Actualizare, luna iulie, 2019: Lucruri care nu trebuie uitate. Au trecut 2 ani. Un om mort cu zile, niciun vinovat și nici măcar o anchetă. O familie înteagă așteaptă și astăzi niște răspunsuri la niște întrebări.
 
Precizare: Actuala conducere a Spitalului Județean Neamț (2019), nu are nicio legătură cu faptele prezentate în acest articol.
Știrea inițială, luna iulie, 2017:

NOTA: in timpul redactarii acestui articol am primit la redactie un punct de vedere  al conducerii SJN, pe care-l puteti citi mai jos, la sfarsitul articolului

Spitalul Judetean Neamt pare sa se afle in mijlocul unuia dintre cele mai mari scandaluri din ultimii ani, dupa moartea in conditii cel putin dubioase a unui barbat in varsta de 70 de ani (VEZI stirea AICI!). Detaliile pe care noi le-am aflat astazi, reflecta haosul total si lipsa de organizare din spital, dar si faptul ca un om ar mai fi putut avea o sansa la viata daca lucrurile ar fi functionat normal, asa cum trebuie sa se intample intr-o unitate medicala, unde nimic nu poate fi lasat la voia intamplarii, dar in care, din pacate, influenta nefasta a politicului isi arata fata hidoasa. Ne referim aici la amestecul politicienilor in numirea in posturi de conducere a unor personaje pe baza de pile la partid, asa cum este si cazul lui Liviu Negelschi, directorul aflat pe faras, dar care va fi inlocuit de un alt personaj, cel putin la fel de controversat.

Potrivit unor surse medicale din spital (informatiile sunt bazate pe documente medicale pe care deocamdata nu le avem in fotocopie), barbatul decedat, Irimia Vasile facuse un examen Computer Tomograf vineri, 30 iulie la Spitalul Judetean. Luni, 3 iulie a fost internat pentru ca se simtea mai rau, iar marti a decedat. Rezultatul de la Tomograful facut vineri, a venit abia miercuri, 5 iulie, cand deja trecusera 24 de ore de la moartea barbatului. Rezultatul tomografului indica exact afectiunea din cauza careia omul a murit. Daca nu ar fi durat atatea zile pana la sosirea rezultatului, medicii ar fi stiut de la bun inceput ce au de facut, astfel, barbatul ar mai fi avut o sansa la viata.

Starea lui s-a inrautatit marti, la o zi dupa internare si tot marti a fost mai intai vazut de un medic internist. A fost transferat apoi de la Oncologie la Cardiologie, unde s-a luat decizia transferarii pacientului la spitalul din Roman, pentru ca avea nevoie de o interventie chirurgicala care in Spitalul Judetean era imposibil de realizat (asupra motivelor vom reveni). Ei bine, in intervalul dintre transferul de la Oncologie si transferul catre spitalul din Roman, pacientul a fost supus unui nou examen Computer Tomograf la Spitalul Judetean Neamt, desi in urma cu doar cinci zile, dupa cum aminteam, se facuse un alt examen Tomograf in aceeasi unitate medicala, examen al carui rezultat nici nu sosise. Deci nimeni, nici un cadru medical din ditamai spitalul nu stia ca pacientul mai facuse o data acel examen, ceea ce denota o lipsa totala de organizare.

In trei documente diferite intocmite in spital, Vasile Irimia figura cu trei varste diferite: intr-un document avea 70 de ani (varsta reala), in alt document era trecut ca avand 68 de ani, iar in al treilea document era trecut cu varsta de 49 de ani. Din nou o dovada de maxima incompetenta si/sau indiferenta fata de executarea unui act medical de care poate depinde viata cuiva. Se poate vorbi chiar de un haos la nivel organizatoric.

In fisa de internare nu a fost trecut numarul de telefon al sotiei pacientului, acesta fiind si motivul invocat de catre cei din spital pentru ca nu informasera familia nici despre transferul la Roman si nici despre deces. Culmea, sotia pacientului sustine ca a vazut clar cum asistenta a notat datele ei in fisa de internare. Nu stim daca a fost schimbata foaia intre timp sau chiar s-a omis acest lucru la intocmirea ei, insa in niciuna dintre situatii nu este vina familiei. Si chiar asa sa fi fost, nimic nu poate justifica faptul ca familia nu a fost informata despre transferul pacientului si nici despre decesul survenit. Exista protocoale prin care cadrele medicale pot solicita sprijinul politistilor pentru a putea fi gasiti apartinatorii. In cazul de fata aveau Cartea de Identitate a pacientului pe care este trecuta si adresa. Daca s-ar fi vrut, cu ajutorul politistilor, sotia barbatului ar fi fost gasita in cateva minute, mai ales ca locuieste in Piatra- Neamt, la mai putin de 2km de spital.

Asta poate conduce catre supozitia ca intentionat nu s-a vrut informarea familiei, pentru ca cineva si-a dat seama ca s-au facut erori grave si a incercat sa traga de timp pentru a mai sterge din urme. Un argument in plus este si faptul ca dupa deces, rudelor barbatului le-a fost refuzata cererea de a vedea documentele medicale intocmite in acest caz. Este posibil ca din comoditate, rezultatul primului examen CT sa fi fost tinut prin vreun sertar, ceea ce ar atrage vina pentru finalul nefericit al cazului.

In tot acest timp, dupa ce cazul a fost facut public de catre noi, conducerea spitalului a bagat capul in nisip si a adoptat un comportament absolut revoltator, fugind efectiv de presa. Astazi, corespondentii unei televiziuni centrale care realizau un material de presa pe acest subiect au fost tinuti in curtea spitalului peste patru ore fiind plimbati de la Ana la Caiafa, nereusind sa obtina niciun punct de vedere de la cei responsabili. Mai mult, medicilor li s-a interzis sa vorbeasca cu presa pe acest subiect, probabil din dorinta de baga sub pres ce se mai putea baga. Si purtatorul de cuvant, medicul Silviu Verzea a avut interzis sa vorbeasca cu presa, in conditiile in care legea obliga institutiile publice sa ofere informatii de interes public.

Noi am mai relatat un caz in legatura cu neregulile care se intampla la Computerul Tomograf din spital, atunci cand unei femei i-au fost incurcate analizele de trei ori.(ȘOCANT! JOACA DE-A VIAȚA ȘI DE-A MOARTEA LA SPITALUL JUDEȚEAN NEAMȚ. ANALIZELE UNEI FEMEI CU O BOALĂ INCURABILĂ, ÎNCURCATE DE MAI MULTE ORI) Articolul a fost publicat pe 2 martie 2017 si nici pana la aceasta ora conducerea spitalului nu a venit cu explicatii, semn ca ascunderea evidentelor a devenit o obisnuinta la Spitalul Judetean Neamt.

Dupa cum anuntam ieri, rudele barbatului si-au exprimat intentia de a formula o plangere penala pentru decesul in conditii suspecte al lui Vasile Irimia. In opinia noastra, in acest caz sunt suficiente elemente si pentru o autosesizare a procurorilor. Se intampla prea multe orori la acest spital, pentru ca lucrurile sa mai poata continua asa. Consiliul Judetean Neamt, in subordinea caruia se afla spitalul ar trebui sa schimbe din temelii toata organizarea unitatii medicale si sa lase deoparte orice ingerinta politica in numirile in functii de conducere. Este mai mult decat evident ca practicile actuale aduc moarte. Nu se mai poate continua asa.

Iar daca factorii de decizie nu stiu, ii informam noi ca in randul medicilor de buna credinta din spital domneste o stare de nemultumire accentuata, pentru ca din cauza acestor deficiente de organizare majore are de suferit actul medical pe care oricat s-ar chinui, in conditiile actuale niciun medic nu-l poate indeplini cu succes, fapt care le afecteaza imaginea personala si profesionala. Acesta ar putea fi si unul dintre motivele pentru care nu se gasesc medici care sa se angajeze la Spitalul Judetean Neamt, de aici si grava deficienta de personal, care a dus la inchiderea unor sectii.

 In incheiere, punctul de vedere al Directorului Medical al SJU Piatra Neamt, Dr. Silviu Verzea (mentionam ca raspunsul este unul partial fata de ceea ce am solicitat noi, adica s-a raspuns doar la ce s-a dorit):

”In primul rand, conducerea SJU doreste sa adreseze condoleante familiei domnului I.V si sa o asigure de faptul ca toate actiunile intreprinse au avut in vedere interesul pacientului.
In urma ancehetei interne desfasurata pe sectiile Oncologie, Medicina Interna si Cardiologie, s-au desprins urmatoarele concluzii:
– pacientul a fost internat vineri 30.06, conform programarii, pentru efectuarea examenului CT de control, avand in vedere afectiunea oncologica monitorizata conform protocoalelor
– pacientul a efectuat examen CT (pentru bilantul bolii oncologice) si a asteptat rezultatul in sectia Oncologie. Rezultatele pentru afectiunile oncologice pot intarzia mai multe zile, avand in vedere caracterul cronic al patologiei
 – in cursul spitalizarii, problemele respiratorii de fond ale pacientului s-au accentuat, motiv pentru care s-a solicitat consultul de boli interne, avand in vedere ca, in lipsa garzii de oncologie, medicul de garda boli interne raspunde de urgentele din aceasta sectie
 in urgenta s-a efectuat cel de-al doilea examen CT, patologia constatata necesitand apoi consultul Cardiologic
– medicul cardiolog transfera pacientul in sectia Cardiologie, ia legatura si obtine apoi transferul acestuia la SMU Roman, sectia Chirurgie Toracica. Aceasta decizie s-a luat pentru ca pacientul necesita o interventie chirurgicala (pentru evacuarea lichidului acumulat in pericard), iar SMU Roman este unitatea spitaliceasca cea mai apropiata
– precizam ca cele 2 examene CT presupun protocoale diferite de scanare si de administrare a substantei de contrast, primul fiind efectuat pentru a urmari extensia bolii oncologice, al doilea, in conditii de urgenta. Chiar si cu un rezultat mai rapid la primul CT, probabil ca s-ar fi efectuat oricum si cel de al doilea, in conditiile schimbarii survenite in evolutia cazului
– pacientul si familia nu au comunicat date de contact, de aceea ele nu existau in foaia de observatie
– transferul la Roman s-a facut cu acordul pacientului, care era constient la momentul respectiv
– personalul sectiei Oncologie a incercat sa comunice evolutia pacientului pe baza adresei din FO, dar numarul de tel fix gasit nu era alocat
Pentru orice alte informatii va stam la dispozitie, Cu stima,Dr. Silviu Verzea”
Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.