Actualizare stire: Edil Industry SRL, drept la replică privind colectarea deșeurilor la Bicaz și Poiana Teiului

Stirea initiala: O firma de colectare a deseurilor, din judetul Iasi, pare sa aiba propriile legi, cele ale statului roman fiind facultative pentru administratorii societatii care a castigat mai multe contracte de salubrizare cu UAT-uri din judetul Neamt. De 2 saptamani, SC Edil Industry SRL, a decis cu de la sine putere sa nu mai respecte contractul cu Primaria Poiana Teiului si sa lase comuna ingropata sub gunoaie. Motivul? In urma unei solicitari a firmei, o parte dintre consilierii locali, printre care si viceprimarul Paul Enache, au refuzat sa mareasca tarifele pentru colectarea desurilor, adica s-au opus tentativei unor ”baieti destepti” sa bage adanc mana in buzunarul oamenilor de rand. SC Edil Industry a cerut cresterea preturilor pentru colectare cu aproape dublu fata de pretul cu care s-a incheiat contractul, respectiv de la 4,48 de lei/persoana/luna, la 7,15 lei/persoana/pe luna. Astfel, o familie cu 3-4-5 persoane ar ajunge sa plateasca pana la 40 de lei/luna pentru colectarea deseurilor, mai mult decat la un abonament de telefonie sau de televiziune prin cablu. Solicitarea de crestere a preturilor a fost trimisa catre toata zona in care opereaza firma, adica orasul Bicaz si toate comunele de pe Valea Muntelui.

Prin urmare, SC Edil Industry a hotarat sa se razbune si nu a mai ridicat gunoiul din comuna, de 2 saptamani, gestul fiind la limita legii, intrucat constitutie o presiune in vederea obtinerii de foloase materiale. Imaginile trimise de cetateni, vorbesc de la sine:

Viceprimarul Paul Enache a declarat ca a aflat si el de situatie vinerea trecuta, la sesizarea mai multor cetateni. ”Vineri, pe 30 august, in urma sesizarii cetatenilor, în jurul orei 10,30 am purtat o discuție telefonică cu un reprezentant al SC Edil Industry SRL, în prezența grupului de cetățeni care mi-a adus la cunostina ce se intampla, și a încasatoarei SC Edil Industry SRL aflată în sediul Primăriei.

În acest context, domnul Vasile Gîrjan, reprezentantul SC Edil Industry, mi-a comunicat refuzul de prestare a serviciului de salubrizare ca urmare a faptului că nu a fost aprobată majorarea tarifelor la 7,15 lei prin Hotărâre de Consiliu Local. Considerăm acest demers o formă de presiune ilegală exercitată de Delegat asupra Delegatarului UAT Poiana Teiului, fapt nepermis ce excede prevederile contractuale în vigoare”, declarat Paul Enache.

Acesta a mai spus ca a pe 2 septembrie a notificat oficial firma asupra faptului ca se incalca prevederile contractuale, intrucat refuzul de prestare a activitatii de colectare se poate face doar cu preaviz de 5 zile lucratoare, conform contractului de delegare prin concesiune. Viceprimarul a cerut totodata firmei, sa isi revizuiasca atitudinea, in caz contrar, putandu-se ajunge la rezilierea contractului.

In ultima sedinta de Consiliu Judetean, la initiativa lui Laurentiu Dulama, au fost supuse la vot 3 proiecte de hotarare prin care operatorii de salubritate din Neamt, cereau marirea tarifelor pentru colectarea deseurilor, chiar si cu 300%, deci problema este una la nivel de judet. Proiectele au picat la vot, intrucat consilierii judeteni PNL s-au opus.

Pana se hotarasc niste firme sa respecte legea si contractele si sa renunte la obiceiul de a buzunari cetatenii, ne-am putea trezi cu tot judetul ingropat sub gunoaie, asa cum se intampla deja la Poiana Teiului.

Ionut CORFU

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.