Produsele ecologice sunt mai scumpe, dar sanatoase. Prin sistemul agriculturii ecologice se obtin produse si alimentare proaspete si autentice. Este un mod mai pretentios de a lucra pamantul, mai costisitor si care, in final, vine si cu produse mai scumpe. Asta pentru ca fermierului i se impun mai multe conditii, trebuie sa respecte anumite norme. Nu numai lui, ci intregului lant de obtinere produselor ecologice, incepand de la producator, procesator si comercialiat, pana ca ele sa ajunga la consumator. Un produs este considerat ca ecologic in cazul in care, pe eticheta, pe materialele publicitare sau in documentele comerciale, sunt clar trecute ingredientele sau materiile prime cu precizarea tarilor unde au fost obtinute. Altfel spus, noile reglementari privind etichetarea produselor alimentare vizeaza si produsele ecologice. Atunci cand cumparati produse ecologice, verificati modul de etichetare al acestora, analizati eticheta care trebuie sa contina, pe langa denumirea sub care se vinde alimentul, lista de ingrediente si cantitatile acestora, cantitatea neta, modul de pastrare, data expirarii, locul de origine sau de provenienta a alimentului, concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2%, mentiunea privind lotul de fabricatie. Nu se recomanda cumpararea produselor preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea datei de valabilitate si a ingredientelor cu potential alergen. Nu trebuiesc cumparate produsele alimentare ecologice cu etichete neclare, sau care au lipsa inscrisurile obligatorii. Nu trebuiesc cumparate produsele alimentare ecologice pe care data limita de consum este expirata sau daca aceasta este modificata sau depasita. Nu cumparati produse alimentare ecologice din locuri neautorizate, unde nu pot fi asigurate conditii optime de depozitare si comercializare si nu se elibereaza bon fiscal, riscand sa achizitionati un produs neconform sau chiar care poate va poate afecta sanatatea. Solicitati pentru verificare certificatul de conformitate care ar trebui sa insoteasca produsele ecologice comercializate.