămână și ori de câte ori este nevoie și după fiecare pacient, precum și nerespectarea circuitului acesteia în Secția Chirurgie generală, contraveniind dispozițiilor Ordinului M.S. nr. 1101/2016.
• O amendă contravențională asistentei șefe secția Chirurgie Infantilă, conform HG nr. 857/2011, art. 33, lit. a, în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea circuitelor funcționale și a structurii spațial funcționale a secției Chirurgie Infantilă, în conformitate cu reglementările legale în vigoare; nerespectarea destinației spațiilor și a condițiilor de depozitare a materialelor sanitare, a lenjeriei curate, a echipamentelor, etc, contravenind dispozițiilor Ordinului M.S. nr. 1101/2016.
• Două amenzi contravenționale la 2 infirmiere de pe secția Ortopedie, conform HG nr.857/2011, art. 32, lit. k, în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar. Neefectuarea corespunzătoare a curățeniei și dezinfecției conform legislației -completarea greșită a graficelor de curățenie și dezinfecție în data de 28.03.2022.
• O amendă contravențională medicului specialist epidemiolog din cadrul CPIAAM, conform HG nr. 857/2011, art.32, lit. k, în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar. 

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.