Duminica, 28 august, o bucata din balconul unei cladiri din centrul orasului Piatra Neamt (intersectia strazii Calistrat Hogaș cu B-dul Republicii) s-a desprins, cărămizile și bucățile groase de tencuiala, fiind la un pas să surprinda o familie cu copii, care au scapat ca prin urechile acului să fie victimele unei nenorociri.

După cum tvmneamt a informat deja, clădirea apartine Ministerului Muncii. Aici a functionat Casa de Pensii, care intre timp s-a mutat intr-o cladire mai mare, mai frumoasa si mai moderna, un fost sediu de banca. Vechea clădire insă, a fost lasata de izbeliste de ani de zile, desi apartine unui minister cu buget enorm si cu o armata de functionari angajati pe salarii la care cei mai multi dintre contribuabilii care muncesc cinstit la privat, nici nu viseaza.

După incidentul cu bucata de balcon prabusita pe trotuar, administratia locala, prin Politia Locala, a transmis că proprietarul clădirii nu poate fi sanctionat, pentru că… asa e legea. Dacă o persoana fizica sau o firma privata din Piatra Neamt își lasă o clădire asa cum este cea a Ministerului Muncii (foto jos), devenita și pericol public, va suporta impozite mai mari si chiar amenzi. În cazul Ministerului Muncii, nu se poate face nimic, desi constructia arată cum arată, mai rău decât una dintr-un cartier de periferie din cele mai rău famate orașe.

Tot ce s-a putut face, a fost să se pună o plasa, cică de protectie, care nu are cum sa reziste in niciun caz daca o se mai desprinde vreo bucata de constructie. S-a pus si ”bandă delimitatoare”, care de fapt nu delimiteaza nimic, fiind lipita de peretii cladirii. Banda este prinsa de un panou inscriptionat cu un text din care s-ar putea intelege ca Primaria Piatra Neamt își cere scuze pentru situatia creată, desi nu este nici proprietara clădirii si nu poate nici măcar sa-l sanctioneze pe proprietar. Dar… cam atât s-a putut face în Perla Moldovei si cam asta este legislatia în Romaina. Una pentru șmecheri, alta pentru fraierii care se pot alege si cu capul spart după ce plătesc taxe si impozite.

Prefectul Adrian Niță a declarat pe 30 august pentru tvmneamt.ro, că a dat dispozitie către ISC (Inspectoratul de Stat în Constructii) să facă de urgenta un control la clădirea respectiva. Tot prefectul Niță, spunea că a fost contactata o firma de constructii care urma să securizeze spatiul public din fata clădirii si sa facă lucrari de reparatii. Au trecut mai bine de doua săptămâni, si dupa cum se poate vedea in imaginie surprinse astazi, 13 septembrie, nu s-a făcut nimic, adica prefectul a fost mințit sau poate a vorbit singur. ”Prin adresa nr.49873/29.08.2022 Casa Județeana de Pensii Neamț a notificat Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniul Cultural Național Neamț privind demararea procedurilor de reparații la fațada sediului;
– A fost contactată o firmă de construcții pentru îmbunătățirea măsurilor de securizare a suprafeței afectate și identificarea soluției tehnice de reparare și aducerea a imobilului în stare de siguranță, urmând ca în cursul acestei zile să fie realizată atât o inspecție, cât și eventual să fie prezentată o ofertă tehnico– financiară.
– Spațiul a fost izolat prin marcaje corespunzătoare de avertisment,
așteptam concluziile în urma controlului ISC

Desigur, nici concluziile ISC nu au mai venit, chiar daca Adrian Niță a transmis tvmneamt.ro pe 5 septembrie, că a doua zi urma să primim raportul cu constatarile inspectorilor ISC. Poate o fi uitat, fiind prins cu treburi mai importante pe la cabinet, cum ar fi instruirea tinerilor cu mai putina experienta, angajati la Prefectura.

Sau poate nu au avut timp bugetarii de la ISC sa coboare din sediul lor nou-nouț și modern (aflat perete în perete cu clădirea pericol public a Ministerului Muncii), dar care nu are rampă pentru persoane cu dizabilitati, asa cum prevede legea.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.