Ion Asaftei, urmașul infractorului fugar Ionel Arsene (PSD) la șefia CJ Neamț, a inițiat un Proiect de Hotărâre ce urmează să fie votat mâine (29 iunie) în ședința de Consiliu Județean, prin care CJ Neamț ar urma să se îndatoreze cu încă 1,5 milioane de euro (7,5 milioane de lei). Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi ieri, ca suplimentare la ordinea de zi anunțată inițial.

Astfel, CJ Neamț ar urma să împrumute 1,5 milioane de euro de la Trezoreria Statului. Conform referatului de aprobare semnat de Ion Asaftei, în total, cu tot cu dobândă, CJ Neamț va avea de rambursat 9,1 milioane de lei, adică peste 1,8 milioane de euro. Banii ar urma să fie folosiți pentru plata cofinanțării și a cheltuielilor neeligibile pe două proiecte cu fonduri nerambursabile: achiziția unor autobuze electrice și reabilitarea drumului Piatra Neamț- Mărgineni- Făurei- Horia- Ion Creangă- Icușești- limita cu județul Bacău.

În referatul de aprobare se mai precizează că au fost trimise solicitări către 7 bănci pentru acordarea creditului respectiv, însă nu s-a primit niciun răspuns, ceea ce în accepțiunea lui Ion Asaftei, nu înseamnă că la CJ Neamț ar putea exista o situație de risc financiar, ci înseamnă că ”Lipsa unui răspuns se poate traduce prin faptul că în portofoliul lor de produse bancare nu se regăsesc forme de împrumut care să poată concura cu oferta Ministerului de Finanțe”, se mai arată în referatul de aprobare semnat de președintele interimar Asaftei.

Acest credit este exact ce mai lipsea de la CJ Neamț pentru a înrăutăți și mai mult situația financiară, având în vedere că instituția mai are la ora actuală încă 4 credite. Unul dintre ele, cel mai mare, a fost făcut în 2021 de Ionel Arsene, pe o perioadă de 12 ani, și a fost considerat la vremea respectivă, o bombă cu efect întârziat. În valoare de 22 de milioane de euro, creditul a dus gradul de îndatorare al județului la 25%, dintr-un maxim legal admis de 30%. Plățile pentru rambursarea acestui credit nu au început încă să se facă, pentru că a fost prevăzută o perioadă de grație de doi ani. Dacă se mai pune în ecuație și acest ultim credit, CJ Neamț ajunge extrem de aproape de limita gradului de îndatorare, ceea ce înseamnă că în caz de nevoie/urgență (cum ar fi noul spital despre care nu se mai vorbește nimic, dar ar trebui finalizat până la sfârșitul anului 2026), nu va mai putea împrumuta bani.

Rămâne de văzut dacă majoritatea PSD din CJ Neamț își va asuma riscurile și va vota pentru aprobarea proiectului lui Asaftei.

P.S. Referitor la autobuzele electrice, ar fi de menționat că în urmă cu peste o lună, a sosit primul și singurul autobuz din cele câteva zeci promise. După o ședință foto cu autobuzul în fața Prefecturii (la care au participat Asaftei și prefectul Niță), acesta a fost dus într-un garaj de la Troleibuzul, unde zace și astăzi, pentru că nimeni de la CJ Neamț nu a fost în stare să întocmească documentația pentru înmatriculare.

Ionut CORFU

Vezi și

Dupa noi, potopul! Megaîmprumutul lui Arsene îndatorează județul Neamț pentru 12 ani

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.