Incep sa se clarifice lucrurile si sa se contureze primele culpe in cazul incendiului cu 10 morti de la Spitalul Judetean Neamt. Directia de Sanatate Publica Neamt (DSP) arata intr-un comunicat remis presei in aceasta seara (15 noiembrie), ca Sectia ATI a fost mutata/reconfigurata de la etajul 3 la etajul 2 in aceeasi zi in care a avut loc tragedia, ba chiar a fost contruit si un perete despartitor, totul, fara avizul DSP, deci fara ca specialistii sa certifice ca pacientii sunt in siguranta in noul amplasament sau ca se respecta toate conditiile necesare pentru ingrijiri medicale in cele mai bune conditii. Cateva ore mai tarziu, a avut loc dezastrul cu 20 de victime, dintre care 10 au murit si 3 sunt in stare grava. ”Reconfigurarea secției A.T.I. și mutarea pacienților covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020”, se arata in documentul DSP Neamt.

Ancheta Parchetului General este in plina desfasurare, iar Monitorul de Neamt a anuntat in aceasta seara, ca procurorii fac perchezitii la spital, de unde ridica documente. Tot in aceasta seara, au loc si primele audieri.

Iata comunicatul integral, transmis presei de DSP Neamt: Având în vedere informațiile apărute în cursul zilei de astăzi, 15 noiembrie 2020, referitoare la avizarea modificărilor de structură și mutarea pacienților pozitivi COVID -19 de la etajul III la etajul II al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în vederea informării corecte a opiniei publice, facem următoarele precizări:

  1. Secția A.T.I. din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a funcționat, anterior desemnării acestei unități sanitare ca spital suport COVID-19, prin Ordinul ministrului sănătății nr.555/2020, cu modificările și completările ulterioare,
    la etajul II – Pavilion Chirurgical, fiind autorizată sanitar cu un număr de 24 de paturi.
  2. La data de 26 martie 2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a solicitat avizul D.S.P. Neamț în vederea modificării structurii secției A.T.I., astfel:
  • 10 paturi pentru pacienții pozitivi COVID-19 cazuri grave – pacienți intubați și cu potențial de agravare, la etajul III – Pavilionul Chirurgical
  • 24 de paturi de la etajul II pentru pacienții suspecți în așteptarea rezultatelor și pacienții negativi, care încă se aflau internați în spital și necesitau tratament pe terapie intensivă.

Această  solicitare a fost avizată favorabil de D.S.P. Neamț.

  1. La data de 13.04.2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a revenit cu o nouă modificare de structură în vederea avizării de către D.S.P. Neamț, care nu a vizat Secția A.T.I.
  2. Unitatea sanitară a funcționat cu această structură avizată de D.S.P. Neamț, până la data de 14 noiembrie 2020.
  3. Pentru mărirea capacității secției A.T.I. pentru pacienții pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcționale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau să fie tratați pacienții pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienții pozitivi erau tratați la etajul III.

Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a  solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Reconfigurarea secției A.T.I. și mutarea pacienților covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și  oricare unitate sanitară cu paturi, au obligația de a solicita și de a obține, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcționale,  avizul direcțiilor de sănătate publică județene.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.