Sambata, la orele 12.00, va avea loc, la Galeriile de Arta “Lascar Vorel”, vernisajul expozitiei pictorului Arcadie Raileanu, eveniment organizat de Centrul pentru Cultura si Arte “Carmen Saeculare”.
Arcadie Raileanu a sustinut o activitate bogata, de-a lungul timpului, creatiile sale fiind expuse pe simeze, atat in tara, cat si in strainatate. Despre Arcadie Raileanu, criticul Valentin Ciuca spunea: „Pictor cu o solida pregatire profesionala (a absolvit Institutul Politehnic din Chisinau, specialitatea Arhitectura), exersata cu disciplina de atelier, verificata permanent in expozitii, Arcadie Raileanu este un colorist prin excelenta”.
Arcadie Raileanu picteaza de peste un deceniu la Piatra-Neamt, iar din 2006 a inceput sa coordoneze clasa de pictura din cadrul Scolii Populare de Arte a Centrului pentru Cultura si Arte „Carmen Saeculare” Neamt. Clasa de pictura si grafica coordonata de Arcadie Raileanu a fost mereu prezenta la concursuri si expozitii nationale, cursantii pregatiti de artist obtinand mai mereu premii si diplome.
Nascut in anul 1950, in Republica Moldova, pictorul Arcadie Raileanu a urmat Scoala de Arte Plastice „A.V. Sciusev” din Chisinau, studiind desen, pictura, compozitie, istoria artelor si sculptura.
In 1968, intra la Facultatea de Arhitectura a Institutului Politehnic din Chisinau. Stagiul militar efectuat la Sankt Petersburg, intre 1973 si 1975, ii ofera posibilitatea sa studieze arta moderna la Muzeul Ermitaj. In 1978, primeste functia de arhitect principal al raionului Floresti din Republica Moldova. Trei ani mai tarziu, se stabileste in orasul Donduseni si este numit director al Scolii de arte plastice pentru copii din localitate.
In anul 1987, devine membru al Uniunii Artistilor Plastici din Republica Moldova, iar doi ani mai tarziu vine in Romania, stabilindu-se la Piatra-Neamt.
In 2004 devine membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, desfasurand o intensa activitate expozitionala, iar din 2006 incepe sa coordoneze clasa de pictura din cadrul Scolii Populare de Arte a Centrului pentru Cultura si Arte “Carmen Saeculare” Neamt.
Printre expozitiile personale, le amintim pe cele de la Galeriile de arta UAP Ramnicu Valcea, Balti (Republica Moldova) si Piatra-Neamt, Galeriile de Arta “Vollard”, Craiova, Muzeul “Arta Lemnului” din Campulung Moldovenesc, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova si Biblioteca “Onisifor Ghibu” din Chisinau, Muzeul Literaturii Romane Iasi, Galeriile “Tonitza” din Barlad, Teatrul Tineretului Piatra-Neamt sau Scoala Populara de Arte “Tudor Jarda” din Cluj Napoca.
Arcadie Raileanu a participat, de-a lungul carierei, la numeroase expozitii de grup, desfasurate la Tighina, Chisinau, Moscova, Calimanesti, Ramnicu Valcea, Timisoara, Piatra- Neamt. In 1999, a obtinut premiul I, sectia pictura, la Bienala Nationala “Lascar Vorel” Piatra-Neamt.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.