Prefectul judetului Neamt, George Lazar, a anuntat intr-o conferinta de presa o mobilizare generala pentru campania de vaccinare, a tuturor institutiilor, sub coordonarea Prefecturii. Printre masurile care urmeaza sa se ia in perioada imediat urmatoare, sunt infiintarea de echipe mobile de vaccinare pentru mediul rural sau infiintarea de centre de tip drive- thru. ”Pentru a accelera si a veni in sprijinul populatiei in campania de vaccinare, astazi in urma Comitetului Judetean de Situatii de Urgenta, in discutiile avute si cu domnul primar de Piatra Neamt, dar si cu Directia de Sanatate Publica, gandim incepand cu data de 10 mai o campanie cu 3 echipe, poate le extindem la 4 sau 5, echipe mobile care sa mearga în fiecare zi in fiecare localitate, mai ales in localitatile din mediu rural, pentru a vaccina in fiecare localitate persoanele netransportabile, mai greu transportabile, batranii, persoanele are au o mobilitate redusa sau care au o problema in a ajunge in centrele urbane de vaccinare.

Suntem in discutii si cu primaria municipiului Piatra Neamt si cu Primaria municipiului Roman, urmand sa analizam deschiderea a doua centre, cel putin in weekend, de tip drive- thru, adica centre de vaccinare in parcarile unor mall-uri sau hipermaket-uri. Analizam si aceasta varianta, tot pentru a veni in sprijinul populatiei.

Am rugat, si saptamana viitoare vom avea intalniri cu toti reprezentantii HoReCa din judetul Neamt, prin intermediul DSP si IPJ, pentru a gandi impreuna o strategie cat mai buna de a vaccina, pentru ca asa cum spunea si in conferinta de ieri, premierul României, domnul Florin Cîțu, se are in vedere ca in urmatoarea perspectiva de timp, masurile sa se relaxeze incepand cu 1 iunie, cu 1 iulie, si exista si o gandire zic eu foarte benefica, ca in sectorul HoReCa acolo unde avem personal vaccinat, indiferent de cazuistica, de rata de incidenta, mai mare sau mai mica de 3 la mie, sa nu mai intram pe o zona in care sa inchidem HoReCa, ci sa fie in permanenta deschisa, dar cu aceasta conditie de a se vaccina cei care lucreaza in domeniu.

De altfel, impreuna cu Inspectoratul Scolar, cu domnul Obreja, am avut discutii ca saptamana viitoare sa avem o intalnire cu toti directorii de scoli pentru a se implica mai mult si mai bine in campania de vaccinare, pentru a transmite mesaje in randul colegilor si in randul populatiei, de a insista pentru vaccinare. Aceleasi discutii urmeaza sa le avem si cu reprezentantii celorlalte institutii, deconcentrate care sunt mari angajatori si respectiv cu cei din domeniul economic privat care sunt mari angajatori, pentru ca exista de aproximativ doua saptamani, posibilitatea de a veni noi prin DSP la ei acasa ca sa spun asa, si de a vaccina angajatii pe care-i au, in functie de dorinta lor.

Acestea fiind spuse pe acest subiect, in mod clar militez pentru si sustin campania de vaccinare si insist si prin intermediul dumneavoastra, a mass media, de a transmite acest gand catre populatie

Totodata, a fost trecuta in revista si capacitatea de care dispune judetul Neamt privind vaccinarea, prefectul reamintind ca doar prin imunizare se poate depasi pandemia si se poate reintra in normal. ”Astazi la nivelul judetului Neamt avem 25 de centre de vaccinare cu 29 de fluxuri de vaccinare (…). Avem un total de 76.000 de persoane vaccinate la acest moment pe raza judetului Neamt, dintre care aproximativ 48.000 cu prima doza si aproximativ 29.000 cu a doua doza. Avem o capacitate de vaccinare la nivelul judetului Neamt de aproximativ 2.000 de persoane pe zi.

Astazi suntem undeva intr-un grafic de 55%, persoane care vin spre centrele de vaccinare. Din toate datele si toate studiile oferite de specialisti pana in prezent, si de surse oficiale, in mod clar, rata mare de vaccinare, inseamna o iesire cat mai rapida din zona de restrictii a pandemiei si o serie de masuri care sa vina in sprijinul redeschiderii a vietii sociale si economice. Pentru acest lucru, asa cum prezenta si premierul României, domnul Florin Cîțu si presedintele Romaniei, excelenta sa domnul Klaus Iohannis, asa cum si in context international, conducatorii sau premierii altor tari sustin campania sau campaniile de vaccinare si prezinta date concrete asumate de specialisti, ca varianta de a iesi cat mai repede din zona de pandemie, din zona de restrictii, din zona Doamne fereste in care semeni de ai nostri, oameni dragi, poate membri ai familiilor, trec prin lupta cu virusul, unii scapa, altii din pacate, nu.

Cea mai rapida cale de a iesi din acest context global in care traim de peste un an de zile, este vaccinarea. De aia, incurajez pe toti cetatenii judetului Neamt, sa mearga sa se vaccineze si sa aiba incredere in surse oficiale si in ce prezinta specialistii, pentru ca asta este varianta cea mai buna, cea mai optima, de a iesi din zona pandemica”, a declarat prefectul.

George Lazar a incheiat cu un mesaj pentru crestinii ortodocși: ”Transmit un mesaj de sarbatorile pascale tuturor celor are sunt credinciosi ortodocși, ca si mine de altfel, ca si colegii, de a avea in continuare o Saptamana Mare cu post si cu intelepciune, cu dragoste si caldura in suflet, sa incercam cel putin in aceste momente cand ar trebui cu totii sa fim mai curati la suflet, sa ne iertam greselile unii altora, sa ne ierte si pe noi pentru greselile noastre cei fata de care am gresit.

Sa avem o saptamana care se incheie cu o masa de sarbatori asa cum e traditia la noi la romani. Sa aiba sarbatori toti nemtenii cu pace cu liniste si cu bucurie si cu familiile aproape!

Mai jos, declaratiile complete din conferinta de presa de la Prefectura Neamt:

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.