Primarul Andrei Carabelea a făcut astăzi declarații de presă despre modernizarea a 10 școli din Piatra Neamț, care necesită reparații capitale, întrucât clădirile au zeci de ani vechime, iar până acum nu beneficiat de îmbunătățiri, decât în anumite limite.

Edilul a insistat pe cazul școlii nr. 4 (Școala Elena Cuza), care ar trebui să intre in proces de renovare. Este vorba despre școala unde la inițiativa directorului Dumitru Letos, în urmă cu câțiva ani, toaletele au fost inaugurate cu panglică tricolor. Elevii ar urma să fie mutați la școala nr. 10 (la mică distanță de școala nr. 4), însă deodată, directorul și o parte dintre părinți, nu mai sunt de acord cu lucrările de reabilitare. Dumitru Letos, probabil ajutat de cineva cu o anumită culoare politică, a uitat între timp că anul trecut a semnat un aviz prin care era de acord cu demararea lucrărilor. Andrei Carabelea a explicat că lucrările de reabilitare sunt complexe și presupun investiții majore, nu doar o spoială cu var, de aceea, nu se pot face într-un timp foarte scurt, ci pot dura până la 8 luni de zile. ”Deși inflamările care au apărut în spațiul public se referă la școala numărul 5, mă voi referi astăzi în mod special la Școala Elena Cuza din Piatra Neamț. O școală care arată bine, doar pentru că este bine fardată prin investiții care s-au făcut punctual și izolat, cu sprijinul financiar al Primăriei Piatra Neamț, dar investiții care s-au susținut în cea mai mare parte cu sprijinul părinților, și este bine să recunoaștem acest adevăr. Dar sunt investiții superficiale, care nu rezolvă o problemă profundă pentru o școală care are mai bine de șase decenii de funcționare. Pe de altă parte, trebuie să facem investiții sustenabile și investiții care să ofere condiții egale de lucru și de învățare pentru toți copiii. Și pentru cei care provin din familii mai înstărite și care își permit să facă aceste îmbunătățiri anuale, dar trebui să oferim condiții egale și copiilor care provin din familii care nu îndeplinesc aceleași condiții.

Reabilitările școlilor se fac cu bani europeni, însă s-au alocat fonduri și din bugetul local pentru astfel de investiții. ”Vorbim astăzi despre proiectele care să aducă standardele de calitate, de siguranță și de confort în școli, pentru copiii noștri. Acest lucru nu se face cu proiecte superficiale, ci cu investiții majore. Anul acesta, am alocat pentru școli peste 73 de milioane de lei, dintre care, peste 40 de milioane, reprezintă investiții pe proiecte majore, care nu înseamnă doar a da cu var, a schimba parchetul, a schimba o priză și eventual un calorifer și niște draperii. Sunt proiecte prin care se fac lucrări de anvelopare fațadă, tâmplărie exterioară, tâmplărie interioară, instalații electrice, instalații termice, insatalații sanitare, finisaje interioare, dotări, acoperiș și așa mai departe”, a mai declarat primarul Carabelea. Acesta a mai explicat că proiectele au un anumit parcurs și durată de la depunere până la acceptarea finanțării și execuție, de aceea, nu se poate alege o perioadă anume pentru executarea lucrărilor. Fiind vorba de bani europeni, este fixat un anumit termen în care lucrările trebuie finalizate. În cazul de față, până la sfârșitul acestui an, altfel, primăria trebuie să dea banii înapoi.

Pentru că deja au apărut tentative de exploatare politică a nemulțumirilor care au apărut din partea unor părinți pentru că elevii urmează să învețe temporar în alte școli în două schimburi, Andrei Carabelea a făcut un apel la adversarii politici (fără să dea nume), să nu mai saboteze proiectele de dezvoltare a orașului și să nu mai încerce să amplifice anumite nemulțumiri, în așa fel încât să blocheze investiții de care comunitatea are mare nevoie, precizând că este deschis oricăror consultări, discuții și propuneri, pentru ca elevii să resimtă cât mai puțin neplăcerile din perioada în care școlile lor vor fi reabilitate. ”Din prima zi a mandatului meu, am făcut tot posibilul să nu mă las atras în răfuieli politice și sper că voi reuși în continuare și cer tuturor factorilor implicați, are au o abordare politică, deși ar trebui să aibă în primul rând în vedere, misiunea publică și administrativă și binele comunității, așa cum și-au asumat și din punct de vedere politic, atunci când au candidat pe liste, sau pentru a cupa diverse poziții. Nu dau nume, dar în același timp trebuie să nuanțez niște lucruri, pentru că aici suntem ca să ne facem treaba, pentru a moderniza orașul și a demara și a pune pe roate proiectele care să ne ducă spre îndeplinirea aestui obiectiv.

Primarul Carabelea a mai menționat că a cerut sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Neamț pentru gestionarea mutării elevilor din școlile care urmează să fie reabilitate, însă la toate cele 8 adrese trimise către ISJ, a primit răspuns negativ. De asemenea, Carabelea a cerut spații la un centru care aparține de DGASPC (institutie subordonată CJ Neamț), i s-a promis că elevii vor putea fi mutați acolo, însă după câteva luni, cineva s-a răzgândit și promisiunea nu a mai fost respectată.

Declarațiile complete ale primarului Andrei Carabelea:

Ionut CORFU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.